poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Chce sie zwolnic  (Przeczytany 17188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
Odp: Chce sie zwolnic
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Sty 2012, 19:06:12 »
Widzę Ayme ze nie tylko ja jestem zdziwiony podejsciem lekarzy do człowieka,ale cóż jest tu wielka dyskriminacja,poróżnienie na lepszych i gorszych,i niech nikt nie mówi ze Dunczycy nie są rasistami.

Ale bzdury. A może byś tak postarał się zrozumieć, że co kraj to obyczaj? Duńczycy mają po prostu inne podejście do chorób, wypadków itp. ale to wymaga trochę zrozumienia od obcokrajowców. Łatwiej wyzwać ich od rasistów niż zrozumieć że mają po prostu inną mentalność? To że jesteś polakiem nie znaczy, że mają koło ciebie skakać, skoro tego nawet nie robią z innymi duńczykami. Co ma do tego rasizm i dyskryminacja???  ???

To Dania a nie Polska, przyzwyczaj się że oni do wielu rzeczy podchodzą inaczej. No i masz przecież tą cudowną możliwość wyjazdu do twojego rodzinnego kraju, gdzie jak dasz nieźle w łapę, to będą koło ciebie skakać  :D To po co obrzucać duńczyków błotem?
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Sty 2012, 19:25:23 »
nie gloryfikujmy Dunczykow,to ze nie lamentuja przy chorobach jak Polacy- to rzeczywiscie plus i chwala im za to.reszta tak samo jak w Polsce , Dunczycy cenia gdy ich nie zbywasz, okazujesz empatie i pomoc , po prostu po ludzku...bez nadskakiwania ...pracuje w tej branzy juz troche , i wiem co pisze.a glupio-madrych rodakow  jest pelno szczegolnie takich  co im pare koron wiecej przewrocilo w glowie ::)

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Sty 2012, 19:30:01 »
A kto tu gloryfikuje duńczyków???  :o Przeczytaj sobie jeszcze raz mojego posta, bo chyba nie zrozumiałaś. Nie piszę, że są najlepsi albo lepiej wiedzą, tylko że trzeba zrozumieć że są inni i mają inne podejście, a polacy niestety zbyt łatwo zwalają wszystko na "rasizm" z ich strony.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Sty 2012, 19:31:17 »
Lekarka tez sie pewnie smiala, bo skad ma wiedziec ile ty bedziesz chora? Moze do konca tygodnia a moze dolaczy sie zapalenie osierdzia i polezysz o wiele dluzej. Skad ona ma to wiedziec?
Lekarz to nie wrózka, pewnie powiedziala cokolwiek bo co miala powiedziec, popatrzec w szklana kule i : w piatek o godz. 14. 28 bedziesz zdrowa ?
Przepraszam ale troche mnie rozsmieszylas.
Owszem powinna powiedziec cos w rodzaju: trudno powiedziec ale  tego typu choroba czesto przechodzi po tygodniu. Ale jesli obcokrajowiec to moze nie zna jezyka.

Pytam bo piszesz ze lekarka dala ci 4 dni zwolnienia a okazuje sie ze to tylko rozmowa pacjent-lekarz a o zadnym zwolnieniu nie ma mowy.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Sty 2012, 20:00:25 »
Ale bzdury. A może byś tak postarał się zrozumieć, że co kraj to obyczaj? Duńczycy mają po prostu inne podejście do chorób, wypadków itp. ale to wymaga trochę zrozumienia od obcokrajowców. Łatwiej wyzwać ich od rasistów niż zrozumieć że mają po prostu inną mentalność? To że jesteś polakiem nie znaczy, że mają koło ciebie skakać, skoro tego nawet nie robią z innymi duńczykami. Co ma do tego rasizm i dyskryminacja???  Co?

To Dania a nie Polska, przyzwyczaj się że oni do wielu rzeczy podchodzą inaczej. No i masz przecież tą cudowną możliwość wyjazdu do twojego rodzinnego kraju, gdzie jak dasz nieźle w łapę, to będą koło ciebie skakać  Chichot To po co obrzucać duńczyków błotem?

Do Reksio!!

Nikt nie musi przy mnie skakać,to po pierwsze,po drugie jadę do Polski bo to moja ojczyzna i cudowna możliwość wyjazdu do niej jak piszesz,po trzecie nikomu w łapę nie muszę dawać,nie obrzuciłem nikogo błotem tylko stwierdziłem fakty,po czwarte jestem Polakiem i nie bede nigdy Duńczykiem a widzę ze wielu rodaków za takich się już tu uważa,i obrasta w piórka,

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Sty 2012, 20:48:51 »
Chodziło mi o cudowną możliwość dania łapówki, bo bez daleko zazwyczaj nie zajdziesz, może źle to wyraziłam.

Szkoda że tak wielu polaków głupio myśli, że jeśli spróbują się asymilować i zrozumieć warunki (a w tym różnice) panujące w kraju, który daje ci pracę a więc co za tym idzie jakieś w miarę godne warunki życia, to już nie są polakami. Tacy jak ty obrzucają duńczyków błotem, bo nie są tak traktowani jak by byli w Polsce? Bo to nie Polska.

Piszesz że jesteś polakiem, ale jakoś nie rozumiesz po polsku. W moich postach jest jedynie krytyka braku obiektywnej oceny sytuacji. Nie jest od razu "duńczykiem" ktoś, kto stara się spojrzeć na daną sytuację z różnych stron. I co do tego ma obrastanie w piórka? Tu mnie rozśmieszyłeś  :D  :D  :D

[Posted on: 28 Sty 2012, 20:45:52]

A co do "faktów" to nie spotkałam się z rasizmem duńczyków wymierzonym w normalnie zachowujących się polaków. A co do oszustów, obiboków, cwaniaków i złodzieji, to chyba nikt ich nie lubi i sami są sobie winni. Obojętnie jakiej są narodowości.

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Sty 2012, 22:20:45 »
ok nie mam sily tlumaczyc , widocznie ja nie umiem po polsku,ze nie potrafie Ci wytlumaczyc a lekarka po dunsku  nie pojmuje ,chociaz mieszka tu z 40 lat -czeski film ::)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 28 Sty 2012, 22:20:45 »

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Sty 2012, 22:29:26 »
Nie mylmy dyskusji, dla wyjaśnienia ja teraz dyskutuję z Maxfitem a ty chyba z @ae@, ja do ciebie nic nie mam  8)

[Posted on: 28 Sty 2012, 22:26:11]

A zresztą ten wątek zbacza trochę na inne tory więc ja mówię dobranoc  i idę z pieskami na spacerek  :D

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Sty 2012, 02:28:51 »
Widzę Ayme ze nie tylko ja jestem zdziwiony podejsciem lekarzy do człowieka,ale cóż jest tu wielka dyskriminacja,poróżnienie na lepszych i gorszych,i niech nikt nie mówi ze Dunczycy nie są rasistami.

Czyzby wzrok mnie mylil, chyba tak bo juz 02:30. Piszesz dyskryminacja na lepszych i gorszych :o . Znam taki kraj gdzie lepszym pacjentem jest ten ktory "daje" a gorszym ten kto nie ma co "dac". Z zachowaniami, jakie prezentuje spora ilosc obcokrajowcow (czasem bezwiednie/roznice kulturowe)
byc moze odczuwaja normalne zachowanie lekarza i innych, tak dalekie od ich oczekiwan, jako rasizm. 

Offline MAXFIT

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 15
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Sty 2012, 12:49:40 »
Roga ja nie chce zeby ktos sie tu litował i skakał koło mnie,tak jak pisał Reksio,niechce w łapę nikomu dawać,nie chce siedziec w domu,chce pracowac i wrocic do poprzedniego życia jako sprawny człowiek,a nie chce byc inwalidą,apropos skoro wszyscy twierdzą że jest tak super przytoczę sytuację z poprzedniego roku mojego znajomego którego żona poroniła tu w Danii,krwawiła a lekarz kazał siedziec w domu,i co wy na to kochani??dlugie oczekiwania na nowego członka rodziny i wielki smutek,lekarz po kolejnej wizycie zapewniał ze jest wszystko ok,ja również mam obawy bo to chyba ludzkie,a nic co ludzkie nie jest mi obce,po wizycie w Polsce okazało sie ze lekarz okłamał bo dziecka nie bylo juz od przynajmniej tygodnia.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Sty 2012, 13:12:24 »
Roga ja nie chce zeby ktos sie tu litował i skakał koło mnie,tak jak pisał Reksio,niechce w łapę nikomu dawać,nie chce siedziec w domu,chce pracowac i wrocic do poprzedniego życia jako sprawny człowiek,a nie chce byc inwalidą,apropos skoro wszyscy twierdzą że jest tak super przytoczę sytuację z poprzedniego roku mojego znajomego którego żona poroniła tu w Danii,krwawiła a lekarz kazał siedziec w domu,i co wy na to kochani??dlugie oczekiwania na nowego członka rodziny i wielki smutek,lekarz po kolejnej wizycie zapewniał ze jest wszystko ok,ja również mam obawy bo to chyba ludzkie,a nic co ludzkie nie jest mi obce,po wizycie w Polsce okazało sie ze lekarz okłamał bo dziecka nie bylo juz od przynajmniej tygodnia.
Bardzo pochwalam taka postawe, ze chcesz sam sobie radzic, pracowac i troszczyc sie o swoj byt. Tak powinno byc, a panstwo demokratyczne i solidarne takie jak Dania stworzylo wlasnie "siatke bepieczenstwa" w razie kiedy osoba z takiej czy innej przyczyny znalazla sie w potrzebie i mimo wysilku ze swojej strony nie moze sobie poradzic (np. choroba, bezrobocie itp.)

Co sie zas tyczy przykladu lekara, ktory zapewnial ze wszystko jest Ok i kazal czekac - jest to tylko przyklad. Takich przykladow znajdziemy wszedzie na swiecie, w kazdym kraju. Nie jest to jednoznaczne z tym, ze taki jest system generalnie. Czy to w Danii, Polsce, USA i gdzie indziej, czlowiek jest czlowiekiem i lekarz lekarzowi nie rowny. System sluzby zdrowia w Danii, moim zdaniem jest OK, ale kazdy obywatel musi sam troszczyc sie o wlasciwe z niego korzystanie, np. zmieniajac swojego lekarza, wymagac od lekarza skabusewania do specjalisty (tutaj czestym problemem jest slaba znajomosc jezyka). Mozliwosci sa duze, np. korzystanie z prywatnych lekarzy, klinik nie ponoszac dodatkowych kosztow itp.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Sty 2012, 13:26:28 »
Takich wypadkow to i w Polsce dużo. Zostawilam kiedyś tatę w szpitalu aby wzmocnili Go, i aby mama odpoczela trochę. Gdy Go odbieraliśmy przeraziliśmy się bo tata się bardziej rozchorował. :-\   
 Syn będzie miał niedługo operacje w Køge, denerwuje się, ale na sama myśl, ze to jednak nie  w Polsce jestem odrobinę spokojniejesz, bo opieka, wyżywienie, atmosfera jest tu super.

Ty MAXFIT wiesz co masz zrobić, i na nic dobre rady forumowiczow ;)
Szybkiego powrotu do zdrowia zycze :)

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Sty 2012, 16:04:06 »
'Takich wypadkow to i w Polsce dużo. Zostawilam kiedyś tatę w szpitalu aby wzmocnili Go, i aby mama odpoczela trochę. Gdy Go odbieraliśmy przeraziliśmy się bo tata się bardziej rozchorował.  '

na wzmocnienie to trzeba bylo wyslac ojca do sanatorium ktore jest miejscem dla zdrowych , oslabionych ludzi co dzieki zabiegom odzyskaja sily.
Szpital jest miejscem najwiekszego skupiska   wirusow , zakaznych chorob,,,,,,mozesz miec pretensje do siebie samej a nie do szpitala-
W Polsce jest przegiecie w jedna strone- wywalane sa pieniadze na ludzi ktorzy dla czyjejs wygody(aby mama  odpoczela troche) zajmuja szpitalne lozka a takie cos kosztuje sluzbe zdrowia ,jest mniej pieniedzy na leczenie potrzebujacych, w Dani takie cos jest nie do pomyslenia.
A tutaj przegina sie w druga strone- z oszczednosci,,,,ludzi po operacji i ledwie wybudzonych z narkozy wysyla sie do domu chociaz , tak mysle, jedna dobe po operacji powinni zostac w szpitalu,minimum. Ja tam sie Polakom co przyjechali z Polski do Dani nie dziwie ze sa zaskoczeni funkcjonowaniem dunskiej sluzby zdrowia bo spodziewali sie w bogatej Dani czegos innego i lepszego od tego co znali z bidnej Polski.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Sty 2012, 17:00:22 »
Nie panikuj Nutka53, byl tam bo Mu się nalezalo, nie bede przecież tu opisywać całej sytuacji, bo nie czuje takiej  potrzeby. Zresztą, kogo by ta historia obchodziła?   To nie było "widzi mi się" i przegięcie, nie pluj jadem wiec :P ;)
Sanatorium .... nie tedy droga moja "Droga"  ;) :)

Ze szpitala w Danii wyszłam po operacji z narkoza tego samego dnia, czułam się wysmienicie  ;D

ps. hmmmmm

Offline Hildegarda

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-6
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Sty 2012, 03:56:12 »
Maxfit, nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem...

Mam do Ciebie pytanie glebokie: " Czy pracowales w sikkerhedssko = czyli wlasciwych/zatwierdzonych butach roboczych?"

Wiele lat temu dawno i buty robocze, i odziez robocza, ale ta od gwarantowanych dunskich producentow byla odciagana od podatku, dla uprawnionych do tego grup robotnikow.

Przepisy dzisiejsza zna Roga (o ile sa jeszcze aktualne)
---------------

Ja z moja stopa walczylam dobre 4 miesiace. Zaden lekarz nie zdziala cudow. Tylko czas.

Jezeli opuchlizna jest potezna (moja byla przez dobre 3 tygodnie) i stopa jest bordowego koloru, to polecam Ci miske wody z podgrzanym polskim octem, herbata normalna i rumiankowa - wsadz stope do tego
potem posmaruj stope dobrym kremem, kawalek folii i zaloz na to bandaz elastyczny

To uspokaja ten najgorszy bol.

a potem bedziesz mial stope jako barometr, czyli mrowiacy bol na kazda zmiane pogody.

pisze to, bo gleboko Ci wspolczuje. Ja wylam z bolu, jak wilk.

i im mniej chodzisz te pierwsze 2 tygodnie, tym lepiej.

czas, tylko czas

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 30 Sty 2012, 03:56:12 »

jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22057
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 28128
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 41504
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16792
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Jak się rozliczyć ze skat w 2008

Zaczęty przez kaska114Dział Podatki