Ogólne > Kultura
Katyn
seba08:
kto wymyśla takie bzdury ??? pewnie wojna je wymyśliła a Wajda przedstawił i tyle .Mogło tyle wystarczyć ale tu mściciel blizniak niepotrzebnie wysadzony w ruski kosmos został razem ze swoja świtą .Czytaliscie o tym ekspercie Macierewicza ?Ciekawe te jego tezy ...
vordingborg:
Zaproponowałem kiedyś napotkanej cygance że jej powróżę (za piątaka).Tak się zbulwersowała że bełkotać zaczęła ??? z potoku bluźnierstw i epitetów wyłapałem jedno zdanie....... "TEN DRUGI SKOŃCZY TAK JAK PIERWSZY... NA DRZEWIE"
wziąłem to za dobrą monetę :) cierpliwości mam sporo...
piotr1:
apropo prawie -- //www.youtube.com/watch?v=JlFPLhyBwKw
penseur:
"Katyń" moim zdaniem nie jest bardzo dobrym filmem. Dostaje dodatkowe punkty za podjęcie pierwszy raz w tej formie historii tragicznej i pokazuje ją z różnych stron w sposób dla nas - Polaków - przejmujący. Ten film jest triumfem prawdy nad kłastwem i cenzurą kilkudziesięciu lat, więc popełniamy błąd oceny w tym nadto szerokim kontekście. Licząc na jego uniwersalność, tak właśnie go oceniać nie powinniśmy.
Jest jednym z filmów obciążonych emocjonalnym egocentryzmem, które nie znalazły oczekiwanego uznania za granicą (mimo pokładanych w nim wielkich nadziei). Innym przykładem w tej kategorii jest świeższy film A. Holland "W ciemności", co nie znaczy, że te projekty z powodu podejmowanej tematyki były z góry skazane na brak aplauzu.
"Zwartboek" - to przykład filmu więcej niż dobrego (moje zdanie). Pokazuje historię z tego samego okresu lecz innej części Europy, a mimo to (jako Polak) oglądałem go z zapartym tchem. "Katyniowi" i jego podobnym życzyłbym takiej właśnie wzajemności, nie tylko ku chwale polskiej kinematografii, ale w imię naszych historycznych do dziś nie rozliczonych spraw.
lonewolf:
Penseur zgadzam sie z Toba
Na zachodzie oni nie znaja kampani wrzesniowej
Brakowało mi też jednej rzeczy - pamiętam scenę rozpoczynającą Wroga u Bram, w której widzimy mapę Europy a głos narratora wyjaśnia tło historyczne. Dla nas może atak Związku Radzieckiego na Polskę jest podstawowym faktem historycznym, ale widzowie na zachodzie mogą nie wiedzieć, dlaczego ludzie uciekają w jedną, a potem w drugą stronę, i kiedy w ogóle pojmano tych żołnierzy
Czasami jak mnie dunczycy pytaja o ten temat i atak niemcow na Polske to staram sie im to naswietlic , sa troche zdumieni, ze rosjanie nas napadli...no ale inna sprawa , ze my napadlismy na Czechow w 38r ale to inny temat.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej