Ogólne > Pomoc!
Dunski partner wyrzucil mnie z domu z dzieckiem
aisak:
Witam serdecznie
Chcialabym prosic o pomoc w nastepujacej sprawie: Po 8 miesiacach wspolnego zycia tu w Danii, moj partner Dunczyk zakonczyl nasz zwiazek i dal kilka tygodni na opuszczenie jego domu oraz zazadal zaplacenia mu za ten czas wspolnego zycia, gdy on nas utrzymywal (do czego zobowiazal sie na pismie do kommune) kwoty- 30.000k.
W zwiazku z tym chcialabym sie dowiedziec:
1. Czy ma on prawo zadac tych pieniedzy? Ja nie pracowalam, ale dbalam o dom, zakupy, pranie, sprzatanie, itp oraz opiekowalam sie jego corka przyprowadzajac i odprowadzajac do szkoly, przygotowujac posilki i zajmujac sie nia podczas nieobecnosci jej ojca?
2. Od 3 tygodni mam stala prace- czy moge starac sie o mieszkanie z kommune, ile trzeba czekac (gmina Ishoj) i ile placic czynszu za mieszkanie 2 pokoje ok 40m?
3. Czy przysluguje mi jakas jednorazowa chociazby pomoc albo kontanthjælp, poniewaz jeszcze nie otrzymalam mojej pierwszej wyplaty a partner nie wyraza ochoty na dluzsze "goszczenie" mnie i syna?
4. Czy moj ex partner moze tak po prostu, bez prawnych konsekwencji zrezygnowac z zobowiazania, ktore zlozyl we wszelkich mozliwych instytucjach, ze finansowo zadba o mnie i mojego syna sprowadzajac nas tu z Polski?
Dziekuje serdecznie za wszelka pomoc. Przepraszam, jezeli pisalam chaotycznie, ale prosze zrozumiec jestem troche zalamana i roztrzesiona.
Pozdawiam serdecznie
Jomir:
Jestem zmeczona, wiec przepraszam, ze krotko napisze.
1. Udaj sie do kommune i zapytaj o mieszkanie. Nie ma stalych terminow, w kazdej kommunie jest inaczej, ale maja zawsze kilka rezerwowych mieszkan na takie sytuacje. Jednak, nie bedzie to od jutra, pewnie bedziesz musiala poczekac z miesiac, dwa.
2. Co do zwrotu partnerowi owych 30 tysiecy, proponuje wystawic Panu rachunek za sprzatanie, pranie, opieke nad dzieckiem, ba! nawet uslugi seksualne! i zaraz sie okaze, ze to on Ci jest jeszcze winien pieniadze.
3. Mysle, ze w tej sytuacji mozesz dostac od kommune na przyklad pozyczke na depozyt, koszty przeprowadzki itp.
4. Partner musi tez zrozumiec, ze by sie wyprowadzic musisz miec gdzie. Odpowiada za Ciebie prawnie, wobec zobowiazania, ktore zlozyl, wiec niech sie nie unosi.´Grzecznie powiedz, ze oczywiscie wyprowadzisz sie, ale potrzebujesz do 3 miesiecy na ulozenie swoich spraw.
CO do Twojego punktu 4 to musze poczytac nieco w przepisach.
Trzymaj sie, bedzie dobrze.
Hildegarda:
Zbierz konkretnie wszystkie papiery - to co masz na pismie.
Wszystkie pisemne zobowiazania.
Do 3 miesiecy jestes na vizie turystycznej.
Dobrze, ze dostalas prace. Na caly etat? Za jaka stawke.?
Ile lat ma Twoj syn? To jest szok dla niego.
Idz do komuny? ale jakiej, skoro zylas w Ishøj jako turystka
mawi:
ja jeszcze dodam że ,jeżeli mąż znęca się nad Tobą czy to fizycznie czy psychicznie (denerwowanie i częste awantury też) to powiedz to też w komunie bo są specjalne ośrodki które pomagają znaleźć mieszkanie i się usamodzielnić dla matek z dziećmi . W takich ośrodkach dostajesz pokój i jedzenie i pomoc prawną.
vaxa_rys:
tutaj masz 2 takie osrodki,najbardziej znane. Pomoc nic nie kosztuje.
http://www.dannerhuset.dk/
http://www.kvindehuset.ltk.dk/
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej