poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dunski partner wyrzucil mnie z domu z dzieckiem  (Przeczytany 161738 razy)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: Dunski partner wyrzucil mnie z domu z dzieckiem
« Odpowiedź #165 dnia: 27 Lut 2012, 21:14:06 »
. Ale jak widać jest to zwyczaj = coś zwyczajnego ...

... dlatego ja polecam Jomir-ce (jeśli nie Mirosława - to przepraszam) ... świętowanie w nietypowym odstępie czasowym, np. co 8 miesięcy.

Ze sie tak brzydko wtrace do rozmowy: "Zwyczaj" w tym znaczeniu tutaj, to inaczej "obyczaj, tradycja". A wiec nie cos "zwyczajnego, codziennego" a wrecz przeciwnie: "cos nie codziennego, nadzwyczajnego". W czasach, kiedy ludzie nie byli pewni, czy przezyja kolejny rok (wojny, choroby, dzikie zwierzeta, itp...), obchodzenie kolejnych urodzin bylo czyms bardzo waznym, radosnym, wrecz niecodziennym. Poza tym,  jak kazda uroczystosc rodzinna jednoczylo licznych czlonkow rodziny, uswiadamialo im, ze warto dzialac dla dobra rodziny, ze ty i ja to ludzie, krewni , w zylach ktorych plyne jedna krew-naszych przodkow... :).
     Taka dygresyjka ;)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 27 Lut 2012, 21:31:05 »
Wydaje mi się że powodzenie związku zależy od dojrzałości obojga ,samoświadomości ,
na robieniu postępów/uczenia się bycia małżonkiem .
oraz
Prostej odpowiedzi na pytanie na ile chcę kochać drugą,a na ile chcę być kochanym/ą lub prościej ujmując czy więcej szczęścia przynosi mi  branie czy dawanie.Jeśli tylko chcę brać i jeśli tylko oczekuję uczuć i nic w zamian albo niewiele zaczyna się problem.

Na wesoło z życia wzięte:

Moja znajoma nieco oburzona mówi mi "Mój mąż Duńczyk nie lubi polskiego jedzenia"
Zachodzę kiedyś ,a ona kończy gotować pyszną grochówkę .Uwaga! W garze 6,5 litra na dwoje.
Gdy zobaczyłam jego wyraz twarzy zbitego psiaka ...hahahaha  :D wiecie sami hahaha

A gdy ona wyszła do łazienki nie zapomnę jego błagalnego "heeelp me"

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 27 Lut 2012, 21:35:38 »
Ja Was proszę! - przestańcie! ("proszę" + !  8) ) ... po raz drugi się wzruszyłem  :-[

aisak - no wiesz co? - eh, biorę wiaderko i łopatkę ... i sobie idę, bo normalnie nie da się tutaj prowokować  :(

... to może jeszcze ...

... takie wspólne biesiadowanie sprawia, że rodzina staje się jednością, łączy, zespala, buduje więzi tak silne, że nic nie jest w stanie ich rozerwać ... no chyba, że jakaś pomysłowa mama zaprosi na taką uroczystość klauna ... który będzie w stanie rozerwać wszystkich ;D

yyy ... a gdzie?
1. mądra sowa
2. męska  ;) lwica
3. pracowita mrówka
4. potulna kotka  ;D
5. pracowita osa (i nie chodzi o talię!)
itp. ... no, ale żeby pisać o sobie ... wrrr  :o

Jomir - jak zaprosisz klauna to ja się upomnę o odpowiednie zadośćuczynienie z tytułu praw autorskich!

MalaCzarna - bo wiedział co będzie ... później? ;)

... i co, i co? - wyjadałaś z garnka w międzyczasie jej nieobecności?  ;D
« Ostatnia zmiana: 27 Lut 2012, 21:53:47 wysłana przez Krakers »

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 27 Lut 2012, 22:03:41 »

No co ty! ??? Niech udowodni,że lubi polskie jedzenie!  ;) Nawet jeśli jedzenie tej zupy potrwa tydzień!
(Nie wspomnę o innych niedogodnościach jelitowych)
Solidarność kobieca przede wszystkim! Kocha niech się poświęci! Ot tyle. ;D

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #169 dnia: 27 Lut 2012, 22:25:37 »
  Bo te nasze madre,pracowite polskie kobiety biora czasem pierwszego lepszego tutejszego chlopa  w walonkach czy bez tylko dlatego ze jest dunczykiem .....wprowadzaja sie do nich po tygodniu znajomosci po 8 i pol miesiacach rodza dziecko i sa  skazane na "SHAWSHANG" . Sa od nich uzaleznione bez znajomosci jezyka a potem placz i narzekalnia ze z domu wyrzucil. W Danii jest wielu normalnych polakow co lubia grochowke i imprezy w pierwsze urodziny dziecka:)
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #170 dnia: 27 Lut 2012, 22:34:17 »
Jomir,to jest po prostu kolejna szansa aby nachlac sie wodki i nie dokladaj do tego zadnej wiekszej ideologii.1 rocznica,jest tak samo wazna jak rok i miesiac,10 lat itd.kazdy dzien jest wazny.no ,ale jak widac nie podalas mezowi zadnych konkretow i fajnie za zadowolil sie ogolnikami. ;)

btw.sam przez to przechodzilem (w sensie ze z wlasnym dzieckiem,bo swojego roczku nie pamietam ;D)
Dla kogo jest, dlatego jest. U nas nawet szampana nie bylo.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #171 dnia: 27 Lut 2012, 22:36:59 »
  Bo te nasze madre,pracowite polskie kobiety biora czasem pierwszego lepszego tutejszego chlopa  w walonkach czy bez tylko dlatego ze jest dunczykiem .....wprowadzaja sie do nich po tygodniu znajomosci po 8 i pol miesiacach rodza dziecko i sa  skazane na "SHAWSHANG" . Sa od nich uzaleznione bez znajomosci jezyka a potem placz i narzekalnia ze z domu wyrzucil. W Danii jest wielu normalnych polakow co lubia grochowke i imprezy w pierwsze urodziny dziecka:)

Hihi Piott, cos w tym jest. Tak sie zastanawialam nad soba po przeczytaniu Twojej wypowiedzi. "Bo Dunczyk"....tak, bo fascynacja Dania i wszystkim, co dunskie od wielu, wielu lat, a co skandynawskie od dziecinstwa:). "Po tygodniu"...., po roku, ale umowmy sie, bije sie w piersi, tez nie jest to dlugo. "Uzaleznione"...., nieeeeee, w "miasto" wyszlam nie raz - odwazna jestem, na lubelszczyznie sie chowalam u babci na wsi:), a na co dzien Slazaczka ze mnie:), a jak sie zgubilam, to szlam tam , gdzie slonce zachodzi ;). "Narzekalnia i lzy"....., raczej szok, ze wczoraj bardzo kochal, dzis ... tak bardzo juz nieee...
Ale...racje masz :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #171 dnia: 27 Lut 2012, 22:36:59 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #172 dnia: 27 Lut 2012, 22:37:57 »
No nic mi o istniejacej liscie w kolejce do Twojego "rodzynka" nie powiedzialas, bo juz bym sie dawno zapisala:)))!
To masz numer cztery :)
Hehe.. ale pokim zywa to nie puszcze :), wiec jakby co to bedzie musialy mnie otruc :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #173 dnia: 27 Lut 2012, 22:39:38 »
Glupia krowa, lagodna lania, uparty osiol- sluze uprzejmie:).. Z urodzenia baran, z wychowania chojrak, tchorzliwy pies, z usposobienia strus pedziwiatr  ;)
Ja tam widze w Tobie jedynie lagodna lanie pedzaca z wiatrem :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #174 dnia: 27 Lut 2012, 22:43:27 »
Ja Was proszę! - przestańcie! ("proszę" + !  8) ) ... po raz drugi się wzruszyłem  :-[

aisak - no wiesz co? - eh, biorę wiaderko i łopatkę ... i sobie idę, bo normalnie nie da się tutaj prowokować  :(

... to może jeszcze ...

... takie wspólne biesiadowanie sprawia, że rodzina staje się jednością, łączy, zespala, buduje więzi tak silne, że nic nie jest w stanie ich rozerwać ... no chyba, że jakaś pomysłowa mama zaprosi na taką uroczystość klauna ... który będzie w stanie rozerwać wszystkich ;D

yyy ... a gdzie?
1. mądra sowa
2. męska  ;) lwica
3. pracowita mrówka
4. potulna kotka  ;D
5. pracowita osa (i nie chodzi o talię!)
itp. ... no, ale żeby pisać o sobie ... wrrr  :o

Jomir - jak zaprosisz klauna to ja się upomnę o odpowiednie zadośćuczynienie z tytułu praw autorskich!

U Aisaka jest i talia :)
A co do klauna :) nie bylo, ale byl za to niezly cyrk - piecioro dzieci i dwa psy. Wiec nie wiem teraz czy nalezy Ci sie to zadoscuczynienie czy nie?

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #175 dnia: 27 Lut 2012, 22:45:16 »
Hihi Piott, cos w tym jest. Tak sie zastanawialam nad soba po przeczytaniu Twojej wypowiedzi. "Bo Dunczyk"....tak, bo fascynacja Dania i wszystkim, co dunskie od wielu, wielu lat, a co skandynawskie od dziecinstwa:). "Po tygodniu"...., po roku, ale umowmy sie, bije sie w piersi, tez nie jest to dlugo. "Uzaleznione"...., nieeeeee, w "miasto" wyszlam nie raz - odwazna jestem, na lubelszczyznie sie chowalam u babci na wsi:), a na co dzien Slazaczka ze mnie:), a jak sie zgubilam, to szlam tam , gdzie slonce zachodzi ;). "Narzekalnia i lzy"....., raczej szok, ze wczoraj bardzo kochal, dzis ... tak bardzo juz nieee...
Ale...racje masz :)

A ile polskich kobiet rzucilo swoich mezow,chlopakow po krotkim pobycie pobycie w Danii  bo opetala je chwilowa fascynacja itd a po roku placz i zgrzytanie zebow a powrotu nie ma ...

To masz numer cztery :)
Hehe.. ale pokim zywa to nie puszcze :), wiec jakby co to bedzie musialy mnie otruc :)

Moze zamiesc zdjecie swojego meza to otworzymy agencje matrymonialna ...Ja pokrywam koszty
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #176 dnia: 27 Lut 2012, 22:51:48 »
Hehe.. Piott, nie o wyglad chodzi, choc i ten niezgorszy :)
Ale o to co w domu wyprawia, ze nie wspomne, ze sliczne dzieci robi :)

Krakers - z Miroslawa pudlo :)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: 27 Lut 2012, 22:54:25 »
Jomir - no pewnie, że należy!  8)

1.
W ramach zadośćuczynienia proszę ...

... no dobrze, niech będzie jutro, bo dziś już troszkę późnawo ... jak będziesz szła sobie ulicą ... i będą sobie stały samochody (tak, muszą stać!) ... no to wskocz na jednego - na jego dach - i zatańcz "kankana". A ... obowiązuje strój sukienny! I tak, w międzyczasie oczywiście masz "kankana" ... także nucić ... no wiesz ... to:

I żeby był dowód Twojego zadośćuczynienia, przed wskoczeniem na samochód daj pierwszemu lepszemu (może być także gorszy) przechodniowi telefon, aparat, kamerę z funkcją nagrywania, by Twoje dokonania uwiecznił ... i byśmy mogli je później ujrzeć.

No to ja się doczekać nie mogę  8)

2. Jomir  :o ... ja rozumiem, że już po 22 ... ale ... ;D

3. Jom jest Ir ... ena?  8)

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 27 Lut 2012, 22:59:58 »

Piott piękne słowa o nas Polkach! Muszę sprawdzić gdzie daje się teraz te plusy ,zaraz cię zaplusuję! ;D
Ale widzisz... we have a problem- gdzie są te nasze mądre ,pracowite,piękne polskie chłopaki?
Sama jedną sztukę wezmę w adopcję!
Dlatego nasze dziewczyny idą do "SHAWSHANG",
ale nie martw się one jak w filmie wykopią podziemny tunel łyżeczką ,w końcu i tak wyjdą na swoje! ;) 8)

Aisak teraz dopiro doczytałam,że ty nasza dziewczyna ze śląska jesteś! Teraz rozumiem skąd się wzięła u ciebie ta dzielna postawa i odwaga! ;D :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #179 dnia: 27 Lut 2012, 23:00:34 »
Krakers, obawiam sie, ze nagrania nie zobaczysz. Przeciez jak dam kamere pierwszemu lepszemu przechodniowi do reki, to po prostu z nia zwieje i tyle z krecenia filmu bedzie :)

hehe... z znasz ten kawal?
Pyta sie chlopak dziewczyny:
- jak masz na imier?
- Joanna...
- Jo Stachu, tyz ze wsi :)

A jak juz jestesmy na wsi:
Stary kawal, bodajze z 2001, jak do Mc Donaldsa, weszly wiesmaki.
Przychodzi facet do Mc Donaldsa i mowi: "wiesmak". Na to sprzedawczyni: "to widac, a co dla Pana?"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #179 dnia: 27 Lut 2012, 23:00:34 »

Czy moglby ktos przetlumaczyc zalaczony dunski tekst?

Zaczęty przez core82Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 11187
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2016, 19:51:30
wysłana przez Emill
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 28259
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl
jezyk dunski

Zaczęty przez FuzzeDział Edukacja

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11009
Ostatnia wiadomość 21 Wrz 2017, 13:32:12
wysłana przez Jomir
Ktos pomoze mi przetlumaczyc na jezyk dunski