Jeszcze dodam: ani obywatelstwo ani rezydencja nie maja nic wspolnego z ym co piszesz. Aby zilustrowac sytuacje przykladem powiem tak: ulga n a wyzywienie i zakwaterowanie to pewnego rodzaju "delegacyjne". Tak jak kunapisalem jedziesz do tymczasowego miejsca pracy (okreslone konkretnie w kontrakcie od.....do..., moze tez miejsce pracy samo z siebie byc tymczasowym no, zmienne miejcsa pracy w budowlance, okres probny mimo ze kontrakt jest niegoraniczony/staly lub okreslony w czasie projekt az do jego zakonczenia). Jadac w taja "dekegacje" jestes w podrozy.Ze wzgledu na odleglosc od twojego normalnego miejsca pobytu w Polsce (sædvanlige bopæl) nie masz mozliwosci powrotu na nocleg do domu. DLATEGO, Dania ak jak i wiekszosc krajow udziela pewnwj rekompensaty a podwyzzone wydatki w zwiazku z aka praca jak ja to okreslam na delegacji, w formie ulgi podatkowej. Ulga ta max. przydzilana jest na okres 12 miesiecy. Nie bede pisal o przedluzaniach, odnawianiach kontraktow, przerw miedzy zatrudnienimi itp. zajelloby mi to okolo 4 godzin cennego czasu

Chodzi o zwykle, rozliczenie. I teraz nastepuje pytanie: kiedy jeses w takiej podrozy to znaczy, czy rzeczywiscie istniej taka sytuacja, ze podatnik ma podwyzszone koszty w czasie delegacji. I tuajSkat ma pole do popisu: rodzina w Polsce (dzieci i zona nie tatus i mamusia), a moze tylko zona, ale....czy zona i maz maja w Polsce ten sam adres? Jezeli nie to od strony ulgi podatkowej nie prowadza wspolnego gospodarstwa, nie maja ekstra wydatkow. Dobrze, ale moe maz ktory nie mieszka pod tym samym adresem ma wlasne mieszkanie na kotre ponosi koszty utrzymania, a moze ma prace dorywkowa w Polsce (udokumentowane PITem) a moze prowadzi jakas dzialalnosc gospodarcza. A moze pobiera bedac w Danii jakas pomoc w formie doplaty do czynszu, a moze jego laczny dochod (z obu krajow) w 75% pochodzi z Danii ? Im dluzej przebywasz zaciesnia sie krag twojego "centrum interesow zyciowych" w Danii czy nadal w Polsce. A jezeli masz pelen obowiazek podatkowy (nie zwrocilem uwagi czy o tym pisales) t pamietaj zadeklarowac ze masz wlasne mieszkanie w Polsce, bo taki masz obowiazek i zaplacic w Danii specjalny podatek od wartosci nieruchomosci w wysokosci 1% od wartosci do 3.040.000 kr. Po 2 latach pobytu w Danii powinienies miec pelen obowiazek podatkowy chyba ze pracujesz np. 4 tygodnie w Danii i masz 2 tygodnie wolne ktore spedzasz w domu w Polsce. Jazdy min 1 raz w miesiacu. Tak jak widzisz sprawa nie jest az tak prosta "mam mieszkanie - nalezy mi sie ulga no i mam rezydencje i jestem obywatele poskim - daltego"