poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rubryka 53  (Przeczytany 3875 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hiti1984

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
rubryka 53
« dnia: 04 Mar 2012, 19:14:40 »
Witam
Przewertowalem juz cale forum i nic nie znalazlem co mnie interesuje a mianowicie chodzi mi o te ulge w rubryce 53
Mam stale zameldowanie w mieszkaniu ktorego jestem wlascicielem w Polsce, w tym roku mija pelne 2 lata odkad jestem w DK, czy nalezy mi sie ulga zywieniowa i zakwaterunkowa. Umowa na czas nieokreslony ale z tego co zdarzylem sie zorientowac to w takim wypadku nie ma znaczenia poniewaz mam obywatelstwo i rezydencje w Polsce wiec tutaj jestm tymczasowo
Prosze bardzo o pomoc i z gory dziekuje

varszafiak

• Gość
Odp: rubryka 53
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Mar 2012, 19:28:47 »
Teraz jest czas żniw ;D wiec nikt kto zajmuje sie tym na co dzien  pewnie nie odpowie.
Ale 2 lata na kontrakt nieokreslony ? nowa firma ? kolejny kontrakt? miales przerwe pomiedzy kontraktami 3 miesiace?

Meldunek w Polsce nie zalatwia tej sprawy zwlaszcza gdy mieszkasz z rodzicami.
Zona i dzieci w Polsce w mieszkaniu z Twoim meldunkiem.

P.S. elektroniczne rozliczenie wszystko przyjmie, ale co dalej?
Rezydencja w Polsce kto to ustalil? US w Polsce? hehe.

Offline hiti1984

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Mar 2012, 19:47:32 »
Wlasnie tak nie jest kolego, nie mieszkam z rodzicami, jestem wlascicielem mieszkania od 2006 roku i regularnie place rachunki za w/w nieruchomosc.
Mam znajomych u ktorychwidzialem jak byk na karcie podatkowej frikort czyli nie placili 2 lata podatku a ja taksamo rok temu jaki i w tym mam ten sam problem.
Juz sam nie wiem co mam o tym myslec, co prawda moje zarobki wzroslu bo w ostatnim roku zarobilem ledwo 1150tys a  w tym 235tys ale to nie ma znaczenia , bynajmniej ja tak uwazam

Offline hiti1984

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Mar 2012, 19:48:49 »
115*

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Mar 2012, 22:39:34 »
Wlasnie tak nie jest kolego, nie mieszkam z rodzicami, jestem wlascicielem mieszkania od 2006 roku i regularnie place rachunki za w/w nieruchomosc.
Mam znajomych u ktorychwidzialem jak byk na karcie podatkowej frikort czyli nie placili 2 lata podatku a ja taksamo rok temu jaki i w tym mam ten sam problem.
Juz sam nie wiem co mam o tym myslec, co prawda moje zarobki wzroslu bo w ostatnim roku zarobilem ledwo 1150tys a  w tym 235tys ale to nie ma znaczenia , bynajmniej ja tak uwazam
Panika, panika....ale oczym y piszesz. Kontrakt nieograniczony o znaczy bez okreslenia jego zakonczenia?. Jezeli tak to juz dawno nie nalezyci sie ulga. Max 12 miesiecy. To co pisze Varszafika o przerwach w zatrudnieniu min 40 dni. dotyczy mozliwosci kolejnego okresu z wykorzystaniem ulgi, jezeli kolejny okres rowniez jest tymczasowym. Warunke zwolnienie z pracy np. z powodu braku zelcen w firmie, a wiec nie urlop 40 dniowy i nowy kontrakt z tym samym pracodawca i nowy okres ulg. Obawiam sie (a raczej wiem) ze zdecydowana wiekszosc osob nie wie o czym mowi/pisze, pytajac zazwyczaj tylko o rubryki "gdzie moge wpisac" tak brzmi pytanie i wstawiaja kwoty i.....juz sie rozliczyli. Jestes jednym z nich....troche niebezpieczny dla siebie samego. Pewny siebie poniewaz mieszkasz w mieszkaniu za ktore ponosisz wydatki. Tak to jest istotne ale najbardziej istotnym jest okreslenie twojego obowiazku podatkowego i : 1) czy jest mowa o tymczasowym miejscu pracy, 2) czy jestes w"podrozy". Nie bede sie rozpisywal na ten temat - pisano o tym
1000 razy. Radze posluchac co na ten temat pisza/wiedza inni, jak np. Varszafiak i spokojnie sie zastanowic. Rozliczenia trwaka do 1. maja, dla niektorych do 1. lipca. a nawet do 1. maja 2015. 

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Mar 2012, 22:59:12 »
Jeszcze dodam: ani obywatelstwo ani rezydencja nie maja nic wspolnego z ym co piszesz. Aby zilustrowac sytuacje przykladem powiem tak: ulga n a wyzywienie i zakwaterowanie to pewnego rodzaju "delegacyjne". Tak jak kunapisalem jedziesz do tymczasowego miejsca pracy (okreslone konkretnie w kontrakcie od.....do..., moze tez miejsce pracy samo z siebie byc tymczasowym no, zmienne miejcsa pracy w budowlance, okres probny mimo ze kontrakt jest niegoraniczony/staly lub okreslony w czasie projekt az do jego zakonczenia). Jadac w taja "dekegacje" jestes w podrozy.Ze wzgledu na odleglosc od twojego normalnego miejsca pobytu w Polsce (sædvanlige bopæl) nie masz mozliwosci powrotu na nocleg do domu. DLATEGO, Dania ak jak i wiekszosc krajow udziela pewnwj rekompensaty a podwyzzone wydatki w zwiazku z aka praca jak ja to okreslam na delegacji, w formie ulgi podatkowej. Ulga ta max. przydzilana jest na okres 12 miesiecy. Nie bede pisal o przedluzaniach, odnawianiach kontraktow, przerw miedzy zatrudnienimi itp. zajelloby mi to okolo 4 godzin cennego czasu ;) Chodzi o zwykle, rozliczenie. I teraz nastepuje pytanie: kiedy jeses w takiej podrozy to znaczy, czy rzeczywiscie istniej taka sytuacja, ze podatnik ma podwyzszone koszty w czasie delegacji. I tuajSkat ma pole do popisu: rodzina w Polsce (dzieci i zona nie tatus i mamusia), a moze tylko zona, ale....czy zona i maz maja w Polsce ten sam adres? Jezeli nie to od strony ulgi podatkowej nie prowadza wspolnego gospodarstwa, nie maja ekstra wydatkow. Dobrze, ale moe maz ktory nie mieszka pod tym samym adresem ma wlasne mieszkanie na kotre ponosi koszty utrzymania, a moze ma prace dorywkowa w Polsce (udokumentowane PITem) a moze prowadzi jakas dzialalnosc gospodarcza. A moze pobiera bedac w Danii jakas pomoc w formie doplaty do czynszu, a moze jego laczny dochod (z obu krajow) w 75% pochodzi z Danii ? Im dluzej przebywasz zaciesnia sie krag twojego "centrum interesow zyciowych" w Danii czy nadal w Polsce. A jezeli masz pelen obowiazek podatkowy (nie zwrocilem uwagi czy o tym pisales) t pamietaj zadeklarowac ze masz wlasne mieszkanie w Polsce, bo taki masz obowiazek i zaplacic w Danii specjalny podatek od wartosci nieruchomosci w wysokosci 1% od wartosci do 3.040.000 kr. Po 2 latach pobytu w Danii powinienies miec pelen obowiazek podatkowy chyba ze pracujesz np. 4 tygodnie w Danii i masz 2 tygodnie wolne ktore spedzasz w domu w Polsce. Jazdy min 1 raz w miesiacu. Tak jak widzisz sprawa nie jest az tak prosta "mam mieszkanie - nalezy mi sie ulga no i mam rezydencje i jestem obywatele poskim - daltego"

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Mar 2012, 23:09:14 »
I jak zwykle pisanie w pospiechu = mnostwo bykow, ale mam nadzieje ze zawartosc jest zrozumiala. Dobrych rozliczen zycze tylko z rozwaga. Skonczyl sie czas kiedy to Skat po podpisaniu ostatecznej umowy o swobodnym przemieszczaniu sie sily roboczej na terenie Unii (1.5.2009) nie bardzo wiedzial o co chodzi z tymi ulgami. Z ciekawych zmian podatkowych podaje nastepujaca:

"Reglerne om, hvor længe man kan bruge standardsatserne for kost og logi på den enkelte rajse (wlasnie Rejse-podrozy-delegacji) ændrers. Det betyder, at det ikke længere er muligt at begynde en ny rejse blot ved at skifte arbejdsgiver eller arbejde med et nyt projekt samme sted".

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Mar 2012, 23:09:14 »

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
    • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Mar 2012, 23:34:20 »
A tak nawiasem, dziś (niedziela 4 marca) już są gotowe rozliczenia 2011 na stronie SKAT i można wprowadzać w nich zmiany.
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Mar 2012, 00:52:16 »
A tak nawiasem, dziś (niedziela 4 marca) już są gotowe rozliczenia 2011 na stronie SKAT i można wprowadzać w nich zmiany.

Wiemy, wiemy byly juz w teckzach podatwyc w piatek 2. marca  ;).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Mar 2012, 00:52:16 »

Rubryka 11. Job som vikar og dagpenge

Zaczęty przez lowman-AarsDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6072
Ostatnia wiadomość 16 Mar 2017, 17:25:42
wysłana przez Jomir
jaka rubryka na uaktualnienie fradragu rocznego 39500dk?

Zaczęty przez MalgosiaDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6022
Ostatnia wiadomość 30 Kwi 2008, 23:08:47
wysłana przez Klingon
rubryka 51

Zaczęty przez jasix81Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4561
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2012, 15:20:00
wysłana przez SGRW
pomocy z rubryką 51