poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Kurczak curry - light !  (Przeczytany 11163 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thecabb

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 42
  • Wiadomości: 87
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
  • Bronchozaury nie wymarły !
Kurczak curry - light !
« dnia: 09 Wrz 2012, 16:03:24 »
Jest to wersja light kurczaka curry, ale nie chodzi o to jak bardzo pikantne jest danie, ale o dostępność oryginalnych przypraw.
Przede wszystkim należy dobrać odpowiednie składniki. Curry, kurczak może być mrożony (najlepiej nogi, bo nie są za suche), marchew, cebula dymka, mleko kokosowe, kolendra mielona (nasiona), kolendra świeża, papryka ostra, ryż basmati, czarny pieprz świeżo mielony, olej słonecznikowy lub sojowy, cytryna.
Proporcje należy ustalić samemu, ja zazwyczaj robię na 4 osoby (4 nogi kurczaka, 5 marchewek, 2 puszki mleka kokosowego, 5 dymek, 5 stołowych łyżek curry, doniczka kolendry świeżej, pół kilo ryżu).
Teraz trochę o samych składnikach.
W dobrej jakości proszku curry musimy w zapachu wyczuć cytrynę (polecam produkt firmy Karavane). Odradzam piersi kurczaka (chyba, że pokroimy w kostkę wielkości orzecha włoskiego), kolendra świeża musi być naprawdę świeża :), papryka ostra może być w postaci proszku, ja jednak preferuję chilli knust (wysuszone i gniecione papryczki chilli).

Teraz konkrety.
Nogi kurczaka rozcinamy nożycami (oddzielamy udo od podudzia), wrzucamy do gotującej, lekko posolonej wody, niech się gotuje do czasu aż zupełnie zmięknie (sprawdzić oddzielając mięso od kości, jeżeli schodzi lekko to już gotowy).
Kroimy marchewkę w cienkie plastry, wrzucamy do głębokiej patelni na rozgrzany olej, po 5-6 minutach wrzucamy poszatkowaną dymkę. Kiedy marchew zmięknie dodajemy mleko kokosowe, po zamieszaniu całości dodajemy curry, kolendrę w proszku (jedna łyżka stołowa) i chilli (ten ostatni składnik adekwatnie do stopnia wytrzymałości naszych kubków smakowych) i mieszamy, aby złagodzić ostrość można dodać więcej mleka (nawet zwykłego), którym można też zwiększyć objętość sosu.
Całość odstawiamy na mały ogień i czekamy na kurczaka.
Kiedy drób jest już gotowy wyjmujemy go z garnka nie wylewając wody, do której od razu wsypujemy ryż.
Kawałki kurczaka wrzucamy na patelnię z sosem i dusimy pod przykryciem tak długo jak będziemy zajmować się ryżem (od czasu do czasu mieszamy).
Jeżeli ryż już wciągnął całą wodę i jest miękki dodajemy do niego poszatkowaną kolendrę, pieprz i wyciśniętą cytrynę (pół lub jedna cytryna na pół kilo będzie ok).

Talerze.. sztućce... z win najlepszym wyborem do curry są rieslingi, jeśli chodzi o piwa to już wasz gust :)
smakówa !
dziękówa !

poloniainfo.dk

Kurczak curry - light !
« dnia: 09 Wrz 2012, 16:03:24 »

 

Nasze polskie zapiekanki i kurczak z rozna

Zaczęty przez GajolDział Hydepark

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 6006
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2013, 13:03:09
wysłana przez Gajol
śledzie curry

Zaczęty przez pobanaDział Przepisy Kuchni Duńskiej

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 16987
Ostatnia wiadomość 18 Wrz 2014, 13:30:22
wysłana przez zpatentem