Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej

zakwas na żurek

(1/1)

zakwas:


Zakwas na żurek:

10 łyżek mąki żytniej razowej
2 ząbki czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1,5 szklanki (375 ml) wody

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć
ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.

mawi:
ja robię trochę inaczej
1 l  letniej wody
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
4 ząbki czosnku
kilka  ziaren ziele angielskie , 3 liście laurowe
i kawałek chleba  z piekarni (takiego  z zakwasu )
lub kawałek chleba razowego
to wszystko należy  wymieszać i najlepiej w słoiku lub
w glinianym naczyniu bez zamykania tylko przykryć czystą ściereczką pozostawić na  5 -6 dni
ważne :
należy od czasu do czasu przemieszać .
 ,następnie  należy go przelać przez sito i
przechowywać w  słoiku szczelnie zamkniętym  .
Taki zakwas może stać nawet do  1/2  roku w lodówce

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej