poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ubezpieczenie samochodu  (Przeczytany 5304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
  • Reputacja: +0/-0
ubezpieczenie samochodu
« dnia: 08 Lut 2012, 14:58:52 »
Witam,
probowalam znalezc na forum odpowiedz na ponizsze pytanie pytanie, niestety bez skutku.
A zatem: chcemy zmienic ubezpieczyciela samochodu. Od  dwoch lat jestesmy w danske forsikring. Podpisujac z nimi pierwsza w Danii umowe o ubezpieczenie samochodu, dostarczylismy im zaswiadczenia o bezszkodowej jezdzie z Polski, ktore w jakiejs czesci uznali (nie pamietam ile lat nam uznano). Zaswiadczenia zabrali. Teraz przy zmianie ubezpieczyciela, te zaswiadczenia sa potrzebne. Moje pytanie: czy jest mozliwosc, ze  firmy ubezpieczeniowe skontaktuja sie ze soba, czy musze miec nowe zaswiadczenia z Polski?
dzieki za odpowiedzi.
pozdrawiam

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +2/-2
Odp: ubezpieczenie samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lut 2012, 20:34:52 »
a wiec  ;D  teoretycznie firmy ubezpieczeniowe kontaktują się za sobą  ;D  i raczej nic nie trzeba samemu załatwiać ale zawsze jest jakieś "ale"... ???

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lut 2012, 23:09:10 »

A zatem: chcemy zmienic ubezpieczyciela samochodu. Od  dwoch lat jestesmy w danske forsikring. Podpisujac z nimi pierwsza w Danii umowe o ubezpieczenie samochodu, dostarczylismy im zaswiadczenia o bezszkodowej jezdzie z Polski, ktore w jakiejs czesci uznali (nie pamietam ile lat nam uznano). Zaswiadczenia zabrali. Teraz przy zmianie ubezpieczyciela, te zaswiadczenia sa potrzebne. Moje pytanie: czy jest mozliwosc, ze  firmy ubezpieczeniowe skontaktuja sie ze soba, czy musze miec nowe zaswiadczenia z Polski?

odpowiadam od konca- firmy ubezpieczeniowe kontaktuja sie ze soba,,,nie musisz miec nowego zaswiadczenia z polski ale by sie przydalo abys je mial zeby widziec ile lat bezwypadkowej jazdy uznali bo od tych lat uzalezniona jest grupa w jakiej sie znajdziesz. najwyzsza i najtansza grupa to  elite. popros ubezpieczenie zeby Ci odeslali papiery z Poski i na nastepny raz nie dawaj orginalow tylko kopie,sami powinni sobie skopiowac a orginal najwyzej miec do porownania.
czasem taniej wyjdzie ubezpieczenie auta jak wezmiesz dodatkowe ubezpieczenie i suma za 2 bedzie tansza niz tylko samochod

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maj 2012, 14:48:25 »
Zapytam , może ktoś z was słyszał o podobnym przypadku co ja. Kupiłem kilka tygodniu temu auto w komisie , na miejscu właściciel na moją prośbę załatwił mi ubezpieczenie w Codan , zadzwonił tam (znał już tam ludzi) podał wszystkie dane wraz z zaświadczeniem o ulgach z Polski itd. Poprosił jeszcze abym zadzwonił następnego dnia i upewnił się , że firma ta (Codan) wszystko załatwiła. Zadzwoniłem oczywiście i potwierdził (koszt ubezpieczenia + kasko miał być ok. 7000dkk). Następnego dnia odebrałem auto z tablicami. Wczoraj (po kilku tygodniach jazdy) dzwonią i pytają o moje ubezpieczenie , pytają o wszystkie dane i mówią , że zrobią kosztorys ubezpieczenia. Zrobili , tyle że wyszło ponad 12000dkk ponieważ wczoraj już nie uznali mi zniżek z PL. Obiecali przyszłać na e-mail dokumenty , nie wiem czy będzie to umowa czy już gotowe druki do płacenia. Ja powiedziałem wyraźnie , że nie akceptuję takie kwoty gdyż zupełnie inne warunki miałem wynegocjowane. Więc czekam , sam się zastanawiam czy ja przyjdzie do płacenia czy mogę się ewentualnie odwołać lub zmienić ubezpieczyciela , bo przecież to jest zwykłe oszustwo. Inaczej tego nie nazwę. Jak coś wiecie napiszcie. Pozdrawiam

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maj 2012, 15:51:17 »
Poszukaj lepiej innej firmy ubezpieczeniowej. Oni za ciebie załatwią wszystko, tylko ze starej firmy dostaniesz rachunek od dnia ubezpieczenia do dnia rezygnacji ze starego ubezpieczenia( za dzień zakończenia starego ubezpieczenia stara firma liczy sobie zawsze tzw miesiąc rozliczeniowy).

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maj 2012, 16:12:40 »
Zapytam , może ktoś z was słyszał o podobnym przypadku co ja. Kupiłem kilka tygodniu temu auto w komisie , na miejscu właściciel na moją prośbę załatwił mi ubezpieczenie w Codan , zadzwonił tam (znał już tam ludzi) podał wszystkie dane wraz z zaświadczeniem o ulgach z Polski itd. Poprosił jeszcze abym zadzwonił następnego dnia i upewnił się , że firma ta (Codan) wszystko załatwiła. Zadzwoniłem oczywiście i potwierdził (koszt ubezpieczenia + kasko miał być ok. 7000dkk). Następnego dnia odebrałem auto z tablicami. Wczoraj (po kilku tygodniach jazdy) dzwonią i pytają o moje ubezpieczenie , pytają o wszystkie dane i mówią , że zrobią kosztorys ubezpieczenia. Zrobili , tyle że wyszło ponad 12000dkk ponieważ wczoraj już nie uznali mi zniżek z PL. Obiecali przyszłać na e-mail dokumenty , nie wiem czy będzie to umowa czy już gotowe druki do płacenia. Ja powiedziałem wyraźnie , że nie akceptuję takie kwoty gdyż zupełnie inne warunki miałem wynegocjowane. Więc czekam , sam się zastanawiam czy ja przyjdzie do płacenia czy mogę się ewentualnie odwołać lub zmienić ubezpieczyciela , bo przecież to jest zwykłe oszustwo. Inaczej tego nie nazwę. Jak coś wiecie napiszcie. Pozdrawiam

Ladny numer  :D rzeczywiście próba wyłudzenia . Ja bym sie nie godzil na żadne aneksy do umowy.
Firmę i tak bym zmienił ...za podejście do klienta.

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maj 2012, 17:00:31 »
No no , tak właśnie chcę zrobić tylko czekam na dokumenty , żeby wiedzieć na czym stoję. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maj 2012, 17:00:31 »

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maj 2012, 17:56:55 »
Tak mialem z  NyKredit (nie obwiniam firmy, wina bardziej po stronie handlowca, ktory tylko chcial nabijac klientow).
W oddziale podpisalem wstepna umowe, wycene na podstawie znizek z Polski pan uznal mi iles tam lat i mialem czekac na poczte. Po 2 tyg. poczta dostalem juz umowe a na niej rachunek na ponad 20tys rocznie, tzn. nie uznali mi znizek, co pozniej przyznal ten jegomosc. Ale prawie miesiac trwalo odkrecanie tej umowy.
Podpisac umowe to moze trwac kilka minut, ale jak trzeba zrezygnowac to trzeba wydzwaniac, pisac, wyprosic.

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maj 2012, 18:15:36 »
Zadzwoniłem oczywiście i potwierdził (koszt ubezpieczenia + kasko miał być ok. 7000dkk). Następnego dnia odebrałem auto z tablicami. Wczoraj (po kilku tygodniach jazdy) dzwonią i pytają o moje ubezpieczenie , pytają o wszystkie dane i mówią , że zrobią kosztorys ubezpieczenia. Zrobili , tyle że wyszło ponad 12000dkk ponieważ wczoraj już nie uznali mi zniżek z PL.

Jak odebrales samochod i ci wycenili na 7tys to nie dostales jakies policy gdzie jest dokladnie wyliczona ta cena wraz z ulgami ??

kiedy ostatni raz miales jakis samochod ubezpieczony w pl ? jesli bylo to wiecej niz 5 lat to codan nie uznaje zadnych ulg stad tez taka cena ( mialem podobnie ale w dk )

na e-mail przysla ci jedynie wyszczegolniona police rachunkow / umowy mailem nie wysylaja .

jak cos przyjdzie to nie podpisuj tego

SGRW

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maj 2012, 20:42:30 »
Tak wygląda rzeczywistość większości firm ubezpieczeniowych, czy to w Polsce czy w Danii. Wszystko wygląda ładnie jak się reklamują, w niektórych zdążysz podpisać umowę, naobiecują się a jak się pojawia problem to radź sobie sam. Przerabiałem to kilka razy i zawsze warto pytać szukać opinii, osób które już w danym bagnie siedziały. Ze swojej strony osobiście odradzam firmę IF, jeżeli są pytania to odpowiem na pw.

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Maj 2012, 06:58:25 »
Auta ma od 15-20 lat , non-stop , w obecnej chwili mam to duńskie jak i polskie tutaj na miejscu , zniżki maksymalne w Polsce , tutaj większość spraw ubezpieczeniowych załatwia się przez telefon. Chyba nie wyobrażasz sobie , że sprzedawca samochodów który co prawda załatwiał ubezpieczenie może w jakikolwiek sposób to udokumentować. Przecież on nie ma druków polis , tak samo jest kiedy dzwonimy do firm ubezpieczeniowych , które nie mają oddziałów w naszych miastach. Wszystko jest na telefon , ewentualnie email. Ale najciekawsze jest to o czym zapomniałem wczesniej napisać , że ów firma zadzwoniła nie do mnie tylko do mojego duńskiego sąsiada z pietra. Chłopak przyszedł przestraszony , że ktoś dzwoni do niego w sprawie mojego ubezpieczenia. Wyobraźcie to sobie , przyniósł mi kartkę z nazwą firmy i numerem telefonu. Pytam czy to dzwonił jakiś twój znajomy  a on , no co ty nikogo tam nie znam. Poprosiłem go aby zadzwonił w moim imieniu i tak to załatwialiśmy , później stwierdził że jest mu bardzo przykro ale sądzi , że to że jestem obcokrajowcem to ta firma najprawdopodobniej nie jest chętna ubezpieczyć mi cokolwiek , dlatego też takie ceny zaporowe. Ale tak jak pisałem , tak mój sąsiad odczuł całą tą sytuację. Wczoraj miałem dostać jakieś dokumenty ale nadal nic , więc czekam. Pozdrawiam.

Offline clubdk

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Maj 2012, 07:40:24 »
pisalem juz wczesniej napisze jeszcze raz ;]  zalatwiajac jakies formalnosci w biurach , urzedach , oddajac dokumenty
/rozmowa tel co kolwiek (waznego) poprosic o potwierdzenie pisemne od osoby przyjmujacej w celu unikniecia wlasnie takich sytuacji.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Maj 2012, 07:40:24 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13815
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1