poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: wypadek samochodowy  (Przeczytany 23117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: wypadek samochodowy
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Cze 2012, 11:58:38 »
A wiesz, ze tez tak pomyslalam :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline agnieszka1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Cze 2012, 16:23:47 »
sprawa stluczki dalej sie ciagnie, facet zglosil do mojego ubezpieczenia ( w zasadzie do ubezpieczalni kolegi, bo to jego samochodem mialam stluczke) ze stalam na chodniu i kiedy sobie zwyczajnie jechal ulicą,to w niego uderzylam. Prawda jest taka jak pisalam wczesniej, że wyprzedzal mnie na skrzyzowaniu  kiedy skrecalam w lewo. http://maps.google.pl/maps?q=Gr%C3%B8ndalsvej+150%2C+Viby%2C+Danmark&hl=pl&ie=UTF8&ll=56.12182%2C10.134362&spn=0.003182%2C0.010568&sll=56.121760%2C10.135861&layer=c&cbp=13%2C112.87%2C%2C0%2C8.9&cbll=56.121802%2C10.134488&hnear=Gr%C3%B8ndalsvej+150%2C+8260+Viby+J%2C+Viby%2C+Dania&t=m&z=17&panoid=HNNL6EuDrd2vbZA8k_dAog

moj kolega pospiesznie wyslal w kilku zdaniach opis naszej wersji wypadku zalaczajac ten link do skrzyzowania Nic nie napisal o tym , że mialam wlaczony kierunkowskaz podczas skrecania,a  takze że nie widzialam w lusterku jadącego za mną auta, gdyż mogło być w martym punkcie. Wysłał to w piątek, a już  w poniedzialek ja wysłałam całą dokladnie opisaną prawdziwą wersję podając świadka ktory byl 5 min pozniej na miescu zdarzenia i widzial w ktorym miejscu lezal lakier z drugiego samochodu. Jednak kobieta prowadzaca ta sprawe z ubezpieczalni zadzwonila do mojego kolegi, ktory jest wlascicielem pojazdu ktorym kabusewalam podczas stluczki, i powiedziala ze nie wezma tego drugiego maila pod uwage,   tylko i wylacznie ten pierwszy ktory on sam napisal w pospiechu, i ze wg ubezpieczalni 2/3 winy jest mojej. Nie zrobilismy jeszcze wyceny strat w samochodzie ktorym ja jechalam, mamy zrobic to w pn, gdyz byl tak odlegly termin w warsztacie, zastanawiam sie czy w takiej sytaucji jest wogole sens to robic, skoro auto nadaje sie do jazdy i chcemy je naprawic na wlasna reke

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Cze 2012, 18:58:35 »
Zgodnie z Prawem o Ruchu Drogowym, przy checi zmiany pasa ruchu, wlaczaniu sie do ruchu czy tez skrecie sprawdzenie w lusterki jest nie wystarczajace. OBOWIAZKOWE jest upewnienie sie czy nie ma nikogo w martwym punkcie, poprzez obrocenie glowy do tylu i "zajrzenie" powiedzmy.
Na egzaminie brak tej czynnosci powoduje nie zdanie egzaminu.
Byc moze opis zawierajacy stwierdzenie, ze "sprawdzilas w lusterku" jest wlasnie podstawa do stwierdzenia, ze to Twoja wina, poniewaz nie dokonalas tej czynnosci.

Przykro mi, ale obawiam sie, ze w zaden sposob nie jestes w stanie wygrac tej sprawy.
Niuanse czynia, ze w Danii jezdzi sie nieco inaczej.

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Cze 2012, 20:26:35 »

Przykro mi, ale obawiam sie, ze w zaden sposob nie jestes w stanie wygrac tej sprawy.
Niuanse czynia, ze w Danii jezdzi sie nieco inaczej.

wgrac sprawy nie wygra bo nie popatrzyla przez ramie przy skrecie w lewo ale ja bym sie spierala co do tego czy to drugie auto moglo wyprzedzac na tym skrzyzowaniu,,,,z linka agnieszki domyslam sie ze skrecala w lewo w grøfthøjparken ale ze wzgledu na uksztaltowankie terenu czy jak to sie mowi -ten drugi kabusewca nie mial widocznosci i nie powinien wyprzedzac,,,,,ja bym rozlozyla wine po polowie i niech kazdy placi sam za naprawe swojego auta

Overhalingsforbud:

Før eller på jernbaneoverkørsel
Før eller i fodgængerfelt - Undtagelse: Hvis der er 100 % frit udsyn over hele feltet + 1 m til hver side.
På vej op ad bakke - Undtagelse: Hvis der er 2 vognbaner og dobbelt spærrelinie, der ikke må overskrides.
På vej hen mod sving (uoverskueligt ) - Undtagelse: Hvis der er 2 vognbaner og dobbelt spærrelinie, der ikke må overskrides. Du må gerne overhale i et lysreguleret kryds, hvis der er flere vognbaner i samme retning.
Før eller i vejkryds - Undtagelse: Sidevejene har ubetinget vigepligt og og der skal være frit udsyn, samt i lysregulerede kryds med flere vognbaner i samme retning.http://www.teoriundervisning.dk/artikel/overhaling

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Cze 2012, 20:58:07 »
W nawiazaniu do mojego posta to tak moj ziom jechal autem na pl.numerach.

Offline agnieszka1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Cze 2012, 21:49:50 »
wiec pomimo tego, ze facet jechal pod prad, wymijal na skrzyzowaniu (chociaz byly tam linie przerywane),ma mniejsza wine, niż ja, masakra poprostu ! No chyba ze biorą pod uwagę takzejego wersje wydarzen, ale wtedy powinna byc wina po polowie.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Cze 2012, 22:11:51 »
Sama pisalas, ze jakos podzielono wine 2/3 do 1/3...

Tu jest tak, ze nawet jezeli on nie mial prawa tam wyprzedzac. To jej obowiazkiem przed rozpoczeciem skretu bylo obejrzenie sie czy ma wolna droge. Gdy droga nie jest wolna, to nawet jezeli gosc nie ma prawa tam wyprzedzac, ona manewru nie moze rozpoczac. Koniec i kropka. Nikt tego w Danii dluzej nie bedzie dystkutowal.

Kwestia dyskujna jest tez ten "wlaczony migacz". W Danii migacz wlacza sie na sekunde przed rozpoczeciem manewru, i ma on sluzyc zasygnalizwanie jego rozpoczecia. Zbyt wczesne lub zbyt dlugo wlaczony migacz, tez jest bledem. Wiec tez w opisie zdarzen, kurczowo bym sie nie trzymala tego, ze migacz byl wciaz wlacznony. Napisalabym, ze tuz przed rozpoczeciem manewru, zasygnalizowalam ten fakt kierukowskazem i koniec. Inaczej, nawet ten kawalek opisu, bedzie dzialal na niekorzysc.

Pisze to z doswiadczenia tlumacza, ktory w ciagu ostatniuch trzech lat spedzil pare setek godzin w sadzie, na policji, w tym tez na egzaminach na prawo jazdy i w trakcie nauki jazdy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 01 Cze 2012, 22:11:51 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Cze 2012, 22:13:22 »
Oczywiscie, ze biora pod uwage rowniez jego wersje zdarzen.
Tutaj jest tak, ze Ty opisujesz, on opisuje, a osoba trzecia (ubezpieczalnia) ocenia.
Ani Ty, ani drugi uczestnik wydarzenia.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Cze 2012, 22:19:25 »
Teraz dopabuse popatrzylam na zdjecie.

1. Jak mozna na takiej drodze wyprzedzic nie jadac pod prad?
2. Jezeli nie jechalo nic z naprzeciwka, absolutnie mial prawo wyprzedzic. Zwlaszcza, ze Ty nieprawidlowo poinformowalas o zamiarze.
3. Dlaczego uwazasz, ze nie mogl przekroczyc linii przerywanej?
4. Nie sadze by byl kamikadze, i jechal na maksa, widzac, ze stoisz w poprzek drogi.

Moim zdaniem bylo tak:
zwolnilas by skrecic w lewo, za wczesnie wlaczylas kierunkowskaz, nie obejrzalas sie przez ramie, wiec gosciu zupelnie nie zrozumial Twoich intencji.

W Danii, glownym znakiem dla innych kabusewcow, mowiacych o tym, ze zamierzasz skrecic jest ta wlasnie odwrocona glowa. Kierunkowskaz wlacza sie dopabuse po glowie.
Kierwca z samochodu za Toba, widzi glowe, kierunkwskaz i rozumie, ze skrecasz.
Jezeli masz wlaczony dlugo, nie odwracasz glowy, to nie wie o co chodzi.
Niestety, jak juz pislam, sa drobne niuanse, ktore czynia roznice.

Gazeciarz

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Cze 2012, 00:52:49 »
Ja bym jeszcze dodał    "nie martw sie, następnym razem będzie lepiej"  :)

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Cze 2012, 10:52:36 »
zal mi ciebie agnieszka ale nic nie poradzisz,,,,to prawo o mozliwosci wyprzedzania auta skrecajacego w lewo jest nielogiczne,,,jezdze od 4 lat do tej samej pracy dzien w dzien,,droga dwukierunkowa , prosta jak drut i nigdy nie widzialam aby inni kabusewcy korzystali z tej mozliwosci -jak ktos chce skrecic w lewo to poprostu auta z tylu staja i czekaja az ktos skreci.inna sytuacja jest przy tym jak auta skrecaja w prawo -czesto sa wyprzedzane przez te z tylu ale nigdy nie zaobserwowalam tego prz y skrecie auta w lewo -kabusewcy zachowuja sie bardziej logicznie niz pozwala im prawo,,,,,ten twoj mogl gadac przez telefon lub wysylac smsa albo pedzic z duza szybkoscia -bo ciagle widze jak tragicznie jezdza auta z takimi kabusewcami co trzymaja w reku komorki

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Cze 2012, 13:23:09 »
Auto skręcające w lewo powinno się wyprzedzać z prawej (jak jest możliwość oczywiście).
Agnieszka, jak możesz to napisz/pokaż na rysunku w które miejsce dokładnie cię trafił.

Swoją szosą tekst:
(chociaz byly tam linie przerywane)

też zbyt dobrze o tobie nie świadczy  ::)
Co nie znaczy że większość Duńczyków ma duże pojęcie o swoim færdselslov.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Cze 2012, 23:03:42 »
Prawda jest taka że od kiedy kobietą zaczęto wydawać prawa jazdy  ??? sytuacja na drogach znacznie się skomplikowała  :(

Offline agnieszka1234

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Cze 2012, 18:26:11 »
trafolam ja w niego, ok 5 cm za linia przerywana, uderzylam w przednie drzwi pasazera

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Cze 2012, 18:54:34 »
W takim razie bardzo mi przykro  :(

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Cze 2012, 18:54:34 »

wypadek

Zaczęty przez wypadekDział Pomoc!

Odpowiedzi: 30
Wyświetleń: 14088
Ostatnia wiadomość 18 Paź 2011, 07:10:19
wysłana przez zybis
Mialem wypadek i mam zlamany obojczyk...Pomozcie

Zaczęty przez AdamDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 14761
Ostatnia wiadomość 19 Lip 2007, 15:02:15
wysłana przez K3
wypadek i co dalej ....

Zaczęty przez lenna063Dział Podatki

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5119
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2010, 23:43:52
wysłana przez roga
Wypadek, co dalej?

Zaczęty przez KowallloDział Pomoc!

Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 14917
Ostatnia wiadomość 20 Wrz 2008, 15:28:06
wysłana przez Jomir
Wypadek problem z ubezpieczycielem Codan

Zaczęty przez alejandro000000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 15333
Ostatnia wiadomość 23 Maj 2011, 20:26:01
wysłana przez faja