Ogólne > Kącik Kulinarny
Żelatyna
kama:
Zgadza się, w Bilce, w Fotex-ie, a dziś dopatrzyłam mleko skondensowane....w Fotex-ie, obok innych produktów do ciast..
faja:
--- Cytat: elleve w 15 Cze 2012, 15:58:50 ---mam pytanie odnośnie dziwnej duńskiej żelatyny w... plasterkach :o
jak się ją rozrabia ?
czy ktoś się orientuje ile tego wynalazku muszę dać kiedy chce ubić na ciasto pół litra śmietanki?
Pozdrawiam :)
--- Koniec cytatu ---
faja:
--- Cytat: kingamagda w 15 Cze 2012, 18:32:55 ---ja jak robię śmietanowca ( na 0,5 l śmietanki 18 % ) w niecałe pół szklanki ciepłej wody lub ciepłego mleka rozpuszczam tyle plastrów żelatyny że zawsze zostają 2,3 :) musisz dobrze wymieszać aż się rozpuści i całość dodać do śmietanki. Jeśli chcesz np masę do przełożenia ciasta to rozpuść w mniejszej ilości wody lub mleka i dodaj do śmietany, poczekaj aż zacznie stężeć i dopabuse wtedy przełóż ciasto bo w przeciwnym razie może ci wsiąknąć w ciasto...
A jeśli chodzi do ubitej śmietany to może być gorzej bo jak wlejesz żelatynę to ze śmietany zrobi się woda. Ja kupuję do takiej w Polsce śmietana fix, wtedy śmietana ubita jest twardsza. Ale polecam 18 % duńską, ja ją używam do ciast :)
Pozdrawiam :)
--- Koniec cytatu ---
co to jest smietanowiec?
i nie bardzo rozumiem przepis na uzycie zelatyny dunskiej, jak ja rozpuszczasz? w jakiej ilosci wody?, co znaczy : mniejsza ilosc?
Nawigacja
Idź do wersji pełnej