Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej

Żeberka w sosie śmietanowym

(1/1)

RybkaWillego:
Przepis odkrył mój mąż, na opakowaniu papryki ostrej. Ja go wczoraj zrobiłam i wyszedł super. Warto spróbować.

Składniki:
1 kg żeberek
1 łyżeczka kakao
1 łyżka mąki
szklanka ciepłej wody
2 łyżki miodu
2łyżki 30% śmietany
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki oregano

Sposób przyrządzania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC i piec żeberka 25 minut. Wymieszać kakao, mąkę, wodę, miód, sól i przyprawy. Powstałym sosem polać żeberka. Piec kolejne 30 minut co jakiś czas
polewając żeberka sosem. ( ja miałam bardziej mięsne żeberka, więc piekły się dłużej - ok 1h i 45 minut ). Po upieczeniu żeberka wyłożyć na półmisku a powstały sos przelać do garnka. Do sosu dodać śmietanę, zagotować i polać nim żeberka.

Smacznego :D

Baumi:
Brzmi ciekawie, tylko takie małe pytanie: gdzie dostanę surowe żeberka? Wszędzie widze tylko żeberka w sosie.

RybkaWillego:
Ja przywiozłam trochę żeberek z Polski, ale tutaj można je kupić np w Metro.

Baumi:
Domyslam sie, ze chodzi o ten sklep: http://www.metroshop.dk/, ale w Odense go chyba nie ma, co nie?

RybkaWillego:
A no nie ma. Ale tu luknij gdzie sa :

http://www.metro.dk/varehuse

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej