poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Przerejstrowanie auta  (Przeczytany 5937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline witiaw

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +1/-0
Przerejstrowanie auta
« dnia: 06 Cze 2012, 21:00:15 »
Witam
Czy przerejstrowujac auto importowane i skladajac wniosek o rozlozenie splaty podatku na raty tablice otrzymuje sie odrazu czy dopabuse po rozpatrzeniu wniosku o raty ??

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +2/-2
Odp: Przerejstrowanie auta
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Cze 2012, 22:11:09 »
powoli powoli, jakie raty ???

sprawa ma się tak.
najpierw przegląd celny :-[

potem idziemy do pani w skacie z papierami z przeglądu i czekamy około 3-4 tygodnie na wyliczenie wartości auta i jaki podatek musimy zapłacić przy przerejestrowaniu :-\

po trzecie jak już wiemy ile mamy zapłacić składamy wniosek z prośbą o rozłożenie spłaty podatku "rejestracyjnego" na kwartały ;D

i znów czekamy kilka dni na liścik ze skat, jak już wiemy co i jak idziemy do skat płacimy pierwszy kwartał i dostajemy tablice wraz z czasowym pozwoleniem korzystania z naszego autka na terenie DK.
dodam że przy składaniu wniosku o spłaty kwartalne musimy mieć kontrakt na czas określony !!! 
no i taka to historia z  ;D ;D ;D
powodzenia  ;)

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Cze 2012, 22:19:08 »
powoli powoli, jakie raty ???
 że przy składaniu wniosku o spłaty kwartalne musimy mieć kontrakt na czas określony !!! 
no i taka to historia z  ;D ;D ;D
powodzenia  ;)

i tu masz rację, ale podobno teraz wprowadzili, że trzeba określić datę powrotu do kraju: I nie ma tak, że powiem, że za rok, to musisz za rok.
A jak powiesz, że nie wiesz kiedy to nie ma rat. Urzędnik ci powie, mieszkasz tu to płać tu

Offline witiaw

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Cze 2012, 23:06:25 »
To mnie troche zmartwiliscie :( myslalem ze nalezny podatek wyliczaja od reki po dostarczeniu przegladu. A te kilka tygodni bez auta kompletnie mnie zalamalo:(

W jednym ze starych watkow znalazlem cos takiego :
Cytuj (zaznaczone)
potem z dokumentami  ubezpienia i przegladu idziemy do told skata
od reki zalatwi sie blachy ja czekalem 1,5h na wycene a  wydanie blach zajmuje 15mi czas oczekiwania okolo 2h w zaleznosci ile bedzie osób cena blach 1200dk  plus  podatek pierwsza rata okolo 6 pr calej wartosci skat rozlozy na raty podatek jedynie jak sie ma kontrakt nie dluzej niz na rok  ja place kwartalnie
np  audi a3 2000r 1,9 tdi wartosc w dani 118 000dk podatek 64 500dk pierwsza rata 9300dk plus blachy nastepna rata 2400dk co 3 miesiace

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Cze 2012, 23:18:51 »
To mnie troche zmartwiliscie :( myslalem ze nalezny podatek wyliczaja od reki po dostarczeniu przegladu. A te kilka tygodni bez auta kompletnie mnie zalamalo:(

no nie wiem rok temu urzędniczka w skacie powiedziała mi że mam dwa wyjścia zapłacić na raz i w razie zjazdu do Polski w okresie nie dłuższym niż dwa i pół roku mogę starać się o zwrot kasy ale tylko 80% od wartości auta w danym roku albo płacić kwartalnie i kasa przepada. poza tym oni z góry zakładają że będziesz spłacał podatek rejestracyjny przez 5 lat ( bo przecież wysokość "rat" muszą jakoś obliczyć) pod warunkiem że co roku przyniesiesz do Skatu nowy kontrakt na czas określony,  wtedy obliczają ci nowe kwartały od wartości auta w danym roku i tak do pięciu lat jaki ci coś jeszcze zostanie do spłaty po spłacasz jednorazowo.
 :)

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Cze 2012, 23:29:27 »

nie kilka tygodni max 3
no niestety gdy ja składałem papierki do skat pani miała spory stosik wniosków z aut importowanych i powiedziała że niestety ale to jest pracochłonne i muszę cierpliwie czekać. ;)

Offline witiaw

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Cze 2012, 14:59:49 »
@ Turbo

Rozumiem ze przerejstrowywales auto i placisz podatek w ratach. Jesli to nie tajemnica czy mozesz napisac jaka wartosc podatku ci wyliczyli i ile musiales zaplacic na dzien dobry ?? Nie interesuje mnie marka , rok itp wylacznie wyliczona wartosc podatku i wysokosc pierwszej wplaty tej przy odbiorze tablic.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Cze 2012, 14:59:49 »

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Cze 2012, 23:10:43 »
@ Turbo

Rozumiem ze przerejstrowywales auto i placisz podatek w ratach. Jesli to nie tajemnica czy mozesz napisac jaka wartosc podatku ci wyliczyli i ile musiales zaplacic na dzien dobry ?? Nie interesuje mnie marka , rok itp wylacznie wyliczona wartosc podatku i wysokosc pierwszej wplaty tej przy odbiorze tablic.
a więc tak posiadam 4 letnie auto Skat naliczył mi 55000Kr podatku pierwszy kwartał 1800kr (+ koszt tablic) następne mniejsze po 1400kr (za rok proporcjonalnie mniejsze bo co roku obliczają nową wartość spłat kwartalnych bo przecież auto co roku traci na wartości), w piśmie które otrzymałem ze Skat podali również od jakiej wartości naliczyli w/w podatek
a więc w 2011 moja auto było wartę 110000kr i od tego naliczyli mi 55000Kr podatku, tylko nie rozumiem w jaki sposób im wyszło że 68% z 110000kr to 55000kr  ???no ale to szczegół

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Cze 2012, 23:26:33 »
podam ci jeszcze prosty sposób na wyliczenie wartości podatku za twoje auto
poszukaj strony z używanymi autami policz sobie średnią wartość takich aut jak w twoje
oblicz 68%
w moim przypadku wyszło mi około 65000kr czyli pomyliłem się o 10000kr
gdy obliczałem sobie na stronie Skat wyszło mi 85000kr obliczenie było mylne o 30000kr.
nie wiem czy mój sposób jest poprawny ale bardziej prawdopodobny.
wiele zależy też od wyposażenia jaki masz w aucie im uboższe tym podatek mniejszy.  ::)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Cze 2012, 23:51:36 »
W skacie korzystają z tego wzoru:
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1826797&vId=0

Skąd wziąłeś 68% (jeśli chodzi Tobie o Værditab (%) - to jest to utrata wartości) i wyliczenie podatku na poziomie 85000dkk?
Cokolwiek podstawię do Twoich danych to podatek wychodzi rzędu 60000 - 65000dkk.

A "w ogólnym przybliżeniu" podatek to ok. 45 - 55% wartości rynkowej podobnego modelu, im niższa wartość auta (i niższa jego klasa) tym kwota podatku bardziej zbliża się do 45%, a im droższe auto to kwota zbliża się do 55%.

Ja przerejestrowywałem 2 lata temu i podatek wyniósł 50% wartości auta, które to SKAT sobie wycenił - oczywiście korzystając z tego wzoru, do którego linka podałem.

turbo - z tym wyposażeniem to jest właśnie odwrotnie, im więcej ... tym mniej się płaci podatku (pobaw się wzorem to zobaczysz). Pewnie dlatego, że wyposażenie podbija cenę samchodu, a podatku nie płaci się od wyposażenia.

Offline malkin20

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Cze 2012, 03:20:32 »
Witam...
Przylacze sie do dyskusji i z czystej ciekawosci spytam czy ktos skladal wniosek o rozlozenie kwoty rejestracyjnej na kwartalne raty??Na stronie ambasady polskiej wyczytalem ze ..."Polscy obywatele, planujący pobyt w Danii w okresie od 1 do 3 lat, mają ponadto możliwość zwrócenia się do SKAT z wnioskiem o umożliwienie płacenia podatku rejestracyjnego kwartalnie z góry. Należy przy tym zauważyć, że w powyższym przypadku spłacana jest jedynie część należnego podatku rejestracyjnego - obliczana proporcjonalnie do okresu korzystania z pojazdu na terenie Danii..."
Jak to sie ma do rzeczywistosci jakies doswiadczenia w tej sprawie??

Offline witiaw

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Cze 2012, 11:42:34 »
Cytuj (zaznaczone)
a więc tak posiadam 4 letnie auto Skat naliczył mi 55000Kr podatku pierwszy kwartał 1800kr (+ koszt tablic) następne mniejsze po 1400kr (za rok proporcjonalnie mniejsze bo co roku obliczają nową wartość spłat kwartalnych bo przecież auto co roku traci na wartości), w piśmie które otrzymałem ze Skat podali również od jakiej wartości naliczyli w/w podatek
a więc w 2011 moja auto było wartę 110000kr i od tego naliczyli mi 55000Kr podatku, tylko nie rozumiem w jaki sposób im wyszło że 68% z 110000kr to 55000kr  ???no ale to szczegół

A mozesz napisac ile % podatku rejstracyjnego jest zawarte w kwartalnej racie ??? slyszalem ze to jakis niewielki %.
I jeszcze jedno jak skladales wniosek o rozlozenie na raty to wpisales ze ile lat chcesz pozostac w danii ??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Cze 2012, 11:42:34 »

rejestracja auta sprowadzonego z Niemiec

Zaczęty przez HaniaSZ21Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10036
Ostatnia wiadomość 06 Wrz 2011, 08:01:35
wysłana przez @ae@
Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2