Witam Wszystkich serdecznie!
To moj pierwszy post i mam nadzieje, ze moze znajdzie sie ktos, kto moglby mi szczerze odpowiedziec na kilka pytan. Sprawa jest dla mnie bardzo wazna, bo dotyczy najwazniejszej dotychczas decyzji w moim zyciu.
Mam 26 lat i wlasnie koncze studia w Wlk. Brytanii (Londyn). Dostalem wstepna oferte pracy w instytucie naukowym w Kopenhadze (Biotech Research and Innovation Centre, tzw 'post-doc'). Kontrakt na 3-4 lata. Alternatywa jest pozostanie w Londynie z mniej ciekawa praca i niemal identyczna pensja. Decyzje musze podjac do konca lipca, czyli czasu jest juz naprawde niewiele.
Moje obawy/pytania zwiazane z przeprowadzka to:
1. Nie znam zupelnie jezyka - na ile bede w stanie funkcjonowac w codziennych sytuacjach, typu kupowanie biletow, pojscie do fryzjera czy zakupy w pobliskim sklepie poslugujac sie jedynie angielskim? Po zakonczeniu kotraktu chcialbym wrocic do Polski lub wyjechac do USA, dlateog traktowalbym moj pobyt raczej 'tymczasowo'. Czy w takiej skali czasu to w ogole mozliwe?
2. Pogoda - poludnie UK wbrew pozorom nie jest az tak mokre i zimne jak sie powszechnie uwaza. Od tygodnia siedze na forach i czytam o malej ilosci swiatla, niskich temperaturach zima i metodach za pomoca ktorych ludzie sobie jakos radza (btw nadal nie do konca chyba rozumiem koncepcje Hygge...) Czy naprawde zima jest ciezka do przezycia porownujac z zimami w Polsce? Osobniczo zawsze mialem duze problemy z brakiem swiatla dziennego (nawet w Polsce), a i wiatry ktore zmniejszaja odczuwalna temperature do -15 ciezko byloby mi znosic. Jaka pogoda jest typowa w okresie od pazdizernika do kwietnia?
3. Pieniadze - pensja, ktora mi zaproponowano to ok 32 000 DKK (co daje, jak zdazylem sie juz zorientowac, ok 22 000 DKK po odjeciu specjalej stopy podatku 25%). Czy za takie pieniadza mozna
spokojnie wyzyc? Nie udalo mi sie znalezc beposredniego porobnania kosztow, ale patrzac np. po cenach restauracji ceny wydaja mi sie w porownaniu z UK dosc wysokie. Chcialbym wynajac 1 pokojowe mieszkanie w miare w centrum, postawic na komunikacje rowerem (czy rzeczywiscie da sie caly rok???) i w miare zdrowe odzywianie (mam male zboczenie na punkcie zdrowej/organicznej zywnosci). Do tego telefon, silownia, basen, jakies zakupy ubraniowe, etc. Fajnie byloby tez cos odlozyc. Czy przy takiej pensji to w ogole realne?
4. Transport/Lotniska - w wielu miejscach znalazlem, ze transport na lotnisko w Malmo, to zaden problem i w ogole trasport miejski nieomal tam jezdzi. Ale jezeli tak, to czemu na forach powtarzaja sie ciagle pytania o panow, ktorzy woza ludzi na lotnisko? Moja dziewczyna konczy studia w Anglii (nie Londyn) i chcialbym ja odwiedzac co jakis czas.
5. Bardzo zalezaloby mi na opiniach osob, ktore mieszkaly jakis czas w Wlk. Brytanii - co bylo dla nich najwiekszym szokiem, czego brakowalo i co bylo pozytywnym zaskoczeniem. W zasadzie to pytanie kieruje tez do Wszystkich, ktorzy mieszkaja juz w Danii od jakiegos czasu.
Z gory bardzo dziekuje za wszystkie opinie i uwagi.
Adam