Ogólne > Rodzina ...

Pilne

(1/3) > >>

justyna91:
Witam wszystkich mam pytanie czy ktos zna sie tu na prawie dunskim.
Mam powazny problem moj chlopak ma tu prace legalna i wogule i chce wziosc na siebie nasze dziecko ale w papierach ja jestem glownym opiekun  na jakiej zasadzie to dziala czy po tym jak on wezmnie ja na siebie czy dalej bede miec takie same prawa do niej jak do tej pory, mam nadzieje ze nie strace w ten sposob dziecka jak to jest wie ktos cos na ten temat-
Dziekuje z gory za jakie kolwiek informacje.

vordingborg:
Musisz zrobić tak (zakładam że biologiczny ojciec jest NN)
- pobrać się z obecnym partnerem
-on musi przysposobić dziecko
-rozwieść się
-podać o alimenty frajera
Zgodnie z obowiązującym prawem dziecko będzie miało tatusia a ty alimenty  :)

@ae@:
Jesli dziecko ma polskie obywatelstwo to obowiazuje prawodawstwo polskie i nic ci nie pomoze szukanie kogos znajacego sie na prawie dunskim.
Czy ojciec jest obywatelem dunskim?

Idris:

--- Cytat: justyna91 w 25 Lip 2012, 13:49:15 ---Witam wszystkich mam pytanie czy ktos zna sie tu na prawie dunskim.
Mam powazny problem moj chlopak ma tu prace legalna i wogule i chce wziosc na siebie nasze dziecko ale w papierach ja jestem glownym opiekun  na jakiej zasadzie to dziala czy po tym jak on wezmnie ja na siebie czy dalej bede miec takie same prawa do niej jak do tej pory, mam nadzieje ze nie strace w ten sposob dziecka jak to jest wie ktos cos na ten temat-
Dziekuje z gory za jakie kolwiek informacje.

--- Koniec cytatu ---
Justyna malo piszesz wiec ciezko cokolwiek doradzic. Co to znaczy wziac na siebie nasze dziecko? Co to znaczy, ze Ty jestes glowny opiekun? Masz calkowite prawa rodzicielskie do dziecka czy jak? Masz na mysli, ze Twoj chlopak chce miec calkowite prawa rodzicielskie? Bo jesli tak to oczywiscie, ze nie bedziesz miec tych samych praw co do tej pory. Nie bedziesz mogla decydowac odnosnie corki: edukacja, leczenie wyjazdy za granice, wyrabianie paszportu itd.
Jak tlumaczy Twoj chlopak swoje plany/checi?

@ae@ a czy to nie jest tak, ze obowiazuje nas prawo kraju w ktorym mieszkamy?

@ae@:
Nie, nie jest.
Matka, dziecko, ojciec - przyjaciej sa obywatelami polskimi, przyjaciel jest w Danii bo ma legalna prace ( zrywanie truskawek przez 2 miesiace tez moze byc legalna praca) - to nie oznacza ze dziecko podlega dunskiemu prawu rodzicielskiemu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej