poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Marihuana w Danii.  (Przeczytany 73142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: Marihuana w Danii.
« Odpowiedź #120 dnia: 22 Paź 2012, 15:48:39 »
anikrey, dzieki za rozsądne i rzeczowe podejście do tematu :).
Teraz nie mam czasu, muszę lecieć do dagpleje po dziecko, ale chętnie w wolnej chwili podyskutuję z rozsądną osobą :)
" Polak gorszego sortu"

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 22 Paź 2012, 17:08:30 »
Na temat szkodliwości nie dojdziemy do porozumienia.

Zdanie i opinię mają ci którzy przyłożyli się do zdobycia wiedzy o marijuanie i są ZA legalizacją .
Przeciwnicy to osoby które poddały się fałszywej medialnej nagonce na pożyteczną roślinę,
a same nie poświęciły nawet paru minut aby zdobyć wiedzę.
Ci którzy kojarzą marijuanę tylko z paleniem w celach rekreacyjnych, a pomijają inne walory tej rośliny też będą złymi opiniodawcami.

Zupełnie nie pojmuję dlaczego marijuanę nie kojarzycie z wyrobem taniego papieru (nowymi miejscami pracy),wyrobem taniego i zdrowego oleju, tanimi lekami na choroby na które medycyna konwencjonalna nie zna leków,odżywkami ,wypiekiem zdrowych leczniczych ciasteczek ,koktajlami wzmacniającymi,można ostatecznie dać na kanapkę jak rzeżuchę ....a wy tylko myślicie o jaraniu?  :o

Aha w filmiku ,który wczesniej wstawiłam była wzmianka o odmianie marijuany bez części halucynogennych,
więc zupełnie nie widzę problemu.

W USA są lekarze medycyny alternatywnej ,którzy zapisują pacjentom na recepcie ilość i dawkę marijuany leczniczej.Receptę można zrealizować w punktach "aptecznych" .
Są całe farmy zajmujące się uprawą marijuany ekologicznej i oznaczone jak inne ekologiczne produkty.

Czy to zapobiegnie paleniu marijuany ? Pewnie nie . Tak jak nie zapobiegniemy paleniu papabusesów itp.
Wszystko w rękach naszego rozsądku!

anikrey  :)
 A tutaj proszę ekologiczna odmiana i propozycje koktajli wzmacniających .
Świetny sposób na dostarczenie łatwo przyswajalnego białka !

http://www.natur-drogeriet.dk/frame.cfm/cms/sprog=1/grp=10/menu=4/

jens

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 22 Paź 2012, 23:09:56 »
Witam,
Nie wiedzialem zbytnio do jakiego dzialu sie zwrocic wiec wybralem Hydepark ;)
Zapytam wprost - jak to jest w Danii z tzw "lekkimi narkotykami" np. marihuana? Bo gdzie nie wejde, wszedzie pisza co innego.
Gdzies znalazlem nawet informacje, ze w Kopenhadze jest dzielnica w ktorej sa stragany z marihuana i haszem, czy to prawda?

I mam jeszcze drugie pytanie - moze orientuje sie ktos ile wagonow papabusesow mozna przewiezc ze soba samolotem z Polski do Danii?

Pozdrawiam.
/MalaCzarna kazdy sie odnosi do watku takiego jaki napisał autor tego postu ,,chodziło mu o maryche do palenia ,,a nie do leczenia , ;D

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 23 Paź 2012, 10:30:49 »
mala, wiesz jak to jest.......to jest tak- nie bo nie i juz......a argumenty?jakie argumenty jak jest nie bo nie..?zadne argumenty wtedy nie sa wazne..

Offline anikrey

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 13
  • -Otrzymane: 28
  • Reputacja: +0/-0
  • http://www.youtube.com/watch?v=c_G4ogetXuQ
« Odpowiedź #124 dnia: 23 Paź 2012, 12:27:03 »
    "Zdanie i opinię mają ci którzy przyłożyli się do zdobycia wiedzy o marijuanie i są ZA legalizacją .
Przeciwnicy to osoby które poddały się fałszywej medialnej nagonce na pożyteczną roślinę,
a same nie poświęciły nawet paru minut aby zdobyć wiedzę.
Ci którzy kojarzą marijuanę tylko z paleniem w celach rekreacyjnych, a pomijają inne walory tej rośliny też będą złymi opiniodawcami."

Mała Czarna

plaga reklamówek, plastikowych butelek i całego tego świństwa , które się rozkłada przez wieki całe i inne zalety marihuany -to argument za! - są  odmiany o bardzo znikomej lub wręcz żadnej zawartości substancji halucynogennej ale wartościowe w innych dziedzinach życia.

Pomoc ludziom chorym to argument za! no tu już składnik musi być ale coś za coś, siła wyższa itd itd.

Ale w/g mnie jest i wielkie ALE

I mam  pytanie jak zminimalizować szkody dla tych co nie potrzebują a, chcą bo chcą i już. Jakich użyć argumentów jak argumentem jest chcę bo chce i już ?

Od pewnego czasu przykładam się do zdobywania wiedzy na temat marihuany jako rośliny w ogólnym tego słowa znaczeniu bez jakiegoś uprzedzenia i nacisku , że nie i nie i już. Jest cała masa ( jak  dopabuse się przekonałam) materiałów w sieci. I zgadzam się , że roślina ma odmiany użyteczno - pożyteczne  wielorakiego zastosowania, bez lub prawie bez działania psychoaktywnego. I szczerze mówiąc dziwię się ( chyba nie powinnam się dziwić a, jednak ), że jeszcze nikt tego nie wykorzystuje a, raczej dlaczego zaniechano wykorzystywania do celów przemysłowych tych pożytecznych a, nieszkodliwych odmian gdzieś w Anglii powstają już pola uprawne ( po wypaleniu wszystkiego co na polu  - jak ktoś bardzo zdesperowany- można najwyżej liczyć na ból głowy i nic poza tym ).Nie czepiam się również osób chorych dla , których to jest substytut lekarstwo lepsze od innych. Jeśli pomaga proszę bardzo , jeśli zastępuje garść pigułek super . Ale to są sytuacje dla mnie oczywiste nie podlegające dyskusji.
 Ja się czepiam upowszechnianiu w innych celach niż użyteczne i zdrowotne. Weźmy pod lupkę mak , jeszcze niedawno " siała baba mak" a, teraz co? zakaz, bo ktoś gdzieś doszedł do wniosku, że naturalne działanie nasenne ( lekkie) i walory smakowe w makowcu z maku własnoręcznie uprawianego to za mało, bo można z tej roślinki wycisnąć jeszcze coś , coś co szkodzi  ale to nie ważne , ważne , że można się dorobić albo odurzyć. Są  ludzie i ludziska jedni patrzą i widzą  coś dobrego a, inni nie. I tego się boję.
Ktoś powie, że wszystko zależy od charakteru albo wartości wyniesionych z domu - czym skorupka za młodu..... czego się Jaś nauczy itd itd....- ale przyznacie mi chyba rację, że z pokolenia na pokolenie jest co raz słabiej z tym charakterem i siłą woli. Stres, pogoń za " chce więcej" problemy wszelkiego kalibru i rodzaju skłaniają ludzi do sięgania po " coś " co odstresuje pozwoli na chwilkę zapomnieć uspokoi i tego się obawiam. Obawiam się , że powszechna dostępność " halucynogenów" zastąpi nam albo naszym dzieciom wolę. Obawiam się , że ktoś zechce się dorobić  i "chyłkiem pod stołem " dołoży coś do czystego zioła, coś co uzależni nie tylko psychikę ale i organizm. Dokładają już do wszystkiego jakieś zamienniki, substytuty, ulepszacze itd itp, pochłaniamy to wszystko, czy mamy sobie dokładać jeszcze?
"A cóż piękniejszego nad niebo, które przecież ogarnia wszystko co piękne?.. Mikołaj Kopernik

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #125 dnia: 23 Paź 2012, 12:36:40 »
Za i przeciw jest wiele. Ale tak na prawdę chodzi tu o lobby. Bo jeśli zalegalizują jak w Holandii to zniknie czarny rynek. A z czarnego rynku żyje bardzo wiele osób i to wpływowych.
Pracowałem w Holandii 7 miesięcy i jakoś nie zauważyłem stosu narkomanów itd itd,
Wręcz przeciwnie, od tego są lokale, jointa można było kupić za 8 euro. W jednym domu można hodować 3 roślinki. I jakoś ludzie żyją i nic nikomu nie jest. Więc tu chodzi tylko o pieniądze.
 Bo tak to zarabia lobby( wyobraź sobie po ile chodzi maryśka na czarnym rynku a po ile będzie jak będzie legalna !!! ) a jak zalegalizują to budżet zarobi, bo jednak używka bez akcyzy to raczej nie przejdzie  ;D.
Alkohol i papabusesy zabijają więcej ludzi niż marysia. Więc już dla samej statystyki umieralności powinni zalegalizować.

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 23 Paź 2012, 20:03:27 »

I mam  pytanie jak zminimalizować szkody dla tych co nie potrzebują a, chcą bo chcą i już. Jakich użyć argumentów jak argumentem jest chcę bo chce i już ?

Obawiam się , że powszechna dostępność " halucynogenów" zastąpi nam albo naszym dzieciom wolę.

Dokładają już do wszystkiego jakieś zamienniki, substytuty, ulepszacze itd itp, pochłaniamy to wszystko, czy mamy sobie dokładać jeszcze?

Najlepiej zapytać o radę te kraje które już zalegalizowały konopie . Oni mają najlepsze praktyczne dobre i złe doświadczenia. Na pewno zakaz palenia w szkole ,pracy i miejscach publicznych,na pewno granica wieku ,na pewno ilość posiadania...
Ze względów medycznych wyraźne wskazania lekarza , marijuana lecznicza w punktach aptecznych.

Lekarze w klasztorze ojców Bonifratrów w Łodzi hodują od lat zioła , mają w tym względzie doświadczenie tylko korzystać z ich rad . Myślę że z marijuaną też by sobie poradzili i wiedzieli by jak leczenie zorganizować na polskim rynku.

Co jeszcze ? Uświadamianie społeczne w środkach masowego przekazu, w szkołach ...  na forach takie jak to.
A jak ktoś chce sobie hodować w domku ,niech hoduje tą odmianę, z ktorą nie ma problemów a wykorzysta na ciasteczka ,czy koktajlu.
W punktach typu pub coś dla palących (niech im będzie  ;) )

Czy będą dodawać jakieś świństwa do marijuany ? Pewnie tak . I za to powinna być kara! 

Czy możemy mieć wpływ na całe społeczeństwo?
A czy wszyscy ludzie rozumieją ,że alkohol ,papabusesy to zło ?  NIE !

A czy matki rozumieją, że słodycze są bardzo szkodliwe i nie powinne dawać swoim dzieciom ? NIE!
 Ile organizm musi wykorzystać wapnia aby cukier "wkupił się" w metabolizm ,zabierając wapń z kości (chore zęby,w przyszłości osteoporoza,choroba trzustki... ) . Szkodliwość jest o wiele większa niż marijuany.
Dodać jeszcze świńskie Danonki ,milch schnitty,Kubusie (Ph powinno być 7,4 a jest coś 3 czyli zabijanie organizmu) i inne zabójcze produkty dla malusich ... 
ALE...Skoro się nie kręci w głowie jak po narkotyku tzn. wszystko OK!

Naszprycowane mięso antybiotykami,prozakiem ...fluor (środek uspokajający) ,wszechobecny szkodliwy aspartam ( nawet w lekach)...można wymieniać.

Pochłaniasz dziennie więcej trucizn niż ci się wydaje!
Ubrane w piękną otoczkę reklamy wierzysz że podarowałaś sobie to co najlepsze!   

Jaki mamy wpływ na zdrowie ludzi ? Na ich świadomość ? ŻADNĄ !
A ty pytasz mnie : Jakich użyć argumentów jak argumentem jest chcę bo chce i już ?

Spójrz wkoło ta zasada działa od setek lat iiii... masz rację pogłębia się!
« Ostatnia zmiana: 23 Paź 2012, 20:57:12 wysłana przez MalaCzarna »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #126 dnia: 23 Paź 2012, 20:03:27 »

Offline anikrey

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 13
  • -Otrzymane: 28
  • Reputacja: +0/-0
  • http://www.youtube.com/watch?v=c_G4ogetXuQ
« Odpowiedź #127 dnia: 23 Paź 2012, 21:27:18 »

Jaki mamy wpływ na zdrowie ludzi ? Na ich świadomość ? ŻADNĄ !
A ty pytasz mnie : Jakich użyć argumentów jak argumentem jest chcę bo chce i już ?

Spójrz wkoło ta zasada działa od setek lat iiii... masz rację pogłębia się!

No i cholera jasna zdenerwowałam się  >:(
Pragniemy wolności jak " kania dżdżu" wolności !!!!!!!!!  nie da się żyć samemu dla siebie ,wyplatać paputki z łyka, pić wodę ze źródełka i żywić się  czysto w zgodzie z naturą,  itd itd. Żyjemy szybko, chcemy więcej co raz więcej chcemy postępu, chcemy dobrobytu bo czemu niby nie? Nie mamy na nic czasu a, nasze zdrowie składamy łatwowiernie w czyjeś obce ręce w nadziei, że komuś na nas zależy, że nas nie oszuka a, to wszystko bujda i tyle. Lobby farmaceutyczne , lobby przemysłu spożywczego, lobby lobby lobby i tylko czekają na naiwniaków, których można wyrolować i się na naiwności dorobić.To wszystko fakty i o tym wszyscy wiedzą, wiedzą i co? i nic. Jutro kolejny dzień do pracy jedziemy samochodem, wodę kupujemy w butelce,na nogach mamy adidasy , na grzbiecie  w najlepszym razie bawełnę, zjadamy kanapki z chleba sztucznie zmodyfikowanego z wędliną naszprycowaną czymś tam .I życie toczy się dalej. Takie posty na forum przy dużej dozie optymizmu rozjaśnią co nie co w głowie ale nie zmienią nic a, nic. Może ktoś się zastanowi przez sekundę zanim sięgnie po danonka, papabusesa czy czekoladkę,ale czy odłoży ????? wątpię.  "Obyś żył w ciekawych czasach" . I obyś przeżył.
"A cóż piękniejszego nad niebo, które przecież ogarnia wszystko co piękne?.. Mikołaj Kopernik

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #128 dnia: 23 Paź 2012, 21:37:29 »
Anikrey, jak już wcześniej pisałam, podoba mi sie Twój rzeczowy, "poszukujący" sp[osób podejścia do tematu.
I nie zrozum mnie źle- to nie jest namawianie- zresztą, jak sama piszesz, dorosłego człowiekao świadomej i wolnej woli nikt nie namówi do jakiejś używki.Jednakże....pisząc o "właściwościach halucynogennych" marihuany, a nie doświadczając tego sama, to trochę tak, jakbyś pisała o stanie upojenia alkoholowego będąc zawsze totalną abstynentką.Choć nie porównuję tych dwóch używek pod względem działania ani stanu, jaki powodują.
Ja próbowałam.Czystego zioła, hodowanego gdzieś tam na głuchej wsi w ogródku, bez żadnych "ulepszaczy".Ale odmiana typowo "używkowa", z dostanych skądś szlachetnych nasion.
I mogę ci zaręczyć, że o jakichś "halucynacjach" absolutnie nie mogło być mowy:).
Było milo, było wesoło, ale...ja paliła nie będę.Nie smakuje mi.Po prostu.Wolę dla relaksu lampke dobrego winka, niż śmierdzącego dżointa :) ;D.
Ale zawsze będe popierać depenalizację marihuany, bo to naprawdę nic strasznego, a argumenty o czarnym rynku i "ulepszaniu" chemią i innymi narkotykami już niejednokrotnie tu były wysuwane.
" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #128 dnia: 23 Paź 2012, 21:37:29 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309148
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16836
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39590
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45804
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand