Ogólne > Pomoc!

zasiłek rodzinny a przyjazd rodzinny do Danii

<< < (4/9) > >>

rakamil1:
wcześniej piszesz że do czerwca mieliście wypłacany zasiłek normalnie sytuacja zmieniła się kiedy przeprowadziliście się do Dani jeśli dobrze rozumiem ? u nas sytuacja się nie zmieniła czyli przynajmniej ja tak to rozumiem że wszystko zależy od Pani w komunie dają zasiłek komu chcą nie ma określonych przepisów ?

ancypałek:
tak
pani w Komunie twierdzi ze dlatego ze przeprowadzilismy sie do Danii dlatego teraz bedziemy otrzymywac 25% rodzinnego
tylko że ja nigdzie nie widze przepisu takiego bo przyjechalismy tu w czerwcu tego roku

wrecz przeciwnie-tak jak pisałam wyczytałam ze swiadczenia jakie nabył mój mąż przechodza na mnie czyli ze skoro mial przyznaną kwote 6033 kr na kwartał to ta kwota przechodzi na mnie

mnie nic sie nie zgadza z tym co mówi pani w Komunie , bo nawet jakby sie miala ta kwota zmienic ze wzgledu na te ustawe ze stycznia 2012(ale  napisane ze dotyczy tych co nie otrzymywali rodzinnego przez 01.01.2012 a my otrzymywaliśmy) to według mnie powinno sie nam nalezec 50% a nie 25% bo mąż mój pracuje w Danii od 25.05.2011 wiec przeszlo rok czasu

ja z własnego doswiadczenia wiem ze tak jest-zelezy z kim w biurze czy urzedzie rozmiawiasz to rózne informacje uzyskujesz
i nie tyczy sie do tylko tu
w PL tez nie raz nas ktos w bład wprowadził -w banku,w TP
szkoda tylko ze nie ponosi nikt za to odpowiedzialnosć
tylko my potem jestesmy stratni finasnsowo.....

dlatego tym razem zanim przyznam racje panią w Komunie najpierw upewnię sie czy faktycznie  ją mają....

ancypałek:

--- Cytat: rakamil1 w 02 Sie 2012, 11:42:57 ---u nas sytuacja się nie zmieniła czyli przynajmniej ja tak to rozumiem że wszystko zależy od Pani w komunie dają zasiłek komu chcą nie ma określonych przepisów ?

--- Koniec cytatu ---
no wlasnie przepisy są
i mam nadzieje ze poprostu pani albo ich nie zna albo nie rozumie
obawiam sie jedynie ,ze moze byc tez tak ze jest jeszcze jakas ustawa dotycząca cudzoziemców ktorej ja w necie nei wyszukałam ,a która dotyczy naszej sytuacji
ale ale ok-jak tak jets to niech mi ją pani pokarze

przelew mial byc wczoraj na moim koncie
tak napisala mi pani w mailu-01.08.12 przeleją mi 1509kr

rakamil1:
to prawda jeśli są przepisy niech je stosują i to wedlug wszystkich jednakowo ja w przyszłym tygodniu spróbuję poruszyć tę sprawę jeszcze raz zobaczymy może trafię na inną panią

happybeti:
Mam pytanie "szczegółowe", dotyczące tego zasiłku . Chodzi o sytuację, gdy para jest małżeństwem i wspólnie wychowuje dzieci  tu, w Danii.  Matka nie pracuje na razie, ale to jej dzieci, nie są przez męża (też Polaka, pracującego w Danii ) adoptowane ani przysposobione w żaden formalny sposób . Czy w takim wypadku zasiłek na te dzieci może byc przyznany pracującemu męzowi ? A jesli matka pracowała do tej pory, ale w Polsce (czyli kraju Unii) , może się o taki zasiłek na dzieci ubiegać "w swoim imiieniu" ? Jak wygląda ta sytuacja pod względem prawnym ?
I, nie , nie chodzi o  mnie ;) 8).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej