poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Trawnik  (Przeczytany 4762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Baumi

• Gość
Trawnik
« dnia: 12 Sie 2012, 22:01:31 »
Witam. Mam niewielki ogród 50-60 m2. Ile policzyłby sobie ogrodnik za wyrwanie starego trawnika, wyrownanie terenu + posadzenie nowej trawy z rolki (nie chce mi się czekać aż wyrośnie).

Pytam z czystej ciekawości.

nutka53

• Gość
Odp: Trawnik
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sie 2012, 17:21:08 »
z jakies 6 tysiecy za wszystko,,,20 godzin pracy na usuniecie starego plus wyrownanie terenu i musi jeszcze przygotowac podloze pod nowa trawe i wywiesc to co zerwal oraz polozyc nowa trawe to bedzie minimum 20 godzin po okolo 200 koron za godzine a jeszcze dolicz trawe ,,,,bilka sprzedaje po 50 koron za metr kwadratowy z dostawa do domu . ale ogrodnik chyba taniej policzy czyli gdzies ze 2 tysiace za trawe,, ale glowy sobie niedam uciac za te 6 kawalkow

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sie 2012, 18:58:54 »
Dzięki za odpowiedź :)

Zmierzyłem i mam dokładnie 46 m2 trawy (reszta to kostka brukowa). W Silvanie z tego co widzę mają taniej niż w Bilce:

http://eshop.silvan.dk/webapp/wcs/stores/servlet/vare_Rullegr%E6s_168163___

Za 49m2 trawy zapłaciłbym 1467.55 DKK.

Jeśli chodzi o samego ogrodnika, to ciekawi mnie te 20h o ktorych piszesz. Skad ta liczba? Przeciez (mam taką nadzieję) nie będzie tego robił ręcznie a użyje do tego celu maszyny. Moim zdaniem z całością uwinąłby się w 5-6h. Myślałem że stawka ogrodnika będzie jednak trochę wyższa, ale może na szczęscie się mylę :D

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sie 2012, 22:10:32 »
cena trawy w bilce i silvanie jest taka sama,,,ja liczylam do 49 metrow a jak kupujesz wiecej to taniej wychodzi ,,,nawet sie oplaca wyrzucic  kilka metrow bo i tak taniej wyjdzie.
Dunka z pracy ma ogrodnika za 200 koron ,to jakis emeryt co pewnie na czarno robi a tu znalazlam cene za godzine 330 koron plus VAT,,,to chyba z 400 wyjdzie
 http://www.dinhavemand.dk/priser/
musisz pamietac ze ogrodnik liczy czas za wywiezienie starej trawy i dojazd i jak pojedzie po ta nowa trawe to tez liczy jako czas pracy,no nie wiem ile zajmie usuniecie trawy,usuniecie korzeni chwastow,spulchnienie i wyrownanie terenu i polozenie nowej ale napewno nie 5-6 godzin a jak sie okaze ze po zdarciu trawy jest pod spodem piach lub glina to bedzie musial dowiesc nowa ziemie.
ja bym to sama zrobila a za oszczedzona kase balowala w miescie ,w nowych ciuchach conajmnie 2 weekendy :D

SGRW

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sie 2012, 22:20:23 »
Poważna sprawa ten Twój trawnik, chłopie weź się sam za robotę zdrowiej Ci wyjdzie no i taniej, trawę starą zawsze możesz na kompost złożyć, no a nową posadzić co to za sztuka?, szkoda pierdologi Twojej no i kasiory.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sie 2012, 23:00:41 »
Dzięki nutka53! Jestem już umówiony z jednym ogrodnikiem, ma zerknąć i rzucić ceną. Zobaczymy - jeżeli rzuci > 2500 DKK to posłucham SGRW i pewnie zakasam rękawy - w końcu ruch to zdrowie ;)))

Offline Ponyo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Sie 2012, 21:10:05 »
Nikt nie bedzie lopata starej trawy wykopywal , do tego celu uzyja majek kopareczki i tu jak maja wlasna to bedzie tanie a jak beda mysieli wynajac to ok 1000kr na dobe do tego roboczogodzina wychodzi ok 350kr zalezy gdzie ... pytaj sie o tilbud to moze uda cie sie cos z ceny zzucic za to robotak dla 2 tak na ok 2 dni  w pierwszy dziek usuniecie starej trawy wywozna i przygotowanie podloza pod nowa trawe a w drugi dzien ukladanie trawy i tyle , tylko muszisz sie liczyc z tym ze w takie sloneczne dni muszisz podlewac codziennie. Ja pracuje jako Anlægsgartner i nie raz juz ukladalismy trawe.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Sie 2012, 21:10:05 »

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sie 2012, 09:28:19 »
No właśnie patrzałem nawet by sam coś takiego wypożyczyć, zwłaszcza, że nie jest to drogie (http://www.delpin.dk/udlejningskatalog/gravemaskine.4349/). Problem tylko w tym, że ogródek mam otoczony żywopłotem 2m z trzech stron a czwarta to ściana domu :P Przez furtkę nie wjade nawet taka kopareczką.

Myślałem także o glebogryzarce: http://www.delpin.dk/udlejningskatalog/havefraser.4333/, ale boje sie ze tylko rozkopię sobie ogródek i efekt koncowy bedzie jeszcze gorszy :D

Póki co ściąłem trawę i trawnik od razu wydał się ładniejszy... hehe. Jesli chodzi o ogrodnika to dziad mnie chyba olał bo jeszcze nie dzwonił :P

Offline M z Horsens

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +3/-1
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sie 2012, 14:04:15 »
Ja miałem bardzo dużo mchu prawie zero trawy i poradziłem sobie w ten sposob że zakupiłem wertykulator z funkcją usuwania mchu,skubaństwo w najniższym położeniu dosłownie zostawia samą, prawie gołą ziemię( elektryczny).
Wystarczy wyrównać potem ładnie zagrabić i trawka jak malowana urośnie:).
A pogoda wprost wymarzona,ciepło,wilgotno trawkę będziesz miał za 2 tygodnie :)

SGRW

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sie 2012, 20:00:02 »
To może zwyczajnie pomyśl o innym rozwiązaniu:
1. Naprawa istniejącego trawnika za pomocą dobrego oprysku, systematyczne pryskanie i przycinka i trawnik wróci do idealnego
2. Zerwanie, przekopanie warstwy obecnej, trawę możesz zadrzeć za pomocą kilofa i szpadla, trawę złożysz na kompost, zagrabić i posiać nową moim zdaniem to najtańsze rozwiązanie, po co tyle zachodu z układaniem trawy, wypożyczaniem maszyn, parę dni i chłopie zrobisz porządny trawnik i tanim kosztem, no chyba że chcesz mieć trawę jak na boisku .

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sie 2012, 01:43:14 »
Niby tak, ale to wymaga czasu. Jak już wspomniałem w pierwszym poście - należę do osób niecierpliwych i wolałbym, żeby trawnik wyglądał dobrze już jutro... Czy będzie mnie to kosztować dużo drożej? Pewnie tak, ale to już moje zmartwienie ;)

Na razie staram się rozważyć różne możliwości jednocześnie prosząc o poradę osób, które jak mniemam już się tym zajmowały.

Wracając do tematu - Myślicie, że glebogryzarka da radę usunąć stary trawnik?

SGRW

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sie 2012, 07:28:27 »
Są specjalne dostawki do glebogryzarek, uniwersalne do modeli z całej Europy, ale nie wiem czy w Danii takie coś mają, sama glebogryzarka zruszy, ale i tak będziesz musiał wybrać darń, także robota ręczna i tak Cię czeka, czyli praca plus paliwo plus, jak jesteś aż tak niecierpliwy to kup w Jysku są duże dywany zielone rozłożysz i trawnik jak nowy, a nici z nich się już w sklepie sypia także realizm pola walki zapewniony pozdro ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sie 2012, 07:28:27 »