Ogólne > Kącik Kulinarny
najlepsze przepisy
faja:
co to sa : kluski czarne?
czarekkrzakowski22:
Z zup najlepszy będzie barszcz biały albo rosół z kurczaka. Oprócz tego gościom można podać kotlet schabowy albo karkówkę. Gościom z Danii mogą zasmakować też gołąbki i kluski śląskie.
suso:
No i Soplica Wiśniowa na stół 😁.Jeszcze mi się nie zdążyło żeby to nie smakowało.
happybeti:
Nie o to chodzi w tym wątku, ale się z Wami podzielę- właśnie wczoraj znalazłam i wypróbowałam- w sam raz na "falę upałów", która ponoc się zbliża 8).
DOMOWE LODY - bez maszynki i mieszania :)
450 ml śmietanki (kremówki, do ubijania )
3 jajka
Łyzka stołowa ciepłej przegotowanej wody
szklanka cukru
opcjonalnie-owoce sezonowe, bakalie i co tam Wam fantazja podsunie :)
Ubijamy pianę z białek . Do już ubitej, stopniowo dodajemy 1/3 cukru, dalej chwilę ubijając.
Żółtka ubijamy z cukrem (znów 1/3) i łyżką wody na białą, puszysta masę.
Śmietankę ubijamy z resztą cukru.
DELIKATNIE, łyżką, nie mikserem, łączymy wszystkie trzy "pianki" :)
No i to ...już wszystko :)
Ja podzieliłam na połowy, do jednej dodałam świeże, zblendowane z cukrem, truskawki i poziomki, do drugiej bakalie (rodzynki, migdały w kawałkach, mączkę z orzechów laskowych, marcepan i nugat w kawałkach i doprawiłam niewielką ilością syropu "barmańskiego" Amaretto). Cięzko wybrać, który smak lepszy ;).
Robi się błyskawicznie, nie trzeba wyciągać z zamrażalnika i mieszać co chwila, zamrażają się też w ciągu kilku godzin. Są miękkie i puszyste, łatwe do nakładania .Smacznego !
Wyszły mi dwa litrowe pojemniki :)
MZaremb:
Najlepiej jakieś schabowe z ogórkami kiszonymi. Może jeszcze pabusegi. To takie "polskie obiady". Albo kluski śląskie :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej