Ogólne > Rodzina ...
Co na drugie śniadanie do przedszkola?
ayme:
Chodzilam do szkoly z dunkami i bylam swiadkiem ,ze zalewaly kawe instant w kubku ciepla woda z kranu :oW pracy gdy robie herbaty w termosie dla pacjentow ,zawsze zagotuje wode,i daje herbate ekspresowa do srodka.Nieraz sie zdarzylo, ze inna pracownica -dunka zaledwie podgrzewala wode w czajniku(byla to woda swieza z kranu, nie gotowana) , nie czekala az sie wylaczy po zagotowaniu, ale po prostu zalewala ,gdy sie jeszcze gotowalo.Do obiadow podaje sie kranowe w takich plastikowych dzbankach, mleko pelnotluste, minimælk, letmælk i kernemælk.Jak zauwazylam pacjenci bija sie o kernemælk, letmælk, slodkim tez popijaja- nawet mieso i iine tluste rzeczy.Wode zabieram ze stolu malo ruszona ;DTo
aisak:
--- Cytat: Anja_an2 w 07 Lut 2013, 08:24:04 ---Skoro nie otrzymalyscie "dobrych" rad to uzupelnie, ze ta zimna wode nalezy podgrzac w mikrofalowce i wtedy dodac MM. Dla mnie nie ma to absolutnie zadnego sensu i nie zamierzam tego robic. Ale moja "szwagierka" dunka pyta mnie przy kazdej okazji po co ta wode dalej gotuje bo ona juz dawno przestala i moj maz tez dunczyk pyta kiedy przestaniemy. Taka juz ich mentalnosc ze czesto nie mysla za siebie, tylko jezeli pielegniarka, lekarz, nauczyciel itd powiedzial to ma tak byc. Mysle ze to samo odnosi sie do wielu zwyczajow tutaj
--- Koniec cytatu ---
Ogolnie rzecz biorac, fajne jest to zaufanie spoleczne. Ale czasami Dunczycy wrecz bezkrytycznie wierza we wszystko, co im sie podaje, mowi, zaleca, itp. Tak to chyba ma zwiazek z ICH mentalnoscia i czasami jest stanie uprzykrzyc zycie np nam Polakom, ktorzy mamy to do siebie, ze z duza doza ostroznosc,i a wrecz nieufnosci podchodzimy do kazdej informacji. No ale coz, inna historia, inne uwarunkowania spoleczne :)
aisak:
--- Cytat: ayme w 07 Lut 2013, 11:37:29 ---Chodzilam do szkoly z dunkami i bylam swiadkiem ,ze zalewaly kawe instant w kubku ciepla woda z kranu :oW pracy gdy robie herbaty w termosie dla pacjentow ,zawsze zagotuje wode,i daje herbate ekspresowa do srodka.Nieraz sie zdarzylo, ze inna pracownica -dunka zaledwie podgrzewala wode w czajniku(byla to woda swieza z kranu, nie gotowana) , nie czekala az sie wylaczy po zagotowaniu, ale po prostu zalewala ,gdy sie jeszcze gotowalo.Do obiadow podaje sie kranowe w takich plastikowych dzbankach, mleko pelnotluste, minimælk, letmælk i kernemælk.Jak zauwazylam pacjenci bija sie o kernemælk, letmælk, slodkim tez popijaja- nawet mieso i iine tluste rzeczy.Wode zabieram ze stolu malo ruszona ;DTo
--- Koniec cytatu ---
Wydaje mi sie , ze Dunczycy w ogole bardzo lubia mleko. W domu mojego ex znikaly dziennie 2 litry a pil tylko on i jego 6 letnia coreczka. Ja trzeba bylo wrecz sila odrywac od kubka z mlekiem i pilnowac lodowki, bo byla w stanie pol litra na raz wypic, a niejadek z niej raczej.
W hotelu, gdzie pracuje , w czasie posilkow tez mleko expresoo sie "utlenia", wypijane szklankami wlasnie..... do dan miesnych. Mnie tezby sie podnioslo, ale moze Dunczycy maja nieco inne od nas zoladki ;D? No wiecie, lata praktyki, wychowanie, nawyki z domu, presja spoleczna...
anha:
Przyczepiłyście się do przedszkolnego żywienia.
O ile wiem,nie ma nakazu posyłania do tego typu placówek więc można pozostać z dzieckiem w domu i gotować mu codziennie trzydaniowe gorące posiłki aby biedne dziecię cały dzień o suchym prowiancie i wodzie z kranu nie umarło z wyziębienia.
aisak:
--- Cytat: anha w 07 Lut 2013, 20:16:06 ---Przyczepiłyście się do przedszkolnego żywienia.
O ile wiem,nie ma nakazu posyłania do tego typu placówek więc można pozostać z dzieckiem w domu i gotować mu codziennie trzydaniowe gorące posiłki aby biedne dziecię cały dzień o suchym prowiancie i wodzie z kranu nie umarło z wyziębienia.
--- Koniec cytatu ---
A co, juz ponarzekac na paskudna Danie nawet nie mozna ;) ;D?? Tylko na jeszcze paskudniejsza pogode?? To juz nuuuuuuuuuuuuuudne ::)!!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej