Ogólne > Rodzina ...
Co na drugie śniadanie do przedszkola?
Jomir:
--- Cytat: anha w 07 Lut 2013, 20:16:06 ---Przyczepiłyście się do przedszkolnego żywienia.
O ile wiem,nie ma nakazu posyłania do tego typu placówek więc można pozostać z dzieckiem w domu i gotować mu codziennie trzydaniowe gorące posiłki aby biedne dziecię cały dzień o suchym prowiancie i wodzie z kranu nie umarło z wyziębienia.
--- Koniec cytatu ---
No i dziecka nie zmarnuja.
happybeti:
--- Cytat: Jomir w 07 Lut 2013, 22:36:27 ---No i dziecka nie zmarnuja.
--- Koniec cytatu ---
;D ;D ;D ;D
Reksio:
--- Cytat: @ae@ w 05 Lut 2013, 19:18:01 ---Ano tak to juz jest, nie ma czegos zeby bylo dobre na wszystko i niczemu nie szkodzilo.
Mleko zawiera vit.D i wapn ale tez najbardziej szkodliwe tluszcze.
1 litr mleka dziennie to 3,5 x 10 = 35 g czystych nasyconych kwasów tluszczowych.
Wieksza czesc ludzkosci nigdy nie podaje i nie uzywa mleka krowiego - zyja, rozwijaja sie, kosci im sie nie lamia... Narody nie wymieraja a wrecz przeciwnie...
--- Koniec cytatu ---
Wiem, że stary cytat ale tak sobie myślałam, że ja mam odwrotnie, zawsze słyszałam że starsze pokolenia piły tłustsze mleko, produkty na śmietanie, mleko a nie margarynę i są właśnie zdrowi albo dożywałi pięknego wieku. Osobiście nie słyszałam o tej "większej części ludzkości" która mleka nie podaje, ale co ja moge wiedzieć, z Wrocławia jestem ;D
I tak sobie myślałam jeszcze o tych niby rakotwórczych tłuszczach trans w mleku krowim. Czy ktoś słyszał o przypadku zachorowania na raka z powodu picia nadmiernej ilości mleka? :o
I sorki że ciągle przytaczam przykłady z życia mojej psiapsióły lekarki, ale to akurat znam: jej dwuletnia córka jest okazem zdrowia, piękne zęby, wysoka, śliczna skóra i mocne kości, plus mało choruje. Od ósmego miesiąca pije mleko w ilościach ile chce. Czasami półtora litra dziennie.
Reksio:
--- Cytat: vaxa_rys w 06 Lut 2013, 15:07:47 ---mam cos dla oburzonych pań tym, że dzieci kranówe tutaj dostaja. Dzis listownie dostalam analize naszej wody. Na drugiej stronie byla podana jeszcze twardość wody 17,8dH (dość twarda).
--- Koniec cytatu ---
To jest analiza wody z twojego obszaru. Wszędzie jest inna, my mieszkamy w sąsiedztwie rezerwatu przyrody, wodę mamy ok. Ale to tak jak ta "kranówa" z Żywca (ktoś wcześniej wspomniał, że to kranówka + źródlana, owszem ma rację ale...) pochodzi z tego samego podziemnego źródła co "źródlana", więc tam kranówka też jest dobra, a już nasza wrocławska... no cóż, nie polecam. Tak samo tutaj, w Aalborg też nie mają się czym chwalić, co rusz ogłoszenie w gazecie że znowu odkryli ślady fekaliów w wodzie. Brrr... :P A oni niestety piszą zawsze po fakcie, więc smacznego ;)
Reksio:
--- Cytat: nadusiaa w 06 Lut 2013, 16:22:58 ---mam pytanko jak to jest bo nie zabardzo rozumiem w polsce witamine d daje sie do 1 roku a w danii do 2 roku.o co tu chodzi
--- Koniec cytatu ---
Znowu zacytuję moją lekarkę z PL (wiadomośćz września :)) . Wyszły nowe wytyczne wg których dzieciom w PL zaleca się podawanie wit. D do 16 roku życia. Wcześniej tez dawało się do drugiego nie do pierwszego. Dużo się nagadałam z różnymi lekarzami na te tematy, bo pojechałam z moją Małą na dłużej do PL żeby ją kontrolnie przebadali od mordki do ogonka ;), i zawsze gadka się zaczynała o różnicach/podobieństwach między PL a DK ;D
A ja mam taką teorię, że w Danii brakuje słońca (mała ilość słonecznych dni, stąd częste depresje - fakt) a potem starsze dzieci w DK i PL nawet jak jest słońce, to siedzą po szkole przy komputerach zamiast być na dworze, jak to kiedyś było. No i cała ta histeria z "tłustym" mlekiem. Bez tłuszczu nie przyswaja się witamina D, stąd jej niedobory.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej