Ogólne > Przepisy Kuchni Duńskiej
bułki
(1/1)
mawi:
Bułki
1/2 l mleka
pół szklanki cukru
10 dag drożdży
2 pełne łyżeczki soli
2 jajka
1200 g mąki
200 gr margaryny
Drożdże rozpuścić w letnim mleku ,dodać sól ,cukier ,mękę ,roztopiona margarynę ,zarobić ciasto
ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od miski ,jeżeli jest za mokre należy podsypać mąką i zarabiać aż będzie odchodzić od miski .
następnie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut .
Uformować bułki i ułożyć na blaszce (wcześniej należy posmarować blaszkę tłuszczem ,lub wyłożyć papierem do pieczenia)
można udekorować bułki makiem lub słonecznikiem ,pestkami dyni , lub dodać rodzynki czy kawałki gorzkiej czekolady .
pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut (muszą dobrze wyrosnąć) piec w piekarniku nagrzanym do 225*C ok 15 minut
można zamrozić i przed podaniem , wyciągnąć na 15 minut i podgrzać w piekarniku .
pyszne nawet z samym masłem .
Nawigacja
Idź do wersji pełnej