Ogólne > Rodzina ...
Ubezpieczenie dziecka w Polsce.
roga:
--- Cytat: anika38 w 20 Wrz 2012, 13:52:41 ---Witam. Oboje z mezem pracujemy w Kopenhadze. Mamy zolte karty. Czekamy na niebieskie. W jaki sposob i gdzie ubezpieczyc dziecko przebywajace w Polsce. W komunie mnie zbyli mowiac, ze jezeli nie przebywa ono w Danii nalezy o ubezpieczenie starac sie w Polsce. Czy ktos umie mi pomoc?
--- Koniec cytatu ---
Wypowiedzi i rady jakie Ci udzielono moga byc wlasciwie (ale nie musza !). Twoje informacje nie sa wystarczajaco szczegolowe, aby udzielic wlasciwej rady. To ze dziecko mieszka w Polsce, wcale jeszcze nie oznacza, ze nie moze byc ubezpieczone w Danii poprzez system ubezpieczenia spolecznego. Napisz na moj priv. opisz sytuacje, czy dzieck przebywalo tutaj w Danii, ile ma lat.
araslask:
Witam. Odswierze troche temat bo akurat jestem teraz w potrzebie. Pracuje w Dani od 2007 r,mam zolta i niebieska karte,place podatki itp. Chcialbym "podciagnac" pod moje ubezpieczenie moje dzieci. Syn ma 18 lat ale jeszcze rok nauki,posiada nr CPR. Corka ma lat 11,posiada nr CPR. Czy dzieciaki moga miec ubezpieczenie zdrowotne (normalne panstwowe) dunskie? Codzi ot,ze w Polsce nie maja zadnego ubezpieczenia zdrowotnego (tak wyszlo...) i chcialbym je ubezpieczyc tutaj w Dani,tak by mogly isc do lekarza w polsce normalnie ale ubezpieczycielem bylaby Dania. Prawdopodobnie musze wypelnic druk e109 ale czy napewno?
Sprawa pilna,poniewaz jak juz wspomnialem dzieci nie maja obecnie zadnego ubezpieczenia i w razie "W" nie bardzo wiem co mialbym zrobic.
faja:
Wystarczy, ze przeczytasz watek od poczatku, wyjasnione bardzo porzadnie, wiec nie ma co powtarzac.
anika38:
Witam. Wypelnij druk E109 file:///Users/robert1/Downloads/e109.pdf zanies go do komuny i w ciagu tygodnia na Twoj adres wysla Ci dokument ubezpieczenia, ktory musisz dostarczyc do NFZ w Polsce w Twoim miescie. To wszystko. Tak bylo w moim wypadku, chociaz do komuny sie troche nachodzilam, bo dopoki nie zaszlam z wypelnionym drukiem to mnie zbywali i mowili, ze sie nie nalezy. Nalezy sie jak najbardziej. Corka dostala ubezpieczenie na rok a potem trzeba znow ponownie wypelnic druk. Pozdrawiam.
anika38:
file:///Users/robert1/Downloads/e109.pdf
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej