Regionalne > Odense
CHLEB - przez duże CH.
PRZYJACIEL:
;D :-* ;) :)
rob71:
bochenek ,chlebek ,chlebuś ,duży smaczny,poproszę ...podstawa chleba to kwas ...ewentualnie żurek...woda oczywiście bo najdroższa w piekarni jest woda ...potem 30/70 mąka żytnia ,pszenna, miesiałka i dalej garowanie ,waga stół ,odbijanie ,strychowanie,piec ...świra ....i wychodzi coś co ludzie pamiętają do końca życia zapach i ten smak najlepiej pieczony na piecu wsadowym może być piec RRK ewentualnie stary domowy piec gdzie paliło się drewnem cały proces dzieże ,niecki piórko do sprawdzania temperatury to wszystko sprawiło ,że teraz chcieli byście, żeby w lidlu był taki chleb to jest niemożliwe chyba wspominacie coś za czym bardzo tęsknicie ...
dania_d:
Zakwas najważniejszy ok, ale jak go nie masz to robisz ciasto na chleb, odstawiasz na noc do piekarnika i rano pieczesz, coś pysznego ( już też mały zakwas sie w tym wyrobił ) a jak masz czas i wprawę to robisz tak samo ciasto i do lodówki, 2-4 dni i masz naprawdę chleb jak z polskiej prawdziwej piekarni( nie ten za 2 zł 30% mąki, 50 % wody, i chemia) Z resztą w føtex można znaleźć ten prawie polski chleb, ale cena jego to około 30 kr.
A przepis na chleb na prawdę prosty, nawet na mące jest przepis
solange:
--- Cytat: dania_d w 25 Wrz 2012, 21:29:35 ---Zakwas najważniejszy ok, ale jak go nie masz to robisz ciasto na chleb, odstawiasz na noc do piekarnika i rano pieczesz, coś pysznego ( już też mały zakwas sie w tym wyrobił )
--- Koniec cytatu ---
nie ma takiej opcji. zakwas jest to zakwaszona maka, najczesciej zytnia. pod wplywem wilgoci, temperatury i czasu, otrzymujemy hodowle dzikich drozdzy. te skladaja sie z setek roznych szczepow. drozdze piekarnicze to jeden szczep, ktorego kompletnie nie mozna porownac do zakwasu. prawdziwy zakwas nabiera mocy z czasem, a pierwszy chleb mozna upiec najszybciej po 3 dniach (choc wskazany jest dluzszy okres). do tego drozdze piekarnicze uniemozliwiaja rozwoj dzikich "zakwasowych" drozdzy. pisanie, ze w zwyklym ciescie drozdzowym, po lezakowaniu w lodowce "wyrobil sie zakwas" jest kompletna nieprawda.
nie kwestionuje smaku takiego domowego chleba, bo pewnie jest smaczny, ale nie mozna go porownywac do wypiekow na zakwasie (mozemy miec malucha i mozemy miec malucha z silnikiem ferrari. niby na pierwszy rzut oka wygladaja tak samo, ale jednak roznia sie od siebie ;))
anikrey:
--- Cytat: solange w 24 Wrz 2012, 20:42:40 ---tu bym polemizowala. moze jeszcze 10 lat temu tak bylo, ale nie teraz. te chlebopodobne, nadmuchane wynalazki, nie smakuja niczym. dla mnie okropnosc. no, ale ja moge miec krzywe spojrzenie, bo od 2 lat pieke chleby sama, na wlasnorecznie wyhodowanym zakwasie. to jest dopabuse smak, mozna pol bochenka zjesc na jednym posiedzeniu i to z samym maslem ;D
--- Koniec cytatu ---
Daj przepis na ten chlebek własnoręcznie robiony , może jak się baaaardzo postaram to i mnie sie uda.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej