Ogólne > Przepisy z różnych stron świata.

Chińszczyzna

(1/2) > >>

mawi:
Chińszczyzna



Składniki

• 30-40 dag mięsa (pierś z kurczaka ,indyk lub wołowina )

• ok 1 marchew

• 1 papryka

• 1 por

• 1 cebula

• kiełki dowolne

• grzyby mun(niekoniecznie)

• można dodać dowolne warzywa takie jak: brokuły,kukurydza(kolby),

fasolka szparagowa ,lub kiełki bambusa

• sos sojowy - dowolny (może być grzybowy)


• 4 ząbki czosnku

• chili do smaku (lub mango pikantne -łyżeczkę )

• 3 łyżki oleju(winogronowy lub słonecznikowy)

• pół łyżeczki imbiru
jak nie mam czasu na przygotowanie świeżych warzyw zastępuje je mieszanka chińską mrożoną

Etapy przygotowania

1. Mięso kroimy w paski ,mieszamy z 5 łyżkami sosu sojowego i rozdrobnionym czosnkiem ,chilli lub mango ,odstawiamy do lodówki na ok 1/2 h

2. Warzywa kroimy w paski .Wok rozgrzewamy (lub głęboka patelnia lub garnek ).
Wlewamy olej smażymy szybko mięsko ,dodajemy warzywa ,pół szklanki wody z rosołkiem
i przykrywamy pokrywą i na najmniejszym ogniu smażymy 10 min

3. Podajemy z ryżem ...Polecam ryż jaśminowy .smacznego!

magraf:
Napewno chodziło ci o 2 GŁÓWKI czosnku,a nie ZĄBKI ?? 2 główki to bardzo dużo  ???

mawi:
szybko pisałam :o , dzięki za wskazanie błędu;D ,

lilia:
Mawi, a nie byłoby lepsze z przesmażonym makaronem chińskim "Nudle"? Bo ja serwuję chinszczyznę w ten sposób, zamiast z ryżem.Jakoś takie "bardziej chińskie" jest :D

mawi:
a nie jadłam , ja lubię ryż na wszystkie sposoby , makaron ten mi smakuje z sosem carry - kokosowym ,

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej