Ogólne > Przepisy z różnych stron świata.
Chińszczyzna
mawi:
Chińszczyzna
Składniki
• 30-40 dag mięsa (pierś z kurczaka ,indyk lub wołowina )
• ok 1 marchew
• 1 papryka
• 1 por
• 1 cebula
• kiełki dowolne
• grzyby mun(niekoniecznie)
• można dodać dowolne warzywa takie jak: brokuły,kukurydza(kolby),
fasolka szparagowa ,lub kiełki bambusa
• sos sojowy - dowolny (może być grzybowy)
• 4 ząbki czosnku
• chili do smaku (lub mango pikantne -łyżeczkę )
• 3 łyżki oleju(winogronowy lub słonecznikowy)
• pół łyżeczki imbiru
jak nie mam czasu na przygotowanie świeżych warzyw zastępuje je mieszanka chińską mrożoną
Etapy przygotowania
1. Mięso kroimy w paski ,mieszamy z 5 łyżkami sosu sojowego i rozdrobnionym czosnkiem ,chilli lub mango ,odstawiamy do lodówki na ok 1/2 h
2. Warzywa kroimy w paski .Wok rozgrzewamy (lub głęboka patelnia lub garnek ).
Wlewamy olej smażymy szybko mięsko ,dodajemy warzywa ,pół szklanki wody z rosołkiem
i przykrywamy pokrywą i na najmniejszym ogniu smażymy 10 min
3. Podajemy z ryżem ...Polecam ryż jaśminowy .smacznego!
magraf:
Napewno chodziło ci o 2 GŁÓWKI czosnku,a nie ZĄBKI ?? 2 główki to bardzo dużo ???
mawi:
szybko pisałam :o , dzięki za wskazanie błędu;D ,
lilia:
Mawi, a nie byłoby lepsze z przesmażonym makaronem chińskim "Nudle"? Bo ja serwuję chinszczyznę w ten sposób, zamiast z ryżem.Jakoś takie "bardziej chińskie" jest :D
mawi:
a nie jadłam , ja lubię ryż na wszystkie sposoby , makaron ten mi smakuje z sosem carry - kokosowym ,
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej