Knedle ze śliwkami
Składniki• 8 ziemniaków średniej wielkości
• 3-4 jajka
• śliwki węgierki bez pestek
• cukier
Etapy przygotowania1.Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu otłuc jak są jeszcze cieple
.Otłuczonymi wykładamy dno garnka lub miski i dzielimy na trzy równe części.
Jedna cześć wybieramy i dokładamy do dwóch pozostałych a puste miejsce wypełniamy maka
(trochę więcej maki niż było ziemniaków).
Jak wystygnie to dodajemy 3-4 jajka i wyrabiamy gęstość tak jak na kruche ciasto.
Jak rzadkie to dosypać trochę maki.
Po wyrobieniu rozwałkować na grubość ok.1/2 cm+ i wykroić kolka o średnicy ok 10-12 cm.
Z wciętej strony nacinamy śliwki i wyjmujemy z nich pestki a na ich miejsce sypiemy cukier.
Zamykamy śliwkę i obklejamy ciastem,
dobrze ściskając palcami ciasto aby się nie otworzyło podczas gotowania.
Obtaczamy w mace i kładziemy na deseczkę posypana maka.
Kładziemy na gotująca wodę i gotujemy przez 15-20 min obracając (tak jak paczki) aby obie strony były dobrze ugotowane. Podajemy z masełkiem i przypalona bułką tarta i posypane cukrem lub polane śmietana z cukrem.Smacznego!