Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej

przepis na swietna karkowke z grila

(1/2) > >>

marta_malgorzata:
Dzis mialam gosci na grilu.
Polecam przepis na karkowke:

Pyszna

Mieso pokroic w cienkie plastry ewentualnie grubsze rozbic tluczkiem

- do miski wlac olej ok 1 cm
- dodac do niego  sol , pieprz , papryke ostra, vegete, przyprawe do mies, przyprawe gyros, nac pietruszki pokrojona, cebule pokrojona wg. uznania , czosnek przecisniety w duzej ilosci, sok z cytryny  dosyc obficie -
- do tych skladnikow wlozyc mieco , najlepiej na noc , choc 2 godz wystarcza.

grilowac  na minimalnym ogniu ok2 godz, wtedy bedzie miekka i delikatna ,   na wiekszym ogniu zjesz ja szybciej, lecznie bedzie tak pyszna .  

Mozna to samo zrobic w piekarniku, owijajac karkowke w folie aluminowa.

Naprawde polecam

GoTTie:
Juz wyglada smakowicie, co dopabuse na zywo :) Zimne piwko, upieczona karkowka i weekend udany :)

iwonka:
mogę wiedzieć jak dokładnie w piekarniku ją upiec  ???

marta_malgorzata:
Zawinac kaalek karkowki w folie aluminiowa. Temp. 175 stopni z termoobiegiem, bez termoobiegu ok 190-200  stopni, piec ok godziny , sprawdzajac, czy mieso jest juz odpowiednio miekkie, jesli nie piec dluzej.

goooooosc:
co to znaczy miekkie?
 w Polsce sie piecze az mieso sie rozpada, tu w Danii, ma byc soczyste, elastyczne, czyli krotszy okres pieczenia
 Nie wiem czy wiecie, ze kazde mieso ma dwa momenty miekkosci
pierwszy krotkie pieczenie i wtedy jest miekkie i soczyste, potem staje sie twarde i po godzinie czy dwoch jest miekkie rozpadajace sie

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej