poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kalkulacje zwrotu podatku  (Przeczytany 4066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline justice85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Kalkulacje zwrotu podatku
« dnia: 08 Paź 2012, 09:22:07 »
Witam,

Czy na stronie SKATu po zalogowaniu się za pomocą TastSelv kode istnieje taka opcja jak szybkie sprawdzenie jaki byłby zwrot podatku po rozliczeniu się (coś na kształt kalkulacji)? Tak jak osoby pracujące w Holandii mogą sobie za pomoca kalkulatora sprawdzic jaki zwrot dostaną.

Czy żeby dowiedzieć się jaki będzie zwrot podatku muszę się po prostu rozliczyć za pomocą "Ændre årsopgørelsen eller indberet selvangivelsen"?

Bardzo proszę o odpowiedź, bo jestem zielona w tym temacie, a obiecałam koledze, że pomogę mu w rozliczeniu się z podatku.

Offline Nela

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: Kalkulacje zwrotu podatku
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Paź 2012, 12:12:37 »
Witam,

Czy na stronie SKATu po zalogowaniu się za pomocą TastSelv kode istnieje taka opcja jak szybkie sprawdzenie jaki byłby zwrot podatku po rozliczeniu się (coś na kształt kalkulacji)? Tak jak osoby pracujące w Holandii mogą sobie za pomoca kalkulatora sprawdzic jaki zwrot dostaną.

Czy żeby dowiedzieć się jaki będzie zwrot podatku muszę się po prostu rozliczyć za pomocą "Ændre årsopgørelsen eller indberet selvangivelsen"?

Bardzo proszę o odpowiedź, bo jestem zielona w tym temacie, a obiecałam koledze, że pomogę mu w rozliczeniu się z podatku.

Jezeli jesteś zielona w tym temacie to lepiej mu nie pomagaj. Sorry ale sprawy rozliczeń to cięzki temat niech robią to te osoby co mają o tym pojęcie a na forum jest takich parę osób. Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Paź 2012, 16:08:59 »

Czy żeby dowiedzieć się jaki będzie zwrot podatku muszę się po prostu rozliczyć za pomocą "Ændre årsopgørelsen eller indberet selvangivelsen"? Bardzo proszę o odpowiedź, bo jestem zielona w tym temacie, a obiecałam koledze, że pomogę mu w rozliczeniu się z podatku.

Troche, a moze bardzo ryzykowne podejscie do sprawy. Prosze absolutnie nie ruszac "Ændret..." ani "inberet..." Skat taki pomysl?. To sa: systemy do wprowadzenia "Zmiany rozliczenia rocznego", jezeli nie jestes zgodna zpropozycja rozliczenia sporzadzonego przez Skat oraz "Zadeklarowanie swojego rozliczenia", jezeli Skat z takiego lub innego wzgledu nie sporzadzil/nie byl w stanie sporzadzic swojej propozycji rozliczenia. Wykazana przez ciebie odwaga, moze drogo kosztowac twojego kolege, jezeli mowa o rozliczeniu.

Oczywisice sa rozne sposoby wyliczenia czy bedzie mowa o nadplacie czy doplacie podatkowej. Mozesz sprobowac Beregn Skat, ale ta metoda ma wiele ograniczen i nie nadaje sie miedzy innymi dla podatniow z ograniczonym obowiazkiem podatkowym, podatniom z obowiazkiem podatkowym ponizej 1 roku itp. Ja osobiscie uzywam do tego celu zaliczkowa deklaracje podatkowa, jako narzedzia do symulacji rezultatow. Przystosowuje/zmieniam dane w karcie podatkowj na nowe dane ktore przewiduje (dochod i ulgi podatkowe). W ten sposob sporzadzona Nowa deklaracja podatkowa wykazuje natychmiast jaki bedzie podatek na podstawie wprowadzonych danych. Aktualnie zaplacony zaliczkowo podatek jest zawsze znany i mozna go zobaczyc w teczce podatkowej albo na kwicie wyplat i doliczyc tylko podatek za brakujace miesiace (dochod brutto minus kwota zwolniona od podatku x procent opodatkowania np. 37). Roznica to albo nadplata albo doplata podatku. PAMIETAJ NIE ZATWIERDZAJ !!! zmian w karcie podatkowej, poniewaz ryzkujesz jej zmiane w SKAT i przekazanie blednych i nformacji do pracodawcy, ktory na jej podstawie bedzie odprowadzal podatek.   

Offline justice85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Paź 2012, 13:43:19 »
Przede wszystkim Panie ROGA bardzo dziękuję za odpowiedź. Jest Pan bardzo pomocny :)

Chciałabym tylko jeszcze się upewnić czy dobrze Pana zrozumiałam.
W przypadku kiedy ktoś nie pracuje całego roku to robi Pan kalkulacje za pomocą Forskudsopgorelsen - Klik her for at ændre din forskudsopgørelse for 2012. I klikając tu wpisuje Pan proponowane zmiany (oczywiście nie zatwierdzając ich)?

Niedawno znalazłam fajną stronę gdzie było przetłumaczone całe TastSelv - menu na język polski. Jak na złość ostatnio strona ta przestała działać.

Czy mógłby mi Pan pomóc w przetłumaczeniu poszczególnych "opcji"? Która do czego służy. By przypadkiem nie wejść w taką, której absolutnie nie powinnam ruszyć.

Ændre forskudsopgørelsen
Bestil indbetalingskort (forskudsopgørelsen)
Ændre årsopgørelsen eller indberet selvangivelsen
Ændre årsopgørelsen - tidligere år
Beregn skatten
Aktier og investeringsforeningsbeviser
Beregn aktier - Fraflytterhenstand
Selvbetjening restancer
Profiloplysninger
Indberet servicefradrag (håndværkerfradrag)

Logbog (oversigt over hændelser)
Personlige skatteoplysninger mv.
Forskudsopgørelsen
Kvitteringer for indberetninger til årsopgørelsen/selvangivelsen
Årsopgørelsen mv.
Forslag til ændret årsopgørelse
Servicebrev/Servicemeddelelse
Orientering om seniornedslag
Betalingsinformation
Kvitteringer for frivillig betaling af restskat
Ejendomsskema
Underretning om genanbringelse af ejendomsavance
Aktuelle indkomstoplysninger/eSkattekort
Oplysninger om restancer
Kvitteringer for indberetning af servicefradrag
Motorregistret
Meddelelser fra Motorregistret

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Paź 2012, 13:43:19 »

Odliczenia od podatku

Zaczęty przez RomekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6645
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2009, 19:32:21
wysłana przez K3
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 20968
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
Rozliczenie podatku 2010 co i jak?

Zaczęty przez dziubasewoDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 8239
Ostatnia wiadomość 04 Mar 2011, 00:07:05
wysłana przez roga
Jaki jest podatek ????(procentowo) w Danii i czy jest wolna kwota od podatku??

Zaczęty przez Tomasz231Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12826
Ostatnia wiadomość 27 Sie 2010, 14:48:05
wysłana przez vred
Pytania o rozliczenie podatku 2009

Zaczęty przez kokiDział Podatki

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 14900
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2010, 13:34:04
wysłana przez andyandy