poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dofinansowanie do mieszkania  (Przeczytany 17488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Dofinansowanie do mieszkania
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Paź 2012, 23:43:14 »
DZiekuje Wam za odpowiedzi jednak chyba nie tego szukalam...Slyszalam o doplacie do 10.000 koron.Ze jezeli sie nie wyrabia tej wkoty z wyplat w miesiacu to komuna doplaca roznica

Prawda to?
Jak moge sie o to starac?
I wlasnie daltego rzad miedzy innymi rozwaza aby przy pracach zlecanych firmom przez panstwo, komuny itp. przedsiebiorstwa nie mogly zatrudniac pracownikow takich jakich proponuja im miedzy innymi posrednicy (np. za 95 kr./godz.). Do czego zmierzam. Jest to poczatek ograniczania w naborze pracownikow z "bylej Europy Wschodniej". A mianowicie uniknie sie takich podatnikow jak w tym watku, niestabilnych, socjalnie nieodpowiedzialnych, siedzacych przy telefonie i czekajacych na jakas dorywcza prace i socjalna pomoc, wynajmujacych w Danii mieszkaniena ktore ich nie stac i liczacych na pomocsocjalna panstwa dunskiego, a w zasadzie na pomoc innych podatnikow, ktorzy pokrywaja ich wydatki podatkiem. Watpie aby dunskie przedsiebiorstwo wykonujaca takie zlecenia, bedac zmuszone do zaplacenia 150-160 kr. na godzine a moze i wiecej, w ogole bedzie zainteresowane pracownikami z "bylej Europy Wschodniej". Nie badzmy naiwni. Nabor tych pracownikow w ramach swobodnego przeieszczaniasie sily roboczej jest tylko aktualny, jezeli brakuje rak do pracy (a w chwili obecnej nie brakuje), albo jezeli jest mowa o duzych mozliwosciach zaoszczedzenia kosztow na place. Po co wiec zatrudniac polaka, wegra, litwina, z ich problemami, jezeli za ta sama stawke firma moze zatrudnic dunczyka. Tak pomysli kazdy rozsadny dunski pracodawca, jezeli wykonujac zlecenie dla panstwa , przepisy zmusza go zaplacenia relatywnie wysokiej stawki godzinowej.

jens

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Paź 2012, 23:59:25 »
DZiekuje Wam za odpowiedzi jednak chyba nie tego szukalam...Slyszalam o doplacie do 10.000 koron.Ze jezeli sie nie wyrabia tej wkoty z wyplat w miesiacu to komuna doplaca roznica

Prawda to?
no hey Malwinka mozesz sie oto postarac w bardzo prosty sposob ;zmienic mieszkanko na tansze  ,albo poszukac sobie pracy ,ktora pozwoli wam normalnie egzystowac .ja bym sie wstydził tak pisac na forum ze nie tego szukałem ,zapewne czekałas na poklask od forumowiczow ze napisza ci ze tak dostaniesz ta roznice , zal mi was ale jak cie stac na utrzymywanie neta to nich cie bedzie stac na oplaty za wynajm, czas zakasac rekawy i zabrac sie do pracy ,to nie Polska niema mamy ,bankow ktore wam dadza ,i niema MOPR ,przykre ale prawdziwe .wasza ulubiona strona powinna byc ;www.poloniainfo.dk szukam pracy .powodzenia

jens

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Paź 2012, 00:05:10 »
Boligstøtte zalatwia sie w komunie. Na decyzje czeka sie do 8 tyg. i zwykle nie sa to duze sumy, srednio ok. 500 koron (nie na osobe tylko ogolnie na mieszkanie) na miesiac. No ale zwsze cos :)
tak ,tak zawsze cos ,dobre i 500 jak kazdy pojdzie po to 500 nawet jezeli nie musi to jeszcze troche to Danie z torbami puszcza ,ale podejscie do sprawy ,hahahaha   :o

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Paź 2012, 00:38:58 »
Ja sie tak zastanawiam dlaczego tak jest. Dlaczego stopa zyciowa Polakow po przyjezdzie do Danii drastycznie wzrasta. W Polsce rodziny 4-osobowe mieszkaja w mieszkaniach 60-80 metrowych i starcza. W Dani musza miec przynajmniej sto.
Mlodzi ludzie, ktorzy dopabuse startuja, wynajmuja kawalerki, albo pokoje przy rodzinach, w Danii musza zaczynac przynajmniej od dwoch pokoi.
Wszystko w porzadku, jezeli kogos na to stac, ale jak widac, wiekszosc ciagnie na doplatach panstwowych. W Polsce doplat nie ma i dziwnym trafem okazuje sie, ze w kawalerce da sie zyc.
No tak, ale rodakom w kraju, trzeba zdjecia pokazac, fura przyszpanowac... szkoda slow!.

Ps. Jens, zainspirowales mnie, jutro lece do kommune po te moje "pincet". Jak sie w koncu nalezy! To dlaczego i nie mi ?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 14
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Paź 2012, 06:09:06 »
Jens, Dunczycy i inni ktorych znam korzystaja z takiej formy pomocy, a obracam sie w towarzystwie studentow i dla wszystkich to rzecz normalna. Poza tym potrafisz wrozyc z postow i oceniac czyjas sytuacje finansowa?
Napisalam, ze 'zawsze cos' bo mialam przeczucie, ze autorce postu chodzi o gruszki na wierzbie, totez wyprowadzilam z bledu. A jesli naprawde chcesz kontemplowac o rzeczach, ktore puszcza Danie z torbami to proponuje np. rodzinne, dla dzieci ktore zyja w Polsce. Zapytaj o to doroslego Dunczyka to zobaczysz jak mu cisnienie skoczy  ::)

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Paź 2012, 07:39:55 »

Prawda to?

To pewnie dziala tak: jak bedziesz bezrobotna i otrzymasz pomoc w wysokosci 10000 brutto , pozniej znajdziesz/znajda ci prace w ktorej zarobisz mniej to kommune wyplaci  roznice.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Paź 2012, 09:20:55 »
Jens, Dunczycy i inni ktorych znam korzystaja z takiej formy pomocy, a obracam sie w towarzystwie studentow i dla wszystkich to rzecz normalna. Poza tym potrafisz wrozyc z postow i oceniac czyjas sytuacje finansowa?
Napisalam, ze 'zawsze cos' bo mialam przeczucie, ze autorce postu chodzi o gruszki na wierzbie, totez wyprowadzilam z bledu. A jesli naprawde chcesz kontemplowac o rzeczach, ktore puszcza Danie z torbami to proponuje np. rodzinne, dla dzieci ktore zyja w Polsce. Zapytaj o to doroslego Dunczyka to zobaczysz jak mu cisnienie skoczy  ::)

Studenci, to zupelnie inny temat o ile temat studiow traktuja rzetelnie.

Natomiast osobiscie znam cala rzesze "potrzebujacych", gdzie on pracuje na jakims marnym etacie, ona zasuwa na pelnych obrotach "na domkach" wyrabiajac tam "na czarno" drugie tyle (albo i wiecej, a komuna placi wszelkie mozliwe dodatki na mieszkanie, na przedszkole, na "bogwieco"... Pod domem stoi nowiutki samochod, a w srodku najnowszej generacji telewizor i inne cuda. Wszystko to oczywiscie w kredycie, ale na kredyt jakos starcza, jeno na mieszkanie i przedszkole brakuje.

W czasach kryzysu, gdzie "kroi sie" doslownie na wszystkim. Ba! nawet na wyzywieniu w przedszkolu! Jest to dla mnie po prostu NIEMORALNE!.

Moze tak by jeden z drugim, zanim "wyludza" np. dodatek na przedszkole, przemysli, ze te "pincet" zaoszczedzone na oplacie za przedszkole, to wlasnie owoc zabrany jego dziecku?

I zeby bylo jasno, nie "pije" do uczciwie pracujacych, ktorym "na chwile" powinela sie noga. Mowie tu o twale "bezrobotnych", ktorzy za zadne skarby nie chca wiecej zarabiac legalnie, bo wiecej wyciagna na czarno i zasilkach.

Ps. nie wiem czemu napisalam "wyludza" w cudzyslowie, toc to prawdziwe WYLUDZENIE!
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Paź 2012, 09:20:55 »

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Paź 2012, 13:13:13 »
Czytam różne polonijne fora i np.w UK nowo przybyli emigranci zaczynają zazwyczaj od wynajęcia pokoju,dopabuse po jakimś czasie wynajmują coś osobnego.No ale może Dania bogatsza to od razu w apartamencie trzeba mieszkać.

Co do zasiłków rodzinnych na dzieci przebywające w Polsce to właśnie przeczytałam,że UK planuje to ukrócić.
2/3 aplikujących o taki zasiłek to Polacy!
Może i w Danii wpadną na ten pomysł.

jens

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Paź 2012, 18:54:44 »
pamietaj Dunczyk jest u siebie ,zalezy kto z jakimi Dunczykami sie obraca ,ty wsrod młodych studentow co sa na dobobku .nie miesci mi sie w głowie zeby co niektorzy wykorzystywali to bo im sie to nalezy .mysle ze zle mnie odebrałas bo nie miałem zadnych pretensji do Ciebie ze tak napisałas , ;Dtak to rodzinne na dzieci w Polsce tez ma duzo do zyczenia ,w głowie sie nie miesci ,wiem ze sa to baaaardzo duze kwoty ,.ktos nizej napisał ze jakby nie mieli pracy to dostana 10 tys ,ach napewno wezma to pod uwage ,szok ,byc na obczyznie i takie podejscie miec do zycia .sa ludzie ktorzy z tego  dofinansowania korzystaja ale pracuja i wszystko robia zeby ich status nie obnizał sie ,wiekszosc ludzi zaczyna od wynajmu pokoju a potem dopabuse mieszkanie czy dom ,na jakich zasadach im społdzielnia wynajeła to mieszkanie ,czy zarobkow nikt nie sprawdza ? a po drugie sami ci mlodzi ludzie ,porwac sie na taki wydatek i teraz lament bo ich nie stac .ba  a jedzie taki na wakacje do Polski i opowiada jak to on ma tu dobrze ,płaca za niego chate a oin błyszczy nowa fura i komora ,a on na wakacjach jak bogol bo kumplom postawi piwo i obnosi sie jak paw ,ale czyim kosztem ? na litosc ,,,,,

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Paź 2012, 20:12:55 »
Studenci, to zupelnie inny temat o ile temat studiow traktuja rzetelnie.

Natomiast osobiscie znam cala rzesze "potrzebujacych", gdzie on pracuje na jakims marnym etacie, ona zasuwa na pelnych obrotach "na domkach" wyrabiajac tam "na czarno" drugie tyle (albo i wiecej, a komuna placi wszelkie mozliwe dodatki na mieszkanie, na przedszkole, na "bogwieco"... Pod domem stoi nowiutki samochod, a w srodku najnowszej generacji telewizor i inne cuda. Wszystko to oczywiscie w kredycie, ale na kredyt jakos starcza, jeno na mieszkanie i przedszkole brakuje.

W czasach kryzysu, gdzie "kroi sie" doslownie na wszystkim. Ba! nawet na wyzywieniu w przedszkolu! Jest to dla mnie po prostu NIEMORALNE!.

Moze tak by jeden z drugim, zanim "wyludza" np. dodatek na przedszkole, przemysli, ze te "pincet" zaoszczedzone na oplacie za przedszkole, to wlasnie owoc zabrany jego dziecku?

I zeby bylo jasno, nie "pije" do uczciwie pracujacych, ktorym "na chwile" powinela sie noga. Mowie tu o twale "bezrobotnych", ktorzy za zadne skarby nie chca wiecej zarabiac legalnie, bo wiecej wyciagna na czarno i zasilkach.

Ps. nie wiem czemu napisalam "wyludza" w cudzyslowie, toc to prawdziwe WYLUDZENIE!

swieta prawda, nic wiecej nie trzeba dodac.

Tez znam ekipe,ktora wynajmuje na czarno po mieszkania, a z komuny ciagną doplaty,bo sami nie sa w stanie tak duzego mieszkania utrzymac... Przydaly by sie naloty i kontrole na takich wyzyskiwaczy...

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Paź 2012, 21:02:06 »
do anha

Cytuj (zaznaczone)
Co do zasiłków rodzinnych na dzieci przebywające w Polsce to właśnie przeczytałam,że UK planuje to ukrócić.
2/3 aplikujących o taki zasiłek to Polacy!

nic dziwnego.no trudno,zeby rumuni brali zasilek na dzieci przebywajace w Polsce.zamiast dwie trzecie powinno byc 100 %

PRZYJACIEL

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Paź 2012, 22:50:16 »
do anha

nic dziwnego.no trudno,zeby rumuni brali zasilek na dzieci przebywajace w Polsce.zamiast dwie trzecie powinno byc 100 %
no ale mogliby brac zasiłek na swoje dzieci przebywajace w RUMUNI ,to chyba nie jest tak ciezko zrozumiec.?jak sie czyta ze zrozumieniem to......pewnie jeszcze bys chciala zeby go podniesli,zasiłek powinien byc  na potrzeby dziecka wydany ,to powinni  pozabierac ,ach a moze dodatek na mieszkanie w POLSCE ,czemu nie ? przeciez i tak wiekszosc tu zarobionych pieniedzy wysyłaja do Polski ,przeciez taki jeden czy drugi musi utrzymac dwa domy jeden tu drugi w Polsce,a jeszcze mogliby dac na zakup ksiazek i przyborow do szkoły na dzieci przebywajace w Polsce  .ale by grało ,a tak do roboty sie zabrac i uczciwie popracowac to nie trzeba bedzie robic z siebie ....... wstrzymam sie lepiej,ale to jest załosne .ida ,kombinuja bo sie nalezy ,do legalnej pracy starczy vikariat a lepsza kase na czarno zarabiaja jak sie człowiek rozejrzy w koło siebie to widac kto uczciwie pracuje ,ale od niektorych to pazernoscia az cuchnie nowa fura ,najnowszy model fona ,i jedzie do Polski i wielki szpan ,a pod podeszwami powinien byc napis ,,dziad,,mocne ale prawdziwe ,to sie tyczy niektorych osob,boo sadze ze wiekszosc nalezy do tych uczciwych

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Paź 2012, 08:53:05 »
Cytuj (zaznaczone)
no ale mogliby brac zasiłek na swoje dzieci przebywajace w RUMUNI ,to chyba nie jest tak ciezko zrozumiec.?jak sie czyta ze zrozumieniem to......pewnie jeszcze bys chciala zeby go podniesli,zasiłek powinien byc  na potrzeby dziecka wydany ,to powinni  pozabierac ,ach a moze dodatek na mieszkanie w POLSCE ,czemu nie ? przeciez i tak wiekszosc tu zarobionych pieniedzy wysyłaja do Polski ,przeciez taki jeden czy drugi musi utrzymac dwa domy jeden tu drugi w Polsce,a jeszcze mogliby dac na zakup ksiazek i przyborow do szkoły na dzieci przebywajace w Polsce  .ale by grało ,a tak do roboty sie zabrac i uczciwie popracowac to nie trzeba bedzie robic z siebie ....... wstrzymam sie lepiej,ale to jest załosne .ida ,kombinuja bo sie nalezy ,do legalnej pracy starczy vikariat a lepsza kase na czarno zarabiaja jak sie człowiek rozejrzy w koło siebie to widac kto uczciwie pracuje ,ale od niektorych to pazernoscia az cuchnie nowa fura ,najnowszy model fona ,i jedzie do Polski i wielki szpan ,a pod podeszwami powinien byc napis ,,dziad,,mocne ale prawdziwe ,to sie tyczy niektorych osob,boo sadze ze wiekszosc nalezy do tych uczciwych

jezeli mowisz o czytaniu ze zrozumieniem,to po pierwsze zauwazylbys,ze pisze w rodz.meskim,a nie zenskim ;D ,po drugie ,jezeli wstawiasz cytat,to nie wyrwany z kontekstu,po trzecie-tekst byl zaadresowany do anha i chodzilo o jej zabawne sformuowanie. 8) dodatki mieszkaniowe,czy rodzinne na szczescie mnie nie dotycza,ale nie pienie sie jak Ty,ze inni wykorzystuja system,poniewaz nie mam wplywu na to :-[.co Ciebie obchodzi,czy ktos ma dwa domy,czy trzy,czy dziesiec? tez sobie kup! poza tym ,co ma pazernosc wspolnego z posiadaniem dobrego auta,czy smartfona?ze jak? ze mam z buta walic,czy swiecic nokia 3310? mam ochote ,lubie i mnie stac,to nie Twoj zasrany interes! ladujesz wszystko w skarpete,to laduj dalej i nie narzekaj ludziku.smutas i malkontent.zmien sobie nicka na NIEprzyjaciel   :P

p.s.a swoja droga rumuni pewnie juz  pobieraja te zasilki nie czekajac na Twoja zgode ;)

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Paź 2012, 09:56:33 »
do anha

Źle to napisałam ale chyba każdy się domyślił,że powinno być: 2/3 wszystkich wypłacanych zasiłków na dzieci mieszkające poza UK są wypłacane na dzieci mieszkające w Polsce.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Paź 2012, 11:14:59 »
,to nie Twoj zasrany interes! ladujesz wszystko w skarpete,to laduj dalej i nie narzekaj ludziku.smutas i malkontent.zmien sobie nicka na NIEprzyjaciel   :P

p.s.a swoja droga rumuni pewnie juz  pobieraja te zasilki nie czekajac na Twoja zgode ;)

Jeszcze jeden przyklad "polskiej" kulturalnej wymiany zdan/dyskusji?:

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 27 Paź 2012, 11:14:59 »

doplaty do mieszkania

Zaczęty przez marta999Dział Podatki

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 17295
Ostatnia wiadomość 11 Lip 2010, 19:28:18
wysłana przez ana32
Pomocy w szukniu mieszkania.

Zaczęty przez krzyk26Dział Pomoc!