Ogólne > Rodzina ...

Narodziny dziecka a urlop.

<< < (2/3) > >>

thecabb:
Na co się powołać ? Na ogólne przepisy ? Na jaki punkt ?
Ma iść do pracodawcy i powiedzieć, że wyjeżdża na 2 tygodnie (teraz to już niecałe 2 tygodnie) ? Ma przywieźć akt urodzenia europejski czy tłumaczony na duński ?

JOMIR
On pracuje dopabuse od sierpnia, więc nie ma 13. tygodni przepracowanych, żeby iść na macierzyński. Podałem w pierwszym poście tę informację jako istotną.

Jomir:
To sa ogolne przepisy. CO do tych 13 tygdni, to obowiazuje to matke. Nie mam pojecia jakie sa warunki dla ojca. Moim zdaniem trzeba zapytac pracodawce. Co do aktu urodzenia, musi byc w przynajmniej po angieslku, by pracodawca mogl zrozumiec o co chodzi.  Choc z drugiej strony generalnie pracodawcy w Danii nie pytaja o dokumenty.
Jeden wazny warunek to to, ze pracodawca musi byc poinformowany o tym z wyprzedzeniem (mam na mysli przewidywana date porodu)  i chcec udania sie na macierzynski.

iwonka:
jeśli dobrze mi wiadomo to ojcu należy się 2 tygodnie urlopu do wykorzystania w ciągu 14 tygodni od narodzin dziecka

zybis:
dokładnie ojcu się należą 2 tygodnie. może je wykorzystać od 4 tygodnia życia dziecka do 14 tygodnia

Jomir:
To juz stwierdzono.
Niewiadome jedynie jest czy ojca obawiazuje (jak matke) obowiazek przepracowania 13 tygdoni by prawo do macierzynskiego uzyskac.
Czasem warto watek przeczytac, zamiast mnozyc powielacjace sie odpowiedzi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej