poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: środowiskowa  (Przeczytany 11587 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
Odp: środowiskowa
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Paź 2012, 13:16:17 »
do newbie 12.niewiesz skad sie kamienie na nerkach biora to poczytaj.mi chodzi o dzieci do 1 roku zycia wody z kranu gdzie jest duzo kamienia nie powinno sie podawac,ja mieszkam w rejonie gdzie jest najbardziej zakamieniona woda wiec nie czepiaj sie.gdybys widziala u mnie ten kamien to bys wzyciu tego do ust niewziela.o leo1 dobrze napisales.jak ktos chce to niech truje swoje dzieci,ja staram sie minimalizowac ile to mozliwe

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Paź 2012, 14:13:34 »
Zacznij od nieuzwania pachnacych kosmetykow oraz zawierajacych parabeny dla dzieciecia i Ciebie, podawania herbatki Hipp (sama glukoza). Przegladu obecnych w domu zabawek pod katem ftalatow.
Uchronisz chociaz dziecie przed cukrzyca, zaburzeniami hormonalnymi i rakiem. Latwe i chociaz naukowo potwierdzone.

Co do noworodka i wody. Nikt tu nie kaze podawac noworodkowi kranowy, a niemowlakowi mniej wiecej od 6-8 miesiaca zycia.

Co do pieleganiarek srodowiskowych to chyba sobie nie zdajecie sprawy, ze sa to bardzo dobrze wyksztalcone i bardzo madre osoby. By zostac pielegniarka srodowiskowa, musza najpierw zdac mature ze srednia miniumum 10 (polskie 5,0). Nastepnie studiowac pielegniarstwo 4,5 - 5 lat. Nastpenie przepracowac kilka lat jako sygeplejerske. I dopabuse maja prawo do studiow podyplomowych o kierunku pielegniarka srodowiskowa.
Wiec na Boga, przestancie je traktowac jak polglowki, bo sa bardzo czesto o niebo zdolniejsze i lepiej wyksztalcone niz wiekszosc z Was.
Nie wspomne o zaawanscowaniu badawczo-naukowym Danii, co daje, iz wiedza ktora dysponuja jest na najnowszym swiatowym poziomie.

Co do braku pokarmu, to sytuacja taka moze istniec. Tez mialam ten problem, bo urodzilam dziecko przez cesarke i pokarmu faktycznie nie bylo. Aczkolwiek WOLA i SAMOZAPARCIE pomogly mi w tym.
Dokarmialismy corke chyba z 8 tygodni, wciaz mniej i mniej. Az poszlo i szlo i szlo....
Tak wiec jezeli chcez karmic dziecko to zainwestuj w porzadny laktator (mechaniczny nie reczny). Dziecko jak najczesciej do cyca, a pozniej jeszcze pompeczka. I POKARM BEDZIE!
Mi jeszcze pielegniarka zalecilam picie piwa ciemnego (ble), albo lampki czerwonego wina (tez ble) wieczorem. Jako, ze to nie moje smaki, to maz mi rozcienczal z sokiem i woda i jakos sie dalo.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Paź 2012, 14:19:50 »
nadusiaa, po pierwsze nie czepiam się a tylko wyrażam swoje zdanie. Po drugie, uwierz mi, czytałam. Zdrowie mojego dziecka jest dla mnie najważniejsze. Mieszkając w Polsce nigdy nie piłam wody z kranu, tutaj długo się do tego przekonywałam. I czytałam. Przede wszystkim wyniki badań. I wynika z nich, że twarda woda, w której jest dużo kamienia jest o wiele zdrowsza niż miękka, dzięki temu kamieniowi właśnie. Kamień to kalk, wapń, który organizm przyswaja. A chyba nie muszę Ci tłumaczyć jak ważny jest wapń w organizmie. Dlaczego w Danii jest statystycznie o wiele mniej osób z osteoporozą niż w Polsce?
leo pisze, że woda z kranu to tablica mendelejewa. A etykietki na wodach butelkowych czytasz?

Ja nikogo do picia wody z kranu nie namawiam ani nie zmuszam. Mówię tylko, że twierdzenie, iż kamień w wodzie jest aż tak szkodliwy jak to przedstawia nadusiaa jest totalną bzdurą. Bakterie coli w wodzie, tego bym się obawiała ale nie kamienia.

Kamienie nerkowe powstają w wyniku zbyt wysokiego poziomu soli mineralnych w wodzie, którą pijemy, spożywania zbyt dużej ilości napojów gazowanych oraz innych produktów o charakterze zasadowym. Kryształy kwasu moczowego są formowane także przy zbyt dużej konsumpcji czerwonego mięsa oraz innych produktów zawierających ten kwas.

Offline newbie12

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 17
  • -Otrzymane: 58
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Paź 2012, 14:23:57 »
Mi jeszcze pielegniarka zalecilam picie piwa ciemnego (ble), albo lampki czerwonego wina (tez ble) wieczorem. Jako, ze to nie moje smaki, to maz mi rozcienczal z sokiem i woda i jakos sie dalo.

Mi pomagały herbatki z kopru włoskiego kiedy miałam kryzys laktacyjny.
Najważniejsze to chcieć i wierzyć w siebie, dziecko i że się uda  :) I oczywiście tak jak Jomir pisze, jak najczęsciej do cyca

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Paź 2012, 14:42:25 »
(...) lampki czerwonego wina (...) maz mi rozcienczal z sokiem i woda (...).

:D

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Paź 2012, 14:52:31 »
ja nie twierdz, ze one wszystkie sa glupie i do bani. Pierwszą pielęgniarkę mialyśmy super i bardzo lubilam spotkania z nią. Po przeprowadzce i zmianie adresu przypadla nam inna, niestety juz nie tak fajna. jej wyuczone teorie niestety nie sprawdzaly sie w przypadku blizniat,czego nie przyjmowala do wiadomosci, czułam się jakbym ja i moje dzieci byly z innej planety :o . Kolejną wizytę odwolalam, nie umawialam sie juz na nastepne.

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Paź 2012, 14:55:36 »
jomir.tak te wszystkie pielegniarki sa tak wyksztalcone ze nie potrafia wenflonu ani krwi dokladnie pobrac.mi pielegniarka z 15 letnim stazem nie potrafila wenflonu dokladnie wbic az po moim bolu i jej nie umiejetnosci mosiala poprosic pielegniarke bardziej doswiadczona zeby mi to nie zrobila.sa nawet takie pielegniarki co nawet niewiedza jak krwi nawet pobrac.mowie tu oczywiscie na moim przykladzie i doswiadczeniach nie mowie ze wszyscy ale wiekszosc.ciekawe ktora pielegniarka ma wieksza wiedze ta w danii czy w polsce ja uwazam ze w polsce bo tu robia tylko jedna rzecz i nic poza tym.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 31 Paź 2012, 14:55:36 »

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Paź 2012, 15:00:38 »
no wlasnie.kazda matkie wie co ma robic,a oni tylko z ksiazek tak jak mi mowila prosze robic samemu obiadki i mrozic.mrozic boze kobieto to dopabuse samo zdrowie.u mojego synka po 6 miesiacach rozpoznano niesymetryczne nozki,bylam wsciekla i rozpaczona dlaczego nikt tego predzej nie zobaczym,mowie do srodowiskowej kazdy go bada co chwile pani tez i co,a ona no wie pani i sciema myslalam ze ja z domu wyzuce.moj synek moze cierpiec a ona no niezauwazylam.od razu pojechalam do polski.teraz jestem spokojniejsza.moze niektrzy mnie tu zbruzgaja ale moja zlosc bierze sie z tego czego tutaj doswiadczylam.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Paź 2012, 15:25:58 »
Dziewczyny, na calym swiecie, w kazdym zawodzie sa lepsi i gorsi i nie wszyscy zawod wykonujacy sie do niego nadaja.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Paź 2012, 15:29:47 »
no wlasnie.kazda matkie wie co ma robic,a oni tylko z ksiazek tak jak mi mowila prosze robic samemu obiadki i mrozic.mrozic boze kobieto to dopabuse samo zdrowie.u mojego synka po 6 miesiacach rozpoznano niesymetryczne nozki,bylam wsciekla i rozpaczona dlaczego nikt tego predzej nie zobaczym,mowie do srodowiskowej kazdy go bada co chwile pani tez i co,a ona no wie pani i sciema myslalam ze ja z domu wyzuce.moj synek moze cierpiec a ona no niezauwazylam.od razu pojechalam do polski.teraz jestem spokojniejsza.moze niektrzy mnie tu zbruzgaja ale moja zlosc bierze sie z tego czego tutaj doswiadczylam.

Co zlego jest w mrozeniu? O ile zamrozisz swieze i zuzyjesz zywnosc zaraz po rozmrozeniu, to jest to najbezpieczniejsza forma przechowywania.
Co do nozek, rozne wady rozwiaja sie na roznym etapie rozwoju dziecka.
Wrocilas spokojniejsza z Polski? Widocznie w Polsce niczego groznego nie stwierdzono. Chwala pielegniarce, ze cokolwiek zauwazyla.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Paź 2012, 16:03:00 »
Co do czytania etykiet to nie musze czytac bo woda zanim opusci rozlwnie jest dobrze przebadana a w sensie tabl.mend.chodzilo mi nie o minaraly i inne niezbedne do dobrego funkcjonowania organizmu a tylko chocby o metale ciezkie,nigdy nie masz pewnosci ze w wodzie nie znajdzie sie jakis syf chocby z naglej i nieoczekiwanej awari stacji uzdatniania wody.Woda w kranie skarzona moze byc w kazdej chwili nawet nie zmianiajac zabarwienia i zanim sie zorientujesz to dziecko mozesz opoic woda z dodatkiem jakiegos syfu,staremu taka woda moze sie odbic czkawka albo najwyzej sie po....ra a w organizmie dziecka moze wywolac prawdziwa rewolucje zoladkowa.Z reszta nadgorliwi fanatycy pojenia swoich malych pociech moga dawac im do picia nawet wlasne szczyny bo i takie sa strawne po odpowiedniej filtracji.Swoja droga dziwie sie ze funkcjnuja rozlewnie wod gazowanych i nie tylko jak kazdy ma takowa w swoim mieszkaniu czy domu nic tylko czerpac do woli a to co pecherz nie przyjmie mozna sprzedawac prosto z rury.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Paź 2012, 16:08:58 »
O! Mato i corko!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Paź 2012, 16:11:22 »
:D

No, Baumi i coz ja na to poradze? Nie lubie i juz, a ze mialo Malej sluzyc, tozem pila, jak nakazno.
Ze nie wspomne, ze to maz taka miksture wymysli i stal nad glowa, bym to wszystko duszkiem wyciagnela, wiec w razie czego, reklamacje w sprawie profanacji, slac na rece mojego meza :)

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Paź 2012, 18:49:44 »
Cytuj (zaznaczone)
Woda w kranie skarzona moze byc w kazdej chwili nawet nie zmianiajac zabarwienia i zanim sie zorientujesz to dziecko mozesz opoic woda z dodatkiem jakiegos syfu,staremu taka woda moze sie odbic czkawka albo najwyzej sie po....ra a w organizmie dziecka moze wywolac prawdziwa rewolucje zoladkowa
Aż dziw,że naród duński jeszcze nie wyginął doszczętnie skoro wodę z kranu piją.
Dopabuse polska mamuśka może im to uświadomić.
Może jakaś kampania społeczna: NIE TRUJMY DZIECI WODĄ !

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Paź 2012, 19:27:20 »
Leo1 nie czytałam całego wątku, ale czy badałeś wodę ? Jeśli tak to z jakim wynikiem ?
Bardzo mnie temat zainteresował myślałam, że w DK wodę mają zdatną do picia .
hmm...chociaż z rur woda nigdy nie jest do bezpośredniego spożycia.

Będę ci wdzięczna za odpowiedź.  :)

p.s. Skoro jesteś w temacie to pewno wiesz ze wodę dzieli się na martwą i żywą.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 31 Paź 2012, 19:27:20 »