Przepraszam, że może zbyt ogólnie to napisałam, ale w sumie to przyjżałam całą stronę SKATu i nie jest to taka łatwa sprawa, choć w Polsce pracowałam jako księgowa. Jeżeli mogłabym Cię Roga prosić o inf na priv to z góry dziękuję. Nie chcę zaśmiecać forum własnymi dociekaniami. Rok się kończy a wychodzi na to, że powinnam jednak skorygować kartę podatkową męża. Bardzo proszę o kontakt.
Jezeli mowa o korekcie zaliczkowej deklaracji podatkowej (karty podatkowej) na 2012, to niestety 1) nie ma juz mosliwosci takiej korekty samej karty podatkowej - jestesmy juz po 1. grudnia 2012), 2) korekta nawt gdyby byla przerpowadzona nie mialaby wplywi na sama karte podatkowa 2012 i na placenie podatku w 2012, najwyzej bylby zerowy podatek w grudniu 2012.
A wiec nie ma teraz pospiechu. Rozliczenie za 2012, bez wzgledu na to jak wygaladala zaliczkowa deklaracja podatkowa 2012 (=karta podatkowa) bedzie sporzadzone przez skat na poczatku marca 2013 i wowczas mozna to sprawdzic i naniesc poprawki do propozycji sporzadzonej przez Skat. Oczywiscie, jezeli dobrze orientujesz ssie w danych wteczce podatkowej meza, to zaraz po dojonaniu ostatnich odprowadzen podatku przez pracodawce, mozesz zobaczyc w teczce podatkowej laczny dochod mezaw 2012, wysokosc odprowadzonego podatku, czy podany zostal przezpracodawce wlasciwy okres obowiazku podatkowego itp. Na tej podstawie juz pod koniec stycznie mozesz bardzodokladnie nawet di 1 korony obliczyc jaki bedzie i powinien byc rezultat podatkowy meza za rok podatkowy 2012. Myslenie teraz o korekturze kaerty podatkowej 2012, to strata czasu. Nalezy koncentrowac sie o faktycznym rozliczeniu to zanczy z faktycznych dochodw i ulg, jezeli ulgi te przysluguja. A tak na prawde juz teraz mozesz zrobic sobie wstepne rozlicznie 2012 znajac meza ostatniezakumulowane dochody w 2012 i zaplacony do tego czasu podatek (sa wykazane na ostatnim kwicie wyplat ale i rowniez w teczce podatkowej). Pozdrawiam i zycze pomyslenego rozliczenia. Jezeli masz watpliwosci - pisz na moj priv. Nie trac teraz na to czasu - slonce swieci, piekna pogoda, przymrozek. Nie zbyt czasto mamy taka pogode w Danii

czasu na te badz co badz