poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: P2P w Danii - jak to wyglada?  (Przeczytany 3698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
P2P w Danii - jak to wyglada?
« dnia: 18 Gru 2012, 06:50:04 »
Witam

Na wstepnie chcialbym napisać iż nic nie sciagam z P2P, nawet nie mieszkam w Danii. Po prostu pisze artykuł porownawczy nt p2p w roznych krajach UE. Wiele informacji po angielsku dla Danii nie znalazlem dlatego kieruje sie do ludzi ktorzy będą mieć informacje z 1 reki - czyli do Was :)

No właśnie jak wygląda ściganie za korzystanie z p2p w Danii? czy ktos z was, waszych znajomych dostał kiedyś jakas kare? Czy jest to tak jak w Niemczech, gdzie listy z kara wysylaja kancelarie adwokackie i jest to bardzo częste czy raczej Dania jest liberalna pod tym względem? Z artykułów które udalo mi sie przeczytac wynika ze w Danii jest relatywnie spokojnie jesli chodzi o p2p tzn ze "łapanki" nie sa zbyt częste?

z góry dzieki za szczere wypowiedzi
pozrawiam

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: P2P w Danii - jak to wyglada?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Gru 2012, 06:37:11 »
serio nikt nic nie wie? Bardzo prosze o jakies wypowiedzi. bardzo mi pomozecie :)

Offline KoerOne

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 11
  • -Otrzymane: 16
  • Gorąco....
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Gru 2012, 07:39:43 »
No więc jeżeli chodzi o bezpośrednie ściganie to nic mi nie wiadomo, natomiast ciekawostką jest blokada ThePirateBay. Jakieś inne serwisy też są zablokowane ale na przykład KAT nie jest zablokowany, BtDigg też działa w najlepsze. Kopie pamięci podręcznej Google dla TPB również działają a jeśli nie to ThorBrowser i wszystko śmiga; naprawdę nie rozumiem co ma na celu ta blokada bo wystarczy zakupić szwedzką kartę sim 3G i już blokady nie ma. Taki pic na wodę dla pospólstwa. Na temat "wjazdów na chatę" panów w kominiarkach nic nie słyszałem, zbyt mały kraj chyba żeby Rambo robił tu ćwiczenia. Zresztą wątpię żeby ktokolwiek coś tu uparcię ciągnął z P2P, jeśli już to raczej incydentalnie. Tyle co wiem, sam czasem coś ściągnę ale generalnie to już mi się nie chce, to już trochę przeżytek jakby nie było, szkoda miejsca na dysku.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Gru 2012, 07:46:43 »
(...) ale generalnie to już mi się nie chce, to już trochę przeżytek jakby nie było, szkoda miejsca na dysku.

Nie mówię, że ściaganie jest dobre / złe, po prostu nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią ponieważ powyższe stwierdzenie jest trochę bez sensu... no chyba, ze masz na mysli ściaganie tylko filmów albo muzyki. Poza tym nawet jeżeli mowa o filmie to porządny HD wersji BD ma ponad 14 GB, wiec w takiej jakosci jeszcze stream'ów nie ma... może kiedyś.

Offline KoerOne

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 11
  • -Otrzymane: 16
  • Gorąco....
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Gru 2012, 08:03:18 »
Miałem na myśli ściąganie co popadnie, dlatego że za darmo. Myślę że mam na tyle wyrafinowany gust że to czego potrzebuję czasem znajduje się tylko i wyłącznie na P2P, dlatego wciąż z tej sieci korzystam. A jeśli chodzi o muzykę, to wolę wersje winylowe ew. CD bo dobrze brzmią a i ładnie na półce się prezentują, tiwi nie oglądam a to co warte obejrzenia to kupię na diwidi... Gry to i owszem, zanim kupię wolę sprawdzić czy to aby nie gniot. Ja nie neguję P2P, tylko osobiście nie mam już na to takiej podjarki jak 10 lat temu :)

Offline mysje_hood

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Gru 2012, 17:07:21 »
aha czyli wg was sciaganie z P2P jest w Danii relatywnie bezpieczne? Nie słyszeliscie tez o wysyłanych listach przez prawników z karami pienieżnymi?

Jak inni forumowicze się do tego odniosą? Uważacie ze sciaganie przez P2P (podkreslam ze interesuje mnie tylko p2p) w Danii nie jest jakos nadwyraz karalne?

Offline Mrozik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Gru 2012, 19:18:37 »
Ostatnio poblokowali tez strony z kasynami,bukmacherami itp

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Gru 2012, 19:18:37 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310207
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17046
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39675
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45970
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42673
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand