poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pracodawca nie płaci podczas choroby  (Przeczytany 3650 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +0/-0
Pracodawca nie płaci podczas choroby
« dnia: 10 Sty 2013, 13:28:06 »
Witam i tak jak w tytule moj pracodawca nie płaci podczas choroby( Din løn var lav fordi du ikke får løn under sygdom)takie info wysłał mi na maila po moim zapytaniu dlaczego nie dostałem całej pensji.
Mam full kontrakt ale mój szef raczej nie jest w układzie zbiorowym zw- zaw.I pytanie czy ma racje ,czy powionien placić 100 procent przez jakis okres czasu.
Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Pracodawca nie płaci podczas choroby
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sty 2013, 16:32:42 »
Witam i tak jak w tytule moj pracodawca nie płaci podczas choroby( Din løn var lav fordi du ikke får løn under sygdom)takie info wysłał mi na maila po moim zapytaniu dlaczego nie dostałem całej pensji.
Mam full kontrakt ale mój szef raczej nie jest w układzie zbiorowym zw- zaw.I pytanie czy ma racje ,czy powionien placić 100 procent przez jakis okres czasu.
Pozdrawiam
Pracodawca ma racje, jezeli nie jest objety umowa zbiorowa i jezeli w twojej umowie jest zapis ze nie jestes objetym placeniem przez niego twojego chorobowego, ale mozesz sprobowac zwrocic sie do komuny o sygedagpenge, jezeli spelniasz warunki (warunki przejecia wyplat chorobowego przez komune byl juzwielokrotnie omawiane). Natomiast pracodawcy normalnie placa za 3 tygodnie chorobowego, jezeli minimum przepracowales 8 tygodni a ilosc godzin pracy w tych 8 tygodniach wynosila min. 74. Najlepiej w takich wypadkach w razie zachorowania, natychmiast zwrocic sie do komuny, infomujac, ze umowa nie obejmuje wyplat ze strony pracodawcy. Zakladam, ze masz "zolta karte".

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sty 2013, 18:26:01 »
Serdeczne dzieki za odpowiedz,tak mam żótą kartę(pracuje  już 1.5 roku w tej firmie). Więc mój błąd, jedynie co zrobiłem to poinformowałem swojego szefa telefonicznie ,oraz sms-em (abym miał potwierdzenie)że jestem chory i tego dnia równiez zgłosiłem sie do lekarza.Mija miesiąc, u lekarza zjawiam się co tydzień i też informuje o swojej niedyspozycji .I teraz sie zastanawiam czy komuna wypłaci mi pieniądze że tak powiem wstecz(zaległe) hm chyba nie ,zasłanianie sie niewiedzą albo niedoczytaniem kontraktu nic tu nie pomoże.

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sty 2013, 15:57:57 »
Pracodawca ma racje, jezeli nie jest objety umowa zbiorowa i jezeli w twojej umowie jest zapis ze nie jestes objetym placeniem przez niego twojego chorobowego, ale mozesz sprobowac zwrocic sie do komuny ...............
Byłem w komunie zgłosić sytuację na szefa,uprzejma pani zadzwoniła natychmiast do niego informując go iz nie ma racji(przedtem pytając się czy płace a kasse), przytoczyła mu  przepisy i jednak ma obowiązek zapłacić przez 30 dni,mało tego został pouczony że zaniedbał i nie zgłosił do komuny po 30 dniach że jestem chory.On odpowiedział że nikt nigdy nie chorował u niego w firmie ;),myslę że wszystko potoczy sie pozytywnie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sty 2013, 15:57:57 »

rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 19169
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
Pokłosie nie dla duńczyków

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 52