Ogólne > Edukacja
Nauka w Danii po skończeniu polskiego gimnazjum.
Karolek01:
Zamierzam przeprowadzić się do Kopenhagi. Mam zamiar iść do technikum/liceum. Zamierzam tam mieszkać na stałe, ew studiować potem w UK/US. Mam czas na podszkolenie się z angielskiego lecz mój język jest dość dobry. Większą przeszkodą lecz do pokonania może być duński. Szukałem już informacji na ten temat i na próżno.
aisak:
--- Cytat: Karolek01 w 29 Sty 2013, 15:33:34 ---Zamierzam przeprowadzić się do Kopenhagi. Mam zamiar iść do technikum/liceum. Zamierzam tam mieszkać na stałe, ew studiować potem w UK/US. Mam czas na podszkolenie się z angielskiego lecz mój język jest dość dobry. Większą przeszkodą lecz do pokonania może być duński. Szukałem już informacji na ten temat i na próżno.
--- Koniec cytatu ---
Pierwsze : udaj sie do kommune w Twoim miejscu zamieszkania (Kopenhaga), w reku dzierzac swiadectwo ukonczenia polskiej szkoly. Dostaniesz sie na poczatku do klasy integracyjnej, w ktorej przez rok lub dluzej (zalezy od Twoich mozliwosci poznawczych jezyka dunskiego) bedziesz sie uczyl razem z nastolatkami z roznych krajow. Do komunikacji wystarczy jezyk angielski, ale by przjesc do zwyklej dunskiej klasy, musisz opanowac jezyk dunski. Kommune wyznaczy Ci szkole, do ktorej pojdziesz, poniewaz klasy integracyjne sa bodajze w 1-2 szkolach na jedna kommune. I glowa do gory :). Moj syn po roku przeszedl bez wiekszych problemow do dunskiej klasy, a w Polsce do geniuszow jezykowych nie nalezal.
Powodzenia :)
Karolek01:
A do kiedy takie papiery trzeba złożyć? Jaki jest termin składania podań do szkół? Mam też pytanie odnośnie tego czy wyniki ze szkoły w Polsce mają jakieś znaczenie w Danii?
Jomir:
Aisak, tak jest w przypadku dzieci mlodszych.
Obowiazek szkolny obejmuje 9 klas. Co oznacza, ze jezeli ktos do Danii przyjezdza, po ukonczeniu gimnazjum nie ma juz szansy na modtageklasse, poniewaz mimimalne obowiazkowe wyksztalcenie juz otrzymal.
Pozostaje nauka dunskiego w ungdomskolen lub IB.
Niestety.
Sprogskole dopabuse po ukonczeniu 18 roku zycia.
Karolek - o ile nic sie nie zmienilo, to na IB juz troche za pozno, rekrutacja zakonczyla sie bodjaze w styczniu, albo konczy sie lada dzien. Czasem sie jednak zdarza, ze mozne sie udac dostac miejsce w ciagu roku szkolnego, wiec proponuje osobista wizyte w wybranej szkole.
Na dunskie gimnazjiu raczej szansy nie masz ze wzgledu na jezyk.
Karolek01:
No to wszystko się jednak komplikuje na drodze do Danii, dziękuję pięknie za informacje. :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej