Ogólne > Edukacja
Wymaganie stawiane studentom zagranicznym
jelonidas777:
witam wszystkich!
Interesują mnie studia inżynieryjne w Danii z zakresu elektroniki i informatyki, ostatecznie energetyki.
Zastanawiam się jakie wymagania są stawiane studentom z zagranicy i jakie są kryteria przyjęcia.
Interesują mnie studia na jakimś uniwersytecie: Kopenhaga, Aalborg, Aarhus
Z tego co sie zorientowałem to ponoć duńczycy wiekszą uwagę zwracają na oceny na świadectwie niż wyniki z matur.
Słyszałem rownież że poziom motury nie ma takiego znaczenia jak sam wynik(tzn ze lepiej miec 80% z podstawowej niz np 55%
z rozszerzonej)
czy uzyskane przeze mnie informacje maja swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości?
Czy trudno jest sie dostac na takie studia?
Czy dobrze przeprowadzone interview może być gwarantem przyjęcia na studia?
I jeszcze jedno ptanie poboczne, czy jest jakis kozak co łaczy tutaj studia dzienne z praca na 3/4 cały eteat?
czy jest to możliwe?
Bardzo proszę o pomoc jezeli ktos studiuje studiował, bądź zna kogoś kto studiuje/studiował:)
Pozdrawiam
Aneczka86:
Ja właśnie złożyłam dokumenty na CPH business i na zibat na informatykę. Z tego co wiem najbardziej patrzą na list motywacyjny i ewentualna rozmowę kwalifikacyjną bo jako mieszkańcy UE bez duńskiego świadectwa jesteśmy przyjmowani przez QUOTA 2 . Niestety jeśli chciałeś złożyć podanie na semestr letni czyli zaczynający się teraz na koniec sierpnia to jest już za późno bo deadline był do 15 marca do godz 12 a z uwagi na problemy ze stroną przez która są zapisy przesunięta termin do 18 marca do 12. No ale to już i tak za późno. Jeżeli nie mogłeś złożyć dokumentów do 15 marca musisz kontaktować się indywidualnie z każdym z wydziałów i przyjmą cię jeśli będą mieli jeszcze miejsca, ale pierwszeństwo maja ci co już złożyli. Dalej... pod koniec lipca znowu będzie wywieszona lista wolnych miejsc bo niektórzy zapychają miejsca zkładając na kilka kierunków, ale tu znowu pierwszeństwo mają Ci którzy się właśnie nie dostali... Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie dla Ciebie zapisach się na sezon zimowy który zaczyna się w lutym a deadline jest jakos do Września (nie wiem nie interesowałam się zbytnio do kiedy). Które kierunki i do kiedy znajdziesz po angielsku również na optagelse.dk
podaje kilka stron wydziałów
cphbusiness.dk
zibat.dk tu kampus koge lub Roskilde wchodzi tylko w grę
ruc.dk tez Roskilde a dokładniej trzy korony
Ogólnie przez optagelse.dk możesz złożyć na maksymalnie 8 kierunków.
Dalej... z tego co wiem nie jest ciężko się dostać, no ale ja odpowiedzi Jeszce nie mam ;)
No i cóż znam takich kozaków co pracują to raczej 3/4 wszystkich uczelni studentów międzynarodowych
Mam nadzieję że udało mi się pomóc.
Pozdrawiam
jelonidas777:
Dzięki za pomocna i motywującą odpowiedź- jasne, ze pomogłaś;), ale mam jeszcze jedno pytanko jeśli można:
Otóż, moim przypadku, będzie jednak trochę trudniej ponieważ mam małe dziecko i żonę(która nie może pracować z racji, że karmi i opiekuje się dzieckiem), więc podejrzewam że
będę musiał pracować co najmniej na 3/4etatu i często opuszczać zajęcia- jednak ze jestem przyzwyczajony do ciężkiej pracy i zarywania nocy powinienem dać radę:)
Słyszałem o jakimś dofinansowaniu dla studentów, o który można się ubiegać po 2 latach pracy.
Czy orientujesz się, czy 12mies pracy na ulgach podatkowych, gdzie podatek wynosił 8% będzie się liczył jako spełnione kryterium dla tego dofinansowania?
Może wiesz ile ono dokładnie wynosi (słyszałem, że max ok 5700dkk/mies) i czy rząd pomaga jeszcze w jakiś inny sposób studentom?
pozdrawiam
Aneczka86:
Wiesz z tego co się orientuje to chyba trzeba mieć dwa lata przepracowane i tak to jest max 5700 z kawałkiem ale to oni obliczają dla każdego indywidualnie. Prócz tego można się starać też o sulan czyli pożyczkę studencka jakieś 7500 miesięcznie. Dokładnie się w to jeszcze szczerze mówiąc nie zagłębiałam bo się jeszcze nie dostałam. Ale wszystkie informacje po duńsku i angielsku znajdziesz tutaj su.dk. Czy pomaga... hmm jest wiele zniżek na pewno na komunikacje miejską a o innych szczerze mówiąc nie słyszałam
jelonidas777:
to co- to powodzenia, obyś się dostała:)
tez chciałbym dostać sie na kierunek związany z informatyką (computer science,progr developer etc),
więc kibicuje Ci:)
pzdr
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej