Ogólne > Edukacja

Wymaganie stawiane studentom zagranicznym

<< < (2/5) > >>

Emill:

--- Cytat: jelonidas777 w 19 Mar 2013, 14:17:13 ---Dzięki za pomocna i motywującą odpowiedź- jasne, ze pomogłaś;), ale mam jeszcze jedno pytanko jeśli można:

Otóż, moim przypadku, będzie jednak trochę trudniej ponieważ mam małe dziecko i żonę(która nie może pracować z racji, że karmi i opiekuje się dzieckiem), więc podejrzewam że
będę musiał pracować co najmniej na 3/4etatu i często opuszczać zajęcia- jednak ze jestem przyzwyczajony do ciężkiej pracy i zarywania nocy powinienem dać radę:)

Słyszałem o jakimś dofinansowaniu dla studentów, o który można się ubiegać po 2 latach pracy.
Czy orientujesz się, czy 12mies pracy na ulgach podatkowych, gdzie podatek wynosił 8% będzie się liczył jako spełnione kryterium dla tego dofinansowania?
Może wiesz ile ono dokładnie wynosi (słyszałem, że max ok 5700dkk/mies) i czy rząd pomaga jeszcze w jakiś inny sposób studentom?

pozdrawiam

--- Koniec cytatu ---

Dofinansowanie o którym piszesz:
-SU ~5700 kr/miesiac przed podatkiem
-SU lan - POZYCZKA(ktora trzeba splacic ;)) ~2900/miesiac
- dodatkowa SU lan jako rodzic ~1500/mies
Jesli dziecko urodzilo sie nie wczesniej niz 6 miesiecy przed rozpoczeciem twojej nauki to mozesz starac sie o "ekstra SU".

Wszystko znajdziesz na : http://www.su.dk/English/Sider/default.aspx

Aneczka86:

--- Cytat: jelonidas777 w 19 Mar 2013, 15:35:31 ---to co- to powodzenia, obyś się dostała:)
tez chciałbym dostać sie na kierunek związany z informatyką (computer science,progr developer etc),
więc kibicuje Ci:)

pzdr

--- Koniec cytatu ---

No ja właśnie złożyłam na AP Graduade Computer science na Lyngby a drugi kierunek to logistyka na ZIBAT. Dziękuje i mam nadzieje że i Ty zaczniesz studia

@ae@:
...Otóż, moim przypadku, będzie jednak trochę trudniej ponieważ mam małe dziecko i żonę(która nie może pracować z racji, że karmi i opiekuje się dzieckiem), więc podejrzewam że
będę musiał pracować co najmniej na 3/4etatu i często opuszczać zajęcia- jednak ze jestem przyzwyczajony do ciężkiej pracy i zarywania nocy powinienem dać radę:)...

A nie lepiej poczekac ten rok, dziecko pójdzie do zlobka, zona moze pracowac a ty studiowac w spokoju.

Bo : ciezka praca, zarywanie nocy, czeste opuszczanie godzin, taty i meza nigdy w domu a jesli juz to smiertelnie zmeczona maszynka do zarabiania pienidzy...Rok to nie wiecznosc...

Powodzenia

Jomir:
Dodam, ze studiowanie w Danii nieco inaczej wyglada niz w Polsce. NIe wystarczy zakuc przed sesja.
Liczy sie caly rok i nauka w calym roku. Sesja wbrew pozorom nie jest ani trudna, ani stresujac, bo na jej wynik pracuje sie przez cale polrocze.

zaq:
Jestem na biezaco i z wlasnego doswiadczenia wiem, ze praca na 3/4 etatu nie idzie w parze ze studiami. Pracowalam srednio po 80h miesiecznie i bylo mi ciezko przygotowywac sie na zajecia na zmiane z ciezka fizyczna praca. Mozna wszystko w miare pogodzic pracujac max. po 15h tygodniowo (mozna sie z tego utrzymac jako student, ale niestety nie cala rodzine).
Co do SU to nie oszukujmy sie, ale nie ma szans, aby je przyznali po dwoch latach pracy na niepelen etat (jesli na pelen etat to i owszem). W niepelnym wymiarze masz szanse na stypendium najwczesniej po 4 latach pracy, badz po 5 latach nieprzerwanego pobytu w Danii (niezaleznie od tego czy pracowales, czy tez nie).
Dodatkowo, nie wszystkie zajecia mozna opuscic - sa cwiczenia na ktorych sprawdzana jest obecnosc, co ma wplyw na zaliczenie danego przedmiotu. I tak jak napisala Jomir, nie da sie wykuc calego semestru na kilka dni/tygodni przed egzaminem, szanse rosna wraz z obecnoscia na zajeciach.
Zwroc uwage, ze wymienione CPH Business i ZIBAT to nie uniwerstystety, tylko cos w rodzaju college'u, ktore oferuja Academy Profession degree programmes. To nic innego jak 2-letnie studium a NIE LICENCJAT. Czesto aplikujacy na takie programy nie zdaja sobie sprawy jak ciezko jest znalezc szkole/uniwersytet, ktora oferuje 'top-up' do takiego programu, aby uzyskac BA (licencjat); chyba ze dany college gwarantuje mozliwosc zrealizowania zarazem top-up'u i uzyskanie pelnego licencjatu, wtedy jest to dobre rozwiazanie.
Powodzenia :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej