poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zwolnienie kobiety w ciąży  (Przeczytany 17880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
Odp: zwolnienie kobiety w ciąży
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Lut 2013, 12:31:44 »
Jomir, bo programiści wbrew pozorom też nie mają łatwo. Mój były mąż też jest programistą, i mi opowiadał jak to koledzy z innych firm tracili pracę i nie mogli nic znaleźć. Mój miał szczęście bo od skończenia studiów jest w tej samej firmie, której akurat nic nie grozi  :)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Lut 2013, 12:32:36 »
Baumi - bo takie mam wieloletnie doświadczenie w pracy z Polakami. Nawet jeśli jesteś jedynym wyjątkiem od reguły, to niestety tak to działa. Albo jest się tutaj na równych zasadach z Duńczykami i traktuje się Danię jak swoją drugą ojczyznę, gdzie w pełni się integrujesz z reszta społeczeństwa, albo jest się tu na "dorobku", psioczy się na Danię, nie płaci a-kasse, nie uczy języka, bo po co, bo i tak się wróci do Polski.

A swoja drogą, piszesz że żona pracuje - nie moja sprawa, ale 5 miesięczne dziecko i twoja żona pracuje?  ???

A może zdradzisz mi w jakim zawodzie pracujesz, bo zaintrygowałeś mnie trochę. Po prostu jestem zwyczajnie ciekawa, jaka to praca, że nie obawiasz się zwolnienia i ogólnie jesteś bardzo pewny siebie. Możesz na priva jeśli nie chcesz tutaj  :)

Reksio, rozne sa prace, ja pracowalam nawet godzine po porodzie (telefon) i z miesiecznym niemowleciem.
Moje klientki same namawialy bym brala Mala na spotkanie :) Takie przyszywane babcie mialam.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Lut 2013, 12:34:50 »
Jomir, bo programiści wbrew pozorom też nie mają łatwo. Mój były mąż też jest programistą, i mi opowiadał jak to koledzy z innych firm tracili pracę i nie mogli nic znaleźć. Mój miał szczęście bo od skończenia studiów jest w tej samej firmie, której akurat nic nie grozi  :)

To to JA wiem. Problem polega na tym, ze sa bardzo gleboko wyspecjalizowani i zmiana zakresu, czesto jest niemozliwa, albo trudna, wymagajaca prawie nauki od nowa.Tudziez najblizsza firma w tej samej branzy miesci sie innym kraju.
No, ale wielu sie wydaje, ze jak jestes informatykiem to swiat lezy u Twoich stop.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Lut 2013, 12:43:44 »
A swoja drogą, piszesz że żona pracuje - nie moja sprawa, ale 5 miesięczne dziecko i twoja żona pracuje?  ???

Przepraszam, źle się wyraziłem. Aktualnie żona jest i jeszcze kilka miesięcy będzie na barselu. Chodziło mi o fakt, że jest zatrudniona i nie korzystamy z żadnej pomocy co niektórzy starali się wytknąć.

A może zdradzisz mi w jakim zawodzie pracujesz, bo zaintrygowałeś mnie trochę. Po prostu jestem zwyczajnie ciekawa, jaka to praca, że nie obawiasz się zwolnienia i ogólnie jesteś bardzo pewny siebie. Możesz na priva jeśli nie chcesz tutaj  :)

Niestety to już pozostanie moją słodka tajemnicą. Po prostu uważam, że A-Kasse służy zabezpieczeniu samego siebie przed ewentualnymi skutkami utraty pracy. Ci co tego nie robią sami narażaja się na konsekwencje jednak chciałem zauważyć, ze niektórzy, tak jak np. ja nie są zapisani do A-Kasse nie z powodów oszczędności bądź niewiedzy czy liczenia na pomoc socjalną "w razie czego". Niektórym A-Kasse jest po prostu niepotrzebna, bo wrócą do kraju po ewentualnej utracie pracy... I nie ma tu mowy o jakimkolwiek psioczeniu na Danię czy jej obywateli.

Pozdrawiam i zyczę uśmiechu na resztę dnia, wracam do pracy! :)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Lut 2013, 15:32:36 »
Betti, to do mnie nie przemawia :)

Solidarnie to ja juz place podatki i mam na utrzymaniu pewnie kilka gab. A-kase place dla siebie (jasne, ja nie skorzystalam z niej jeszcze w ciagu moich prawie 6 lat pracy), i pewnym jest, ze z moich pieniedzy kilku innych juz skorzystalo. Tak to dziala, ale na pewno nikt by mnie nie przkonal takim argumentem na oplacenie A-kasy.
Taka, to juz Stasia Bozowska to nie jestem.

Place, bo chce SIE zabezpieczyc i to moja jedyna motywacja.

Oczywiście, że płacąc A-kasse robimy to przede wszystkim z pobudek egoistycznych  ;) ;D i wcale nie trzeba być jakąś "Siłaczką", by równocześnie uważać , że robi się dobrze dla reszty społeczeństwa.
Zobacz- im więcej ludzi płacących A-kasse, tym mniej wyciągających rękę po Twój podatek do Kommune   ;).Pieniądze, które dziś "idą " na kontanthjelp , wtedy mogłyby byc przeznaczone na dzieci czy służbę zdrowia  ;).
" Polak gorszego sortu"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Lut 2013, 16:28:21 »
Po pierwsze do czasu - biora sie wlasnie za to. Bo wiele osob w ten sposob oszukuje system Nie tylko POlakow, rowniez Dunczykow.
Jednak w przypadku kobiety ciezarnej, nie jest juz tak - trduno wmowic, ze sie tylko razem wynajmuje mieszkanie.

Po drugie, jest jeszcze pytanie na jakiej zasadzie dziewczyna tu przyjechala. Czy do niego, czy do pracy. To tez czyni roznice.
Po trzecie, co osoba to inny przypadek. Zalecam udanie sie do kommune i wysluchanie szczegolow na temat wlasny, a nie ciotki wujka.

Nooo.. az mnie korci i nie moge sie powstrzymac!
A  N I E  M O W I L A M ?

Kto sledzi media, ten wie o czym mowie.
Ile czasu minelo? Tydzien?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #35 dnia: 25 Lut 2013, 16:28:21 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26604
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Zwolnienie a wyjazd do Polski

Zaczęty przez sylwusia89Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4