poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: do watku zamknietego: "Prosze o porade"  (Przeczytany 23528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: do watku zamknietego: "Prosze o porade"
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Lut 2013, 15:01:16 »
A ja mam inne pytanie. Nawet kilka.
Ayme wspominalas o prawie ktore mowi, ze mozna zabrac z soba dziecko do pracy. Mozesz to czyms potwierdzic? Bo jakkolwiek nie wyobrazam sobie zabierania dziecka do pracy to musze przyznac ze w sytuacji awaryjnej bylo by to jakies ostateczne rozwiazanie.
Po drugie po co bylo w tamtym watku czepianie sie @ae@? Jedna z nielicznych osob ktora wypowiada sie konkretnie i nikogo nie obraza, wiec po co bylo pisanie o niej salowa? Tak wiem, salowa to tez zawod, ale elokwentna pani MC powinna zdawac sobie sprawe ze w Danii stanowisko pracy salowej nie istnieje, wiec po co te wycieczki?
No i do tych ktorzy oburzaja sie na pania w okienku Job center. Pomyslcie raczej jak to wyglada, przychodzi mezczyzna z zwolnieniem dla zony opiewajacym na chorobe dzieci, mniejsza juz z tym, ze cos takiego w Danii nie istnieje, to na proste pytanie kobiety co im dolega wyskakuje od razu z pyskowka. Ja dziekuje za ojca, ktory nie ma pojecia co dzieciom dolega.
Nastepnym razem moze zamias wysylac malzonka lepiej isc samemu a tata niech zajmie sie dziecmi?
   Co do zabierania dzieci ze soba do pracy, potwierdzam, bo sama bylam swiadkiem takiej sytuacji w siebie w hotelu. Rowniez zabierania psa ;D
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Lut 2013, 15:08:43 »
Asiak ja wiem, ze ludzie tak robia, chociaz z psem sie nie spotkalam :D, bardziej chodzi mi o to, czy rzeczywiscie jest takie prawo. Wiesz tak by ewentualnie moc powiedziec pracodawcy - zrobilam to bo paragraf nr ... mi na to pozwala.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Lut 2013, 15:14:57 »
Asiak ja wiem, ze ludzie tak robia, chociaz z psem sie nie spotkalam :D, bardziej chodzi mi o to, czy rzeczywiscie jest takie prawo. Wiesz tak by ewentualnie moc powiedziec pracodawcy - zrobilam to bo paragraf nr ... mi na to pozwala.
Tak, tak zozumialam. Niestety, tego nie wiem, moze jest to indywidualna kwestia dogadania sie z pracodawca?
Ale jestem pewna, ze ktos z wieksza wiedza sie odezwie i wyjasni te sprawe :)

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Lut 2013, 15:21:31 »
Kiedys ayme napisala w tym watku -.Dawno temu w innej komunie widzialam ,ze  przychodza z chorum dzieckiem do pracy (tak ,tak jest takie prawo)- wiec dlatego pytanie skabusewalam do niej, moze zna wiecej szczegolow ;)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Lut 2013, 15:50:18 »
Cytat s poprzedniego postu: ..." @ae@ Jedna z nielicznych osob ktora wypowiada sie konkretnie.....

Oby takich osob bylo wiecej. @ae@: tak trzymaj. Wiele twoich konkretnych i dokladnych odpowiedzi uzupelnilo moja wiedze, choc smiem skromnie twierdzic, ze moja wiedza jest dosc "tęga". Oszczedzasz mi czesto mnostwo czasu zalaczajac linki - nie musze grzebc sie w przepisach. A to co "ludzie pisza/mowia", mnej wazne, przeciez to tylko forum, gdzie kazdy moze dac sobie upust z powodu mniejszych lub wiekszych frustracji, ktorych nie brakuje w oolicznosciach w jakich sie wiekszosc z nas znalazla.

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Lut 2013, 15:53:58 »
Nie wiem czy jest to zapisane w paragrafach ale np w domu starcow gdzie kiedys(13 lat temu )pracowalam, a raczej bylam na praktykach jako uczen, widzialam pielegniarke (nie hjælper, nie asystenta ,ale sygeplejerske  , moze to ma znaczenie, bo one maja tam prace biurowa)ktora zabrala synka do pracy gdy byl chory, o czym wam pisalam .Zdziwilam sie i moja vejleder powiedziala, ze mozna zabrac w Dani chore dziecko do pracy.Mysle ze to zalezy od rodzaju pracy i ukladow,pielegniarka ta byla wiele lat zatrudiona tam , pelnila funkcje ansvarhavende tzn kabusewnicza.Czesto czytalam w prasie artykuly o pracownikach biurowych ,ktorzy zabieraja dzieci do pracy gdy sa chore.Ale na przyklad w szpitalu ,nigdy tego nie bylo i mysle ,ze jest to zabronione np w psychiatri nie wolno przyprowadzac swoich dzieci nawet zeby sobie ogladnely budynek itd.Gdy pracowalam kiedys w domu starcow ,dawno temu przed kryzysem ,pozwolili ,a nawet zaprosili mojego syna  na wigilie zebysmy byli razem w ten wieczor (mialam dyzur wieczorny ),pomagal przy zmywaniu i dostal za to wynagrodzenie oraz prezent. :DFajne byly czasy , to byl najlepszy czas w Dani...Mysle ze w fabryce , pracach servisowych lub tez na stanowisku hjælper, asystent ktory pracuje w pielegnacji chorych , jest to po prostu fizycznie niemozliwe, zeby wziasc chore dziecko ze soba.Za to szefowa domu starcow brala psa ze soba codzieniennie;)
Mysle ze warto zapytac szefa w waszym miejscu pracy, warto sprobowac.Ale  musicie tez pamietac ze czasy tez sa inne ,teraz sa czasy pracodawcy nie pracownika -tak mowia sami dunczycy:(

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Lut 2013, 17:38:16 »
do idris.jestes ze tak powiem troche nieteges,niechce tutaj nikogo obrazac.wkurzylas mnie na maksa.niewiesz wszystkiego to nieobrazaj mojego meza,najlepszy maz jakiego mozna sobie wymarzyc.jaka pyskowka,on wie co naszym dzieciom dolega a to ze uwazasz ze to pyskowka no to super jak twoj maz  niebedzie cie bronil jak ktos straszy cie,grozi,podnosi ewidentnie glos itp.niebede calego spotkania opisywac.to sory ja takiego meza przydupa niechce.ja mam gdzies czy mi zabiora czy nie kase,teraz to dzieci sa najwazniejsze.plakac sie chce jak co niektorzy tutaj opisuja,zamknelam ten watek zeby wlasnie takich rzeczy nie czytac.doprowadziliscie mnie do placzu,dziekuje wam bardzo.naleze do osob tych slabych.z moimi dziecmi jest gorzej,a jak to czytam to rece opadaja.z tego co wiem mam prawo niestawic sie na spotkania nawet wtedy kiedy ja jestem chora i kasy niewstrzymuja.ale kazdy wie swoje i co komuna tez swoje.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Lut 2013, 17:38:16 »

MalaCzarna

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Lut 2013, 17:41:00 »
do idris.jestes ze tak powiem troche nieteges,niechce tutaj nikogo obrazac.wkurzylas mnie na maksa.niewiesz wszystkiego to nieobrazaj mojego meza,najlepszy maz jakiego mozna sobie wymarzyc.jaka pyskowka,on wie co naszym dzieciom dolega a to ze uwazasz ze to pyskowka no to super jak twoj maz  niebedzie cie bronil jak ktos straszy cie,grozi,podnosi ewidentnie glos itp.niebede calego spotkania opisywac.to sory ja takiego meza przydupa niechce.ja mam gdzies czy mi zabiora czy nie kase,teraz to dzieci sa najwazniejsze.plakac sie chce jak co niektorzy tutaj opisuja,zamknelam ten watek zeby wlasnie takich rzeczy nie czytac.doprowadziliscie mnie do placzu,dziekuje wam bardzo.naleze do osob tych slabych.z moimi dziecmi jest gorzej,a jak to czytam to rece opadaja.z tego co wiem mam prawo niestawic sie na spotkania nawet wtedy kiedy ja jestem chora i kasy niewstrzymuja.ale kazdy wie swoje i co komuna tez swoje.

Aisak  zadowolona jesteś ?

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Lut 2013, 17:43:23 »
Hej nadusiaa , spokojnie :). Nie bierz tego do serca. Ja jestem  pewna , ze 99% osob tu wypowiadajacych sie, wspolczuje Ci i chce Ci pomoc, tylko czasami nie potrafia subtelnie wyrazic tego, o czym mysla. Ja Cie rozumiem, sama jestem matka, sama nie jestem za silna, zdarza mi sie lzy polykac, gdy czytam pewne komentarze lub slucham pewnych ludzi..... Ale tak jak mowisz, dzieciaczki sa najwazniejsze, dla nich warto probowac byc silna i sie usmiechac przez lzy :)
   A meza to zazdraszczam cala soba ;D

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Lut 2013, 17:45:06 »
Aisak  zadowolona jesteś ?
Ja tak, a Ty?

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Lut 2013, 18:16:51 »
Nadusia spokojnie napisałaś że małżonek na pytanie co dzieciom dolega nie udzielił odpowiedzi tylko kazał się z lekarzem kontaktować czy nie?
MC czemu to asiak ma się czuć zadowolona, ona w niczym nie zawiniła, a impulsem byłaś raczej Ty

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Lut 2013, 18:29:03 »
Mysle, ze zabieranie dzieci do pracy jest raczej "prawem zwyczajowym", nigdzie zapisanym.
Sprobuje wieczorem poszperac w przepisach, ale mysle, ze nic nie znajde.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Lut 2013, 18:30:46 »
Tak, wtedy kiedy Ty jestes chora, masz prawo sie nie stawic.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Lut 2013, 18:50:12 »
...Asiak ja wiem, ze ludzie tak robia, chociaz z psem sie nie spotkalam :D, bardziej chodzi mi o to, czy rzeczywiscie jest takie prawo. Wiesz tak by ewentualnie moc powiedziec pracodawcy - zrobilam to bo paragraf nr ... mi na to pozwala...

Nie, prawa i paragrafu jako takiego nie ma. Moga natomiast istniec ustalenia wewnatrz firmy, zawsze mozna porozmawiac z przelozonym i zapytac czy jest taka mozliwosc. Jest wiele zakladów które na to pozwalaja i inne które mówia  nie.

Zalezy oczywiscie tez jaka praca.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Lut 2013, 18:58:00 »
Co do zabierania dzieci lub zwierząt do pracy, to nie ma na to paragrafu.

Ja przez kilka lat zabierałam swojego psa codziennie do pracy, ale byłam wtedy kabusewniczką i głównie siedziałam w biurze, chociaż pies biegał i po sklepie obok. Z tym że był to sklep z akcesoriami i karmą dla psów i kotów, zabieranie psa ze mną było uzgodnione z właścicielem  ;D

Co do choroby dzieci Nadusii, to byłam niedawno na spotkaniu w lokalnej a-kasse jako tłumaczka, i jedna z osób spytała się właśnie o taki przypadek jaki ma Nadusiaa. Niestety odpowiedź była taka, że to ich teoretycznie nie powinno interesować. Ale za chwilę dodała "...teoretycznie - bo my tu też matkami jesteśmy. Jeśli taka sytuacja by wystąpiła, zadzwońcie, powiedzcie co i jak, i coś razem wykombinujemy. Ale nie mówcie nikomu, że ja coś takiego powiedziałam  ;)" Czyli, jak widać, są ludzie i ludziska, nawet tutaj  :)

"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Lut 2013, 18:58:00 »

'vikary" raz jeszcze..

Zaczęty przez liliaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 19794
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2008, 19:49:09
wysłana przez Klingon
Koncert ,,Romantyczna podróż z Chopinem, Lisztem i Szymanowskim"

Zaczęty przez maciej12345Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12878
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:54:57
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12958
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:58:46
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Odense