Ogólne > Rodzina ...
Pieniądze za opiekę nad dzieckiem w domu
H@nka:
Wydaje mi sie, ze napisalas/es dokladnie to co ja tylko innymi slowami. I odpowiadajac na Twoje pytanie: nie, w zaden sposob nie czuje sie naciskana.
ayme:
Od razu zastrzegam ze to bylo 17-18 lat temu, inne czasy w Dani.Teraz czasy sa inne , ale zawsze i wszedzie kazdy robi tak jak uwaza i to co dla niego najlepsze.Kazdy ma jedno zycie , i zyje jak chce lub jak musi.
Moj syn poszedl do przedszola jako 3 latek ,plakal na poczatku ,ale on jest baaaardzo socjalny wiec w krotkim czasie znalazl kolegow urwisow jak on sam.Do 3 roku zycia ,byl w domu wymienialismy sie opieka z mezem.Wykorzystalam rowniez børepasningorlov bo tak sie nazywal , wtedy kazdemu dawali jak chcial po roku.
Troche chorowal na gardlo jak zaczal przedszkole, bo musial przyzwyczaic sie do bakteri i to bylo najwiekszym problemem.Mowi po dunsku i pisze jak dunczyk, ale kto to wie byc moze cos tam sie odbilo na jego umiejetnosciach...
Jomir:
Ayme - jak chcesz moge poszukac link to sobie przeczytasz artykul. Profesor akurat z Glostrup Hospitalet.
Absolutnie dziecko bedzie mowilo i pisalo, chodzi o zasob slownictwa i szeroko pojety rozwoj jezykowy. Czytalam artykul chyba z rok temu, wiec w tej chwili nie jeste w stanie rozszerzyc tematu.
Generalnie chodzi o mozliwosci rozwojowo-akselaracyjne mozgu do nadawania i odbierania dwoch jezykow na tym samym wysokim poziomie.
Mozg dzieci poznodwujezycznych nie jest rozwiniety w tym samym stopniu, co dzieci wczesnodwujezycznych.
Z tym, ze nie jest powiedziane, ze to akurat jezyk szkolny bedzie "uposledzony", a jeden z jezykow.
MOze byc tak, ze dzieci poznodwujezyczne beda mowily po polsku z dunskim akcentem, albo bede mialy mniejszy zasob slownictwa w jezyku "ojcow", a nie obcym.
Aczkolwiek w kontekscie artykulu, tak naprawde zbyt duzo nie da sie zrobic dla dzieci poznodwujezycznych, bowiem dzieci wczesnodwujezyczne, to te, ktore dwa jezyki slyszaly juz w okresie plodowym i od pierwszych dni po porodzie.
Tak wiec nawet jak dziecko pojdzie do dagpleje w wieku 12 miesiecy bedzie juz poznodwujezyczne, ale wiadomo im pozniej tym gorzej.
aisak:
--- Cytat: H@nka w 23 Lut 2013, 20:55:42 ---Kazdy ma swoje zdanie na ten temat. Ja uwazam, ze codzienne kontakty z rowiesnikami do 3-ego roku zycia nie sa tak istotne dla dziecka. Zwlaszcza, ze w przypadku przedszkola chodzi o co najmniej 8 godzin dziennie bez mamy.
--- Koniec cytatu ---
Twoje dziecko, Twoje zasady. Ja tez sobie uwazam, ze czarne to biale. Tylko w imie czego utrudniasz wlasnemu dziecku integracje z dunskimi rowiesnikami? W imie wlasnych zasad??
ayme:
Wierze w slowa tego profesora ,jak najbardziej ,tylko ze 20 lat temu nikt o nim nie slyszal,wtedy sie jeszcze o tym tak nie mowilo i kazdy robil jak mu pasowalo(prawie) ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej