poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w Polsce czy w Danii?  (Przeczytany 2670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ROCES

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Rozliczenie w Polsce czy w Danii?
« dnia: 10 Kwi 2013, 09:04:37 »
Witam, w 2012 roku pracowałem jedynie w Danii był to okres od sierpnia do grudnia po czym wróciłem do Polski. Miałem pracodawcę, który nie udzielał mi żadnych informacji, a pracując po 300h miesięcznie i nie mając dostępu do internetu nie byłem w stanie się czegokolwiek dowiedzieć. W marcu tego roku na duńskie konto dostałem jakieś pieniądze od SKAT'u "OVERSKYDENDE SKAT". Nie mam żadnego rozliczenia podatkowego z Danii, jak już mówiłem wcześniej pracodawca robił mi ciągle pod górkę. Moje pytanie brzmi,co powinienem zrobić i gdzie muszę się rozliczyć z podatku w PL czy w DK? Czy to prawda, że jeżeli nie przepracowałem roku, a miałem pobierany podatek 38% to należy mi się cały jego zwrot?
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi 2013, 09:31:04 wysłana przez ROCES »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Rozliczenie w Polsce czy w Danii?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwi 2013, 23:16:05 »
Witam, w 2012 roku pracowałem jedynie w Danii był to okres od sierpnia do grudnia po czym wróciłem do Polski. Miałem pracodawcę, który nie udzielał mi żadnych informacji, a pracując po 300h miesięcznie i nie mając dostępu do internetu nie byłem w stanie się czegokolwiek dowiedzieć. W marcu tego roku na duńskie konto dostałem jakieś pieniądze od SKAT'u "OVERSKYDENDE SKAT". Nie mam żadnego rozliczenia podatkowego z Danii, jak już mówiłem wcześniej pracodawca robił mi ciągle pod górkę. Moje pytanie brzmi,co powinienem zrobić i gdzie muszę się rozliczyć z podatku w PL czy w DK? Czy to prawda, że jeżeli nie przepracowałem roku, a miałem pobierany podatek 38% to należy mi się cały jego zwrot?
Rozliczenie wDanii. W Dani uzskales dochod, w Danii placisz podatek. Na ostatnie pytsnie odpowedz jest Nie. To, ze dostales zwrot podatku nie oznaczaze dostales wystarczajaco duz zwrot, ktory bc moze ci sie nalezal, poniewaz to ty musiszsam zadeklarowac ewentualne ulgi podatkowe, a prawdopodobnie takie ci sie nalezaly. Wowczas nadplata powinna byc wieksza.

Offline ROCES

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwi 2013, 09:12:45 »
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Najgorsze jest to, że nie wymeldowałem się z Danii, głównie ze Swojej głupoty i niewiedzy. Wychodzi na to, że wszystkie listy przychodzą do pracodawcy ponieważ mieszkałem u niego w domu za co pobierał 2500DK. Najlepsze jest to, że przez 3 miesiące miałem może 5-6 dni wolnego, pracowałem po 250-300h, musiałem przychodzić z zapaleniem oskrzeli do pracy bo nie mieli nikogo kto mógłby mnie zastąpić (ich tłumaczenie), sytuacja się pogorszyła i trafiłem do szpitala z zapaleniem płuc, do szpitala mieliśmy 40km, zawiózł mnie tam jakiś Polak i zostawił i gdyby nie to że znam angielski nie wiem jak bym sobie poradził. W szpitalu wypisali mi recepte online więc poszedłem do apteki ja wykupić, a tam niemiła niespodzianka 950DK.

Byłem tak zły za ich podejście do mnie, że postanowiłem się zwolnić, kiedy im to oznajmiłem zrobili ze mnie najgorszego i kazali się wyprowadzić. Dlatego spakowałem torbę i wróciłem do Polski. Czytałem, że istnieje możliwość wymeldowania się online, bądź przez wysłanie listu do danej instytucji. Boje się też, że przepadną mi pieniądze wakacyjne przez brak wymeldowania. Czy znają Państwo zaufaną osobę bądź firmę, która jest w stanie mi pomóc (oczywiście odpłatnie) przebrnąć przez to bagno? Jestem uczciwy i zapłacę za pomoc w mojej sprawie ponieważ chce mieć spokojną głowę, że wszystko jest tak jak być powinno. Sam fakt, że przez moje stanowisko w tej firmie w ciągu 4 miesięcy przewinęło się 15 osób, źle świadczy o tym "pracodawcy". Mógłbym napisać książkę o tym co dzieje się w tej firmie.

Reasumując:
1. Za mieszkanie płaciłem 2500DK - brak umowy (w ostatnim miesiącu mieszkałem tam 6 dni, mimo tego pobrano mi 2500DK + 700DK obcięte z wypłaty). Napisałem wiadomość do pracodawcy i powiedziałem, że pójdę na policje, do związków itd. to wyzwał mnie od drani i powiedział, że odda jak sprawdzi, mimo tego nie oddał.
2. Za wyżywienie płaciłem sam.
3. Do pracy miałem jakieś 2km i jeździłem rowerem.
4. Do PL nie jeździłem w ogóle bo pracowałem codziennie.
5. Zapłaciłem 950DK za leki ale nie wiem czy za to jest ulga.
6. Zwrotu od SKATu przyszło mi 2000DK.

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwi 2013, 09:12:45 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309572
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16896
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45856
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42620
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
Spadek w Danii po bliskiej osobie