poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ROZLICZENIE 2012 dla Kawalera  (Przeczytany 3067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antek0810

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
ROZLICZENIE 2012 dla Kawalera
« dnia: 31 Mar 2013, 19:15:56 »
W 2012 pracowałem w Danii łącznie 5 miesięcy z przerwami tj 3 tyg w styczniu, 7 tyg na wiosnę i 7 tyg od listopada do grudnia. Jestem kawalerem, zameldowany na stałe w Polsce, a w czasie pobytu w Polsce byłem zarejestrowany w Urzedzie Pracy jako bezrobotny.
Po rozliczeniu ze SKATEM okazało się, że mam do zwrotu około 10.000 DKK. Rozliczały mnie dwie osoby i każda mówi co innego - ze jako kawalerowi nie mogę przy rozliczeniu uwzględniać diet ( gdy ich sie nie uwzględnia wychodzi, ze musze SKATOWI zwrócić pieniądze), a druga ze diety się uwzglednia i wtedy wychodzę na plusie.

Pracuje już w Danii 5 lat i zawsze mnie z diet rozliczali,  a w tym roku wyniknely te komplikacje.

Kto ma rację?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: ROZLICZENIE 2012 dla Kawalera
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwi 2013, 12:18:58 »
W 2012 pracowałem w Danii łącznie 5 miesięcy z przerwami tj 3 tyg w styczniu, 7 tyg na wiosnę i 7 tyg od listopada do grudnia. Jestem kawalerem, zameldowany na stałe w Polsce, a w czasie pobytu w Polsce byłem zarejestrowany w Urzedzie Pracy jako bezrobotny. Po rozliczeniu ze SKATEM okazało się, że mam do zwrotu około 10.000 DKK. Rozliczały mnie dwie osoby i każda mówi co innego - ze jako kawalerowi nie mogę przy rozliczeniu uwzględniać diet ( gdy ich sie nie uwzględnia wychodzi, ze musze SKATOWI zwrócić pieniądze), a druga ze diety się uwzglednia i wtedy wychodzę na plusie.
Pracuje już w Danii 5 lat i zawsze mnie z diet rozliczali,  a w tym roku wyniknely te komplikacje.
Kto ma rację?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Jestem sklonny przyznac racje osobie ktora twierdzi ze ulga ci sie nie nalezy, ale podane przez ciebie informacje nie sa wystarczajace aby z cala pewnoscia odpowiedziec na twoje pytanie. Pracujesz tutaj juz 5 lat, przyjezdrzajac kilkakrotnie w roku na kilka tygodin. Nie piszez nic o tym czy mowa o tym samym pracodawcy i czy prace te mimo ze kilkutygoniowa, mozna zaliczyc do tymczasowj (nie mylic z tymczasowym miejscem pracy). Czy masz kontrakt zawaety na kazdy okres od...do.... czy tezjest mowa tylko o przedluzaniu poprzednich kontraktow. Fakt przebywania poza Dania przez min 40 dni jest wazny i dobrze ze masz dokumentacje bezrobocia. Pisalem juz wczesniej i o rozstrzygmnieciu najwyzszej instancji Skatu na podobny temat. Prace twoja mozna zakwalifikowac do sezonowej, ale tylko jezeli jest mowa o wykonywaniu czynnosci, ktore moga tylko byc wykonywane w okreslonym sezonie (zbieranie owocow itp.). Natomiast jezeli jest to praca w ograniczonych okresach ale ktora mozna wykonywac przez caly rok, to nie am mowy o pracy sezonowej, ktora umozliwia "odnawianie" i kolejne korzystanie z ulgi na wyzywienie i zakwaterowanie. To ze odliczales sobie ulgi przez wiele lat, nie oznacza, ze zostalo to zatwierdzone przez Skat. To komputer Skatu przyjmowal twoje dane i dokonywal rozliczenia np. z nadplata podatkowa. To rowniez komputer przelewal nadplate na twoje konto. Przy ewentualnej kontrol podatkowej, mozesz ryzykowac zwrot tych nadplat, rowniez za okres wsteczny. A wiec nie chodzi tyle o to ze jestes kawalerem (ma to znaczenie przy korzystaniu z ulga na jazdy do Polski), ale o to czy wedlug przepisow podatkowych jest mowa o tymczasowym miejscu pracy i interpretacju towijego zatrudnienia u tego samego pracodawcy od lat w krotszych niz rok okresach zatrudnienia. Skat moze (nie musi) interpretowac takie zatrudnienia jako z gory wiadoma i ustalana mozliwosc (chec z jego strony) zatrudniania ciebie co moze byc przaz Skat ocenione jako zatrudnienie stale z przerwami i tutaj czytj: z przerwami aby celowo wykorzystac mozliwosc odnawiania ulgi nawyzywienie i zakwaterowanie, ktora normalnie przyslugiwalany wylacznie w okresie max. pierwszych 12 miesiecy zatrudnienia w tymczasowynmiejscu pracy. Kazda min. 40 dniowa przerwa, muaialaby byc "podparta" np. zwolnieniem cie zpracy w Danii, np. z powodu braku zlecen itp., a to chyba nie wchodzi w rachube. Poprostu konczy ci sie kontrakt, wyjezdrzasz i przyjezdrzasz na nastepny kontrakt u tego samego pracodawcy i nie do pracy zezonowej. W takiej sytuacji jedna rada: nie wpisujac tej ulgi z gory z niej reygnujesz, Wpisujac ja uzyskujesz nadplata, ktora ryzykujesz, ze bedziez musial zwrocic. Otrzmujac nadplate, odloz ja jako oszczednosc na konto i rezerwe na ewentualnt zwrot dla skatu  :)     

Offline Antek0810

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwi 2013, 14:21:44 »
Pracuję u tego samego pracodawcy, a na każdy sezon mam osobny kontrakt "od do". Pracuję w przetwórni łososia i kawioru, więc teoretycznie jest to praca, którą można wykonywać cały rok chociaż firma prosperuje tylko od listopada do końca marca z przerwami.
W takim  razie chyba lepiej zrezygnowac z tej ulgi. A jeśli chodzi o poprzednie lata to czy w przepisach jest jakiś określony czas wstecz, który jest kontrolowany przez Skat czy też mogą mnie zawsze sprawdzić z wszystkich ubiegłych rozliczeń?

Dziękuję za pomoc!:-)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwi 2013, 18:55:35 »
Po twoim uzupwelnieniu informacji, nie mama watpliwosci. Ulga na Rejseudgifter (nie myslic z jazdami), ktora obejmuje wyzywienie i zakwaterowanie, nie przysluguje. Rozstrzygnicie Skatu w identycznym przypadku: podatnik przyjezdrzal do pracy jako pomoc kuchenna w firmie kora produkowala kanapki dla firm lotniczych. W 2008: 1/4 - 1/5 i 1/8-31/12, w 2009 233-22/5 i 30/6-28/8, w 2010 22/3-31/5 i 23/6-15/10 oraz w 2011 2/1-15/4. Za wszystkie te okresy podatnik naliczal sobie ulge za wyzywienie i zakwaterowanie. W zwiazku z wyrywkowa kontrola podatkowa za rok rozliczeniowy 2011, Skat zakwestionowal wniesienie tej ulgi. Podatnik odwolal sie do wyzszej instancji, ktora podjela decyzje o ktorej napisalem wczesniej. Skat kwestionujac ulge w 2011 cofnal sie do pierwszego zatrudnienia podatnika w Danii, to znaczy do 2008. W przeciwienstwie do innych osob prawnych, Skat nie jest objety przepisami o przedawnienieniu ale w wielu znanych mi przypadkach kontroli stosuje zasade sprawdzenia ostatnich 5 lat, mimo ze prawo o przedawnieniu zostalo zmienione z 5 do 3 lat. 

Ponizej decyzja Skatu w sprawie ktora opisalem powyzej:

Det følger desuden af SKM2008.853.SKAT, at korterevarende sæsonarbejde, som f.eks. plukning af æbler på en æbleplantage, som udgangspunkt anses for at være arbejde på et midlertidigt arbejdssted.
Efter SKATs opfattelse kan klagerens ansættelse i 2008 og 2010 ved G1 ApS, Y1, ikke anses for reelt midlertidig.
Der er herved lagt vægt på, at der er tale om et arbejdssted, der ikke efter dets karakter er midlertidigt. SKAT finder desuden ikke, at der er tale om reelt sæsonarbejde, eller en reel tilkaldehjælp, henset til arbejdets omfang, herunder at klageren fortsat udfører arbejde for samme arbejdsgiver.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwi 2013, 18:55:35 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 23186
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5