poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pracodawca wymaga przychodzenia na 2-3 godziny dziennie do pracy  (Przeczytany 44765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Pracodawca wymaga przychodzenia na 2-3 godziny dziennie do pracy
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Mar 2013, 20:38:38 »
Dzieki serdeczne Jomir :).
Btw, maja umowe zbiorowa z 3F
To sprawdz w umowie jak placa za nadgodziny!
Tam znajdziesz wszystko. Moze dlatego powiedziala Ci babka, ze za 16 powinni Ci placic nadgodziny.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Mar 2013, 20:43:34 »
To sprawdz w umowie jak placa za nadgodziny!
Tam znajdziesz wszystko. Moze dlatego powiedziala Ci babka, ze za 16 powinni Ci placic nadgodziny.
No niestety, ani slowa.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Mar 2013, 20:58:41 »
Aisak, ja też mam kontrakt na niepelny etat.Ale jest w nim napisane, ze tydzień pracy to 37 h i dopabuse po przekroczeniu tej liczby są liczone nadgodziny.Tak więc  nawet pracując więcej, niż moje "kontraktowe " godziny, i tak nie "wyrabiam" nigdy tych 37, co dopabuse nadgodzin ;).

No, ale ja nie narzekam, mi taki układ pasuje, z szefostwem jestem w dobrych stosunkach i to, że czasem poprosi, bym popracowała dłużej, bo cos jest "urgent", to mi nie przeszkadza.Zwłaszcza, że wiem, że gdybym ja np. nie mogła , bo niania chora, bo dziecko chore, bo ja muszę wziąć wolne do lekarza, do SKATU , to nie ma problemu.
" Polak gorszego sortu"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Mar 2013, 21:15:28 »
Aisak, ja też mam kontrakt na niepelny etat.Ale jest w nim napisane, ze tydzień pracy to 37 h i dopabuse po przekroczeniu tej liczby są liczone nadgodziny.Tak więc  nawet pracując więcej, niż moje "kontraktowe " godziny, i tak nie "wyrabiam" nigdy tych 37, co dopabuse nadgodzin ;).

No, ale ja nie narzekam, mi taki układ pasuje, z szefostwem jestem w dobrych stosunkach i to, że czasem poprosi, bym popracowała dłużej, bo cos jest "urgent", to mi nie przeszkadza.Zwłaszcza, że wiem, że gdybym ja np. nie mogła , bo niania chora, bo dziecko chore, bo ja muszę wziąć wolne do lekarza, do SKATU , to nie ma problemu.
No bo masz na pewno normalnego, uczciwego pracodawce. Tez bym takiego chciala. A ja mam napisane 15h/tyg. I tez bym nie narzekala na extra godziny itp, gdyby nas nie kantowal od drobiazgow zaczynajac na naprawde grubych sprawach konczac.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Mar 2013, 21:19:05 »
To fakt- szef (jeden i drugi ;) ) trafił mi się nie najgorszy  ;D.
Zawsze mogłoby być lepiej- wyższa stawka godzinowa np.  ;) ;D.
Ale nie narzekam- "hej hej hej- inni mają jeszcze gorzej...aczkolwiek nie da ukryć się , że są tacy, którym jest lepiej " ;)- to Kazik  8)
" Polak gorszego sortu"

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Mar 2013, 01:40:02 »
    Witam. Mam takie pytanie. Moze ktos ma wieksze pojecie ode mnie na ten temat, lub tez spotkal sie z podobnym problemem u siebie w pracy i wie, jak go rozwiazac :)

A mianowicie jestem zatrudniona na 15h/tyg. Tyle mam wpisane w kontrakcie. Czy w takim razie pracodawca ma prawo wymagac ode mnie przychodzenia przez 6 dni w tygodniu na 2-3 godziny do pracy? Czy ma prawo w ogole wymagac przychodzenia przez 5-6 dni w tygodniu, jesli zapewnia tylko 15 godzin? Pytam, poniewaz mam mozliwosc dodatkowej pracy rowniez w innym miejscu, tam jest full czas kazdego dnia, ale bez stalego kontraktu.

I jeszcze jedno: czy od 16 przepracowanej godziny liczy mi sie nadgodzina, czy tez jestem w bledzie?

I jak "zmusic" pracodawce do uczciwego traktowania pracownika?. Niestety, nie jestem w zwiazkach, ale moze sa jakies urzedy, federacje czy tez moze policja, ktore sie zajmuja rowniez tego typu sprawami?

Dziekuje serdecznie za ewentualne uwagi, podpowiedzi i rady :)
policja?ha ha a od kiedy pracodawca wie kto i gdzie sie zapisal do zwiazkow?stereotyp wyniesiony z Polski ze czlowiek byl zapisamy do solidarnosci albo do zwiazkow branzowych.a zawsze lepiej sie trzymac tego pewngo zrodla pracy gdzie jest staly kontrakt.

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Mar 2013, 11:00:30 »
Często się zdarza ,że pracodawcy na samym początku lubią sobie urwać jakieś godziny , ma to związek z tym (jak sądzę) , że mają świadomość trudnego rynku pracy. I to , że nowemu zazwyczaj bardziej zależy na utrzymaniu etatu , więc siedzi cicho. Z drugiej strony ważne jest to , czy ktoś , kto z tobą pracował nie ''pochwalił się'' o twojej nieefektywności i stąd takie a nie inne skutki. Wiemy jak jest , sam nie raz  różnym osobom zalatwiałem pracę (za darmo) bo byli w trudnej sytuacji a chęci im starczało na pierwsze 2-3 dni a później to olewanie na całego. Nie osądzam cię , żeby nie było. Ale przypomniałem sobie tamte czasy , siedzieli po dwie godziny dziennie na papabusesie (mino , że był bezwzględny zakaz palenia) a później domagali się nadgodzin bo jak twierdzili , nie wyrabiali się. Aż głowa bolała a i tak mieli do wszystkich pretensje , to że naprawdę byli nieefektywni i kombinowali na całego nie mając chociażby odrobiny przyzwoitości. Więc jak widzisz , możliwości jest wiele , zakładam że jesteś inny niż ci o ktorych napisałem. Może lepiej przeczekać i stracić te 10 godzin niż robić sobnie wrogow od samego początku. Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Mar 2013, 11:00:30 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Mar 2013, 15:19:44 »
Często się zdarza ,że pracodawcy na samym początku lubią sobie urwać jakieś godziny , ma to związek z tym (jak sądzę) , że mają świadomość trudnego rynku pracy. I to , że nowemu zazwyczaj bardziej zależy na utrzymaniu etatu , więc siedzi cicho. Z drugiej strony ważne jest to , czy ktoś , kto z tobą pracował nie ''pochwalił się'' o twojej nieefektywności i stąd takie a nie inne skutki. Wiemy jak jest , sam nie raz  różnym osobom zalatwiałem pracę (za darmo) bo byli w trudnej sytuacji a chęci im starczało na pierwsze 2-3 dni a później to olewanie na całego. Nie osądzam cię , żeby nie było. Ale przypomniałem sobie tamte czasy , siedzieli po dwie godziny dziennie na papabusesie (mino , że był bezwzględny zakaz palenia) a później domagali się nadgodzin bo jak twierdzili , nie wyrabiali się. Aż głowa bolała a i tak mieli do wszystkich pretensje , to że naprawdę byli nieefektywni i kombinowali na całego nie mając chociażby odrobiny przyzwoitości. Więc jak widzisz , możliwości jest wiele , zakładam że jesteś inny niż ci o ktorych napisałem. Może lepiej przeczekać i stracić te 10 godzin niż robić sobnie wrogow od samego początku. Pozdrawiam
   Czlowieku, przeczytaj sobie, co wyzej napisalam :-\. Nie ja jedna mam takie problemy, ale dziesiatki dziewczyn, ktore tam wczesniej pracowaly. Jedna po 9 miesiacach pracy ma zasadzone 150.000 kr za to wszystko, czego jej wczesniej nie wyplacono, a nie za kilka godzin.
    Poza tym, co to za bzdura, ze pracodawca lubi na poczatku urwac godziny??? Gdzie my jestesmy ? W dzungli? Poza tym to, ze moj urywa i to stale i to nie kilka, ale nie placi rowniez ani pensionu ani feriepenge. Poza tym 10 godzin, to on tygodniowo obrywa, heheheh.
    Aha , nie pije, nie pale, nie chacharze sie i wiem, co do mnie w pracy nalezy-to tak tytulem wyjasnienie (oczywiscie wiem, ze nie nie oceniasz, ale.... :o)
   Prosze Cie uprzejmie, na przyszlosc, czytaj, co wyzej napisano, jesli masz ochote sie wypowiedziec, bo to najnormalniej w swiecie drazni, gdy sugerujesz, "nieefektywnosc" i inne tego typu michalki.   Widocznie wszystkie przeszle i obecne pracownice sa w tej firmie "nieefektywne" :o :o :o
    Przepraszam za ton mojej wypowiedzi, ale czasami czlowiek wysiada....

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Mar 2013, 15:21:36 »
policja?ha ha a od kiedy pracodawca wie kto i gdzie sie zapisal do zwiazkow?stereotyp wyniesiony z Polski ze czlowiek byl zapisamy do solidarnosci albo do zwiazkow branzowych.a zawsze lepiej sie trzymac tego pewngo zrodla pracy gdzie jest staly kontrakt.
Tak wlasnie robie, ale kosztem nerwow i nie przespanych nocy. Dzis jest 11 a mojej wyplaty na koncie...jak nie ma tak nie ma

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Mar 2013, 15:25:32 »
Pracodawca nie musi wiedziec, ze sie zapisalas do zwiazkow. Jezeli sama nie powiesz, nigdy sie nie dowie. Jest to Twoja prywatna sprawa!!!

Owszem, ze pracodawca po otrzymaniu takiego listu sie "wpieni" i raczej przyszlosci w tej firmie nie bedziesz miala. Wiec musisz wybrac  - odzyskanie kasy albo praca w nieuczciwej firmie.

Dlatego pytam, moze sa inne "organizacje", czy tez sposoby, by przywolac pracodawce do porzadku, bez utraty mozliwosci pracy w tej firmie?. Bo praca jest calkiem ok, gdyby nie pracodawca ;D.
   Hotel, w ktorym pracuje jest w prywatnych rekach, ja pracuje w firmie zewnetrznej, a wlasciciel hotelu, bardzo w porzadku czlowiek,  prawdopodobnie nie ma pojecia o kantach wlasciciela firmy.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Mar 2013, 15:44:02 »
3 pod rząd, witamy w formie!  ;)

"moze sa inne "organizacje", czy tez sposoby, by przywolac pracodawce do porzadku" - aż strach pytać, co możesz mieć na myśli ;) Jakby co ... to ja mam kominarkę  8)

Hmmm ... a Ty aisaczko nie jesteś czasami zatrudniona przez jakiś związek pracodawców, by wymyślać różnorakie przykłady, dzięki czemu inni ludzi zaczynają doceniać warunki w jakich pracują, a to z kolei wpływa na ich efektywność jak i oddanie "pracowe"? ;)

Powodzenia ... na razie tego "pracowego" ;)

eee ... no sorry, ale ja chyba nie umiem inaczej pisać  ::)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Mar 2013, 15:54:34 »
3 pod rząd, witamy w formie!  ;)

"moze sa inne "organizacje", czy tez sposoby, by przywolac pracodawce do porzadku" - aż strach pytać, co możesz mieć na myśli ;) Jakby co ... to ja mam kominarkę  8)

Hmmm ... a Ty aisaczko nie jesteś czasami zatrudniona przez jakiś związek pracodawców, by wymyślać różnorakie przykłady, dzięki czemu inni ludzi zaczynają doceniać warunki w jakich pracują, a to z kolei wpływa na ich efektywność jak i oddanie "pracowe"? ;)

Powodzenia ... na razie tego "pracowego" ;)

eee ... no sorry, ale ja chyba nie umiem inaczej pisać  ::)
Hihi, a dziekuje, dziekuje, staram sie jak moge ;) ;D

No, niestety, to tylko jeden pracodawca, a moje przyklady to tylko czubek gory lodowej. Jak pisalam powyzej, inna dzieczyna, ktora miala "szczescie" tam pracowac, za 9 miesiecy wywalczyla grubo ponad 100.000 kr. Musisz przyznac, ze to imponujaca kwota, jak na tak krotki czas pracy.

Ale zazdroszcze tym , ktorzy maja normalnych , uczciwych pracodawcow.

Szanujcie szefa swego, bo mozecie miec mojego ;) ;D ;D ;D

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Mar 2013, 17:08:22 »
Najpierw trzeba byc samemu normalnym,lamentowac na forum a w zakladzie siedziec cicho i dawac sie ponizac,a dupa szefa smarowana .jak jestes na prawie to dzialaj .ty chyba jako jedna polka tam pracujesz?bo nikt nie pisze o tej sytuacji .malo godzin ZLE .nadgodziny tez zle .jak tu dogodzic .karmic sie ,,bo ktos tam dostal odszkodowanie

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Mar 2013, 17:14:16 »
   Czlowieku, przeczytaj sobie, co wyzej napisalam :-\. Nie ja jedna mam takie problemy, ale dziesiatki dziewczyn, ktore tam wczesniej pracowaly. Jedna po 9 miesiacach pracy ma zasadzone 150.000 kr za to wszystko, czego jej wczesniej nie wyplacono, a nie za kilka godzin.
    Poza tym, co to za bzdura, ze pracodawca lubi na poczatku urwac godziny??? Gdzie my jestesmy ? W dzungli? Poza tym to, ze moj urywa i to stale i to nie kilka, ale nie placi rowniez ani pensionu ani feriepenge. Poza tym 10 godzin, to on tygodniowo obrywa, heheheh.
    Aha , nie pije, nie pale, nie chacharze sie i wiem, co do mnie w pracy nalezy-to tak tytulem wyjasnienie (oczywiscie wiem, ze nie nie oceniasz, ale.... :o)
   Prosze Cie uprzejmie, na przyszlosc, czytaj, co wyzej napisano, jesli masz ochote sie wypowiedziec, bo to najnormalniej w swiecie drazni, gdy sugerujesz, "nieefektywnosc" i inne tego typu michalki.   Widocznie wszystkie przeszle i obecne pracownice sa w tej firmie "nieefektywne" :o :o :o
    Przepraszam za ton mojej wypowiedzi, ale czasami czlowiek wysiada....

widac jak zachowujesz sie czasami do wypowiedzi innych osob .no sorry ale na pierwszy rzut oka bym pomyslala ze obrotna dziewczyna ale i jak czesio ci napisal co o tym myslisz to zaraz  ATAK NA NIEGO .Bo co?bo nie przyklepal twojego zdania .nikt nie twierdzi ze jestes winna ze pracodawca tak postepuje ale to jest zadziwiajace ze lament bo pracodawca gnoj a ty tylko na forum masz pape od ucha do ucha.jakos sobie nie przypominam zeby inne dziewczyny pisaly o takiej sytuacji na forum a ty znasz to tylko z opowiesci bo nie pracujesz tam dlugo.to zastanawiajace

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Mar 2013, 17:15:14 »
Najpierw trzeba byc samemu normalnym,lamentowac na forum a w zakladzie siedziec cicho i dawac sie ponizac,a dupa szefa smarowana .jak jestes na prawie to dzialaj .ty chyba jako jedna polka tam pracujesz?bo nikt nie pisze o tej sytuacji .malo godzin ZLE .nadgodziny tez zle .jak tu dogodzic .karmic sie ,,bo ktos tam dostal odszkodowanie
No comments ::) ::) ::)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 11 Mar 2013, 17:15:14 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13229
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26527
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17803
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31755
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18536
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir