Ogólne > Edukacja
Studiowanie w Danii - pare pytan
(1/1)
makarpoland:
1. Czy jest na forum osoba, ktora startowala od AP, a pozniej "doladowywala" sobie te 2 lata dodatkowymi 12-18 miesiacami na licencjat (i pozniej moze magistra) ?
2. Czy jest moze osoba, ktora skonczyla moze tylko AP i rozpoczela prace ?
3. Jesli mysle o pozostaniu w Danii na pare lat po studiach, to czy lepiej zdecydowac sie na studia po dunsku czy angielsku ? (wasze doswiadczenia z Danii lub z innego kraju/Polski)
4. Wymagania uczelnianie - matura zdana dobrze, mam Advanca, PD3 i niemieckiego firsta. Mowie plynnie po dunsku, angielsku, niemiecku, norwesku i polsku. Duze doswiadczenie w pracy i wolontaryjnie/kursy i szkolenia i dobre referencje, ale niestety moje oceny z LO sa slabe. Czy maja one duze znaczenie w procesie rektuacji, czy licza sie bardziej inne sprawy jak rozmowa, list motywacyjny itp?
5. Czy jest ktos, kto w tym roku wyslal zgloszenie przez optagelse.dk ?
6. Czy studiowal ktos w Lyngby na Copenhagen Business Academy albo RUC ? (te biore pod uwage + Uniwerek po dunsku)
Chcialbym tez wiedziec czy studiowanie pod dunsku nie bedzie udreka, mimo ze dunski znam bardzo dobrze. Chcialbym ewentualnie dowiedziec sie czegos o innych szkolach w Kph: Niels Brock, CBS itd. Czy oplaca sie brac je pod uwage razem z calym AP, czy lepiej zaczac od bachelora na lepszych uczelniach jak DTU itp ?
AK211:
--- Cytat: makarpoland w 17 Kwi 2013, 19:00:13 ---1. Czy jest na forum osoba, ktora startowala od AP, a pozniej "doladowywala" sobie te 2 lata dodatkowymi 12-18 miesiacami na licencjat (i pozniej moze magistra) ?
2. Czy jest moze osoba, ktora skonczyla moze tylko AP i rozpoczela prace ?
3. Jesli mysle o pozostaniu w Danii na pare lat po studiach, to czy lepiej zdecydowac sie na studia po dunsku czy angielsku ? (wasze doswiadczenia z Danii lub z innego kraju/Polski)
4. Wymagania uczelnianie - matura zdana dobrze, mam Advanca, PD3 i niemieckiego firsta. Mowie plynnie po dunsku, angielsku, niemiecku, norwesku i polsku. Duze doswiadczenie w pracy i wolontaryjnie/kursy i szkolenia i dobre referencje, ale niestety moje oceny z LO sa slabe. Czy maja one duze znaczenie w procesie rektuacji, czy licza sie bardziej inne sprawy jak rozmowa, list motywacyjny itp?
5. Czy jest ktos, kto w tym roku wyslal zgloszenie przez optagelse.dk ?
6. Czy studiowal ktos w Lyngby na Copenhagen Business Academy albo RUC ? (te biore pod uwage + Uniwerek po dunsku)
Chcialbym tez wiedziec czy studiowanie pod dunsku nie bedzie udreka, mimo ze dunski znam bardzo dobrze. Chcialbym ewentualnie dowiedziec sie czegos o innych szkolach w Kph: Niels Brock, CBS itd. Czy oplaca sie brac je pod uwage razem z calym AP, czy lepiej zaczac od bachelora na lepszych uczelniach jak DTU itp ?
--- Koniec cytatu ---
Po kolei, acz postaram się skondensować odpowiedzi ze względu na brak czasu :) A zatem:
1. ) To nie ja,
2. ) Znam takie osoby, wprawdzie to Duńczycy, ale spokojnie. Tutaj nawet wykształcenie zawodowe jest "wykształceniem" - wyobrażasz sobie w Polsce zostać wykształconym "smarowaczem kanapek"( smørrejomfrue ), układaczem betonu itp..? A tutaj nikogo to nie dziwi, to norma.
3. ) Zdecydowanie i absolutnie po duńsku. Język otwiera wiele wcześniej zamkniętych drzwi.
4. ) Nie mają żadnego znaczenia, w przypadku aplikowania wedle "kvote 2", tyle, że termin aplikacji minął 15. marca. Z tego, co wiem, wszyscy studenci z nie-duńską maturą, mają teraz obowiązek aplikować właśnie wedle "kvote 2" ( acz w praktyce różnie to wygląda ).
Przy kvote 1 - liczą się tylko oceny i matura, tymczasem przy kvote 2 - często nawet nie trzeba mieć matury ( i znowu obowiązuje Duńczyków - zależnie od wcześniejszego doświadczenia zawodowego ).
5. ) Tak, koordynowałam wysyłanie wszystkich dokumentów i aplikację na uczelnię mojej dobrej koleżanki.
6. ) Ktoś zapewne, acz nie jest mi znany ;)
I tym miłym akcentem pozdrawiam o poranku ;) :D
Nawigacja
Idź do wersji pełnej