Ogólne > Kącik Kulinarny

bez konserwantow

(1/25) > >>

maggie23:
witam, w sklepach staram sie zwracac uwage na to, czy produkty nie maja zbyt wielu konserwantow (znalezc takie bez, graniczy z cudem). Macie moze jakies konkretne sparwdzone produkty w dunskich sklepach, ktore smakuja przyzwoicie a nie zawieraja fury konserwantow? wiem ze najzdrowiej hodowac warzywka i owoce w ogrodku, piec samemu chleb i robic wedliny, najlepiej posiadajac wlasna swinie i krowe, ale z gory uprzedzam, ze nie mam niestety takiej mozliwosci ;) bede wdzieczna za podpowiedzi:) pozdrawiam

1941:

--- Cytat: maggie23 w 24 Kwi 2013, 09:30:30 ---witam, w sklepach staram sie zwracac uwage na to, czy produkty nie maja zbyt wielu konserwantow (znalezc takie bez, graniczy z cudem). Macie moze jakies konkretne sparwdzone produkty w dunskich sklepach, ktore smakuja przyzwoicie a nie zawieraja fury konserwantow? wiem ze najzdrowiej hodowac warzywka i owoce w ogrodku, piec samemu chleb i robic wedliny, najlepiej posiadajac wlasna swinie i krowe, ale z gory uprzedzam, ze nie mam niestety takiej mozliwosci ;) bede wdzieczna za podpowiedzi:) pozdrawiam

--- Koniec cytatu ---

Kupuj tylko i wylacznie produkty oznaczone logo/napisem/informacja Øko (økologisk).

zpatentem:
Tu mozesz zaczac:

http://www.aarstiderne.com/

Przynosza wybrane rzeczy regularnie pod drzwi, wielu moich sasiadow korzysta z ich uslug, renomowana firma.
Nie nalezy jednak do tanich :) Ekologiczne rzeczy sa z reguly duzo drozsze niz inne i tez krotko zywotne.
Mieso kupuj u Halal rzeznikow bo tam nie ma raczej przewalek (np.wstrzyknieta marynada czyli woda) i mieso jest tansze i dunskie co gwarantuje w pewnym stopniu swiezosc. Wieprzowiny tam nigdy nie znajdziesz :)

aisak:

--- Cytat: 1941 w 24 Kwi 2013, 13:15:18 ---Kupuj tylko i wylacznie produkty oznaczone logo/napisem/informacja Øko (økologisk).

--- Koniec cytatu ---
Øko jest przereklamowane. Sami Dunczycy o tym mowia. Ci mniej prosci ;)

Pamietam eko kartofle z podlubelskiej wsi. Rosly na jednym polu z nie eko, ale byly brzydsze, wiec szly...jako eko ;D

Zeby nie bylo, ze na naszych sie rzucam, bo sie nie rzucam ;). Kolezanka opowiadala, ze znakowala sery eko w Holandii. Ten kawalek eko a ten.. nie eko. Dlaczego? Bo tak ;D

aisak:

--- Cytat: maggie23 w 24 Kwi 2013, 09:30:30 ---witam, w sklepach staram sie zwracac uwage na to, czy produkty nie maja zbyt wielu konserwantow (znalezc takie bez, graniczy z cudem). Macie moze jakies konkretne sparwdzone produkty w dunskich sklepach, ktore smakuja przyzwoicie a nie zawieraja fury konserwantow? wiem ze najzdrowiej hodowac warzywka i owoce w ogrodku, piec samemu chleb i robic wedliny, najlepiej posiadajac wlasna swinie i krowe, ale z gory uprzedzam, ze nie mam niestety takiej mozliwosci ;) bede wdzieczna za podpowiedzi:) pozdrawiam

--- Koniec cytatu ---
Wydaje mi sie, ze najlepiej kupowac po prostu zywnosc nie przetworzona, zadne polprodukty itp. Np ryby, mieso, warzywa owoce, platki owsiane, ryz, mleko, jogurty. Czyli te produkty, ktore nie mialy za daleko do pola, stodoly czy sadu . I z nich w domu "cudowac" ;). Wbrew pozorom nie zabiera to duzo czasu, bo im prostsza potrawa, tym zdrowsza i ...smaczniejsza :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej