Ogólne > Kącik Kulinarny
bez konserwantow
@ae@:
...Dunczycy juz dawno odkryli "obce" jedzenie bo najwiecej nowootwartych restauracji to orientalne, wloskie czy meksykanskie; dunskich restauracji prawie nie ma, zostaly tylko nieliczne frokostowe (Kopenhaga). W kafejkach nic dunskiego do zjedzenia juz tez nie dostaniesz...
W Danii nie ma tradycji jedzenia w restauracji, owszem mniejsze grupki gdzies tam ale normalnoscia jest jadanie w domu, zrobienie czegos samemu, wlasnorecznie upieczony chleb. Taka moda. Te etniczne restauracje - jedz ile mozesz za 200 kr - ta dla ludzi którzy lubia duzo i tanio a ze wiekszosc zpuszek i mrozonek?
...Powtarzam: przecietni dunczycy preferuja "ceny" niz jakosc i dlatego tez discounty maja tutaj ogromne powodzenie.
Pewnie tez wiesz, ze nic "normalnego wyzszej kategori" nie znajdziesz w netto, fakcie, lidlu, aldi...
Albo najtanszy sklep albo jakosc...tak jest na calym swiecie :-) W Lidlu nie kupuja ludzie szukajacy jakosci i przezyc kulinarnych, tylko zeby bylo szybko i tanio.
...Noma? Dlugo czekania (venteliste) ogromne ceny, aczkolwiek z ciekawosci chetnie bym sie tam dal zaprosic :) . Kolega anglik z Londynu opowiadal, ze w czasie olimpiady restauracja miala tam goscine wystepy i dostala okropne recenzje (nie sprawdzalem jednak tego).
Paru kucharzy po pobycie w Nomie pootwieralo wlasne restauracje z mniejszymi cenami i dobrymi recenzjami..
Bardzo mozliwe ze kolega Anglik cos tam opowiada ale 2 gwiazdki Michelin mówia za siebie, ile to juz lat z rzedu?
Ogromne ceny? Albo jakosc albo ilosc, zawsze mozna pójsc do greckiej - ta´selv bord for 160 kr :-)
happybeti:
Tylko czy "przeciętny Duńczyk" jada w Nomie?
Tak na codzień?
1941:
--- Cytat: aisak w 28 Kwi 2013, 19:31:48 ---co ja lalka jestem na wystawie :o? raz jeden raz drugi sie na ...kulinaria wprasza ;) ;D
niby jak to klasycy mowia, powroce do korzeni z moim: naj tak 8)
--- Koniec cytatu ---
Kazdy te kulinaria i wiktualy pojmuje po swojemu ;) ;D ;D ;D
aisak:
ja doslownie, a Ty?
cos jakby glodnemu chleb na mysli, hehehe?
aisak:
--- Cytat: happybeti w 28 Kwi 2013, 19:38:07 ---Tylko czy "przeciętny Duńczyk" jada w Nomie?
Tak na codzień?
--- Koniec cytatu ---
co wy dziewczyny tak z ta Noma? nie ma sie co podniecac zwykla knajpa z odebranymi gwiazdkami. a snobowac :o?
hheheh, znam lepsze sposoby 8)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej