Ogólne > Kącik Kulinarny

Polskie śniadanie

(1/8) > >>

marcin.p:
Witam

Pracuję w duńskiej firmie, gdzie wszyscy jedzą wspólne śniadanie-fundowane przez firmę, zwykle są to bułki z dżemem, serem lub leverpostej.
Poprosili mnie, żebym przy okazji  wyjazdu do Polski zorganizował "polskie śniadanie". I mam problem co przygotować.
Przy okazji Euro 2012 rząd itp wymyślili takie coś
1. Twaróg z nowalijkami - jogurtem, rzodkiewką, szczypiorkiem, pietruszką, solą i pieprzem podawane z pieczywem,

2. Jajecznica ze szczypiorkiem na maśle

3. Ciepłe drożdżowe bułeczki z masłem, gęstym musem jabłkowym, miodem lub twarożkami

6. Talerz polskich wędlin: szynka różowa, szynka biała, pasztetowa, kiełbasa wiejska

5. Jajko na miękko kurki zielononóżki kuropatwianej z masełkiem ubitym z mleka krowy polskiej nizinnej z odrobiną kamiennej soli z Wieliczki

Pieczywo z polskie odpada- na następny dzień będzie nieświeże, będzie duńskie. Jajecznice robić dla 30-tu ludzi też będzie problem
Planuję:
- twaróg ze szczypiorkiem
- wybór wędlin
- powidła śliwkowe

I tu moje pytanie do was co mógłbym więcej przywieźć bo "polskie najlepsze", a jest produktem popularnym w Polsce, a rzadko spotykanym w Danii?

Pozdrawiam

ThaBoss:
pierdolnij im kaszoka  ze sznyta i baszcz do popicia niech wiedza jak sie w Polsce zyje.

varszafiak:
30 osób nakarmić? Dales sie wrobic?  :o
Køb kilka flaszek taniego wina najlepiej takiego siarczanego (jezeli jeszcze dostepne), powiedz ze u nas na sniadanie po szklanie i na rusztowanie.   ;) :D ;D

P.S
co to jest kaszok ze sznyta ?   :o

zpatentem:
Kaszot ze sznyta to watrobka gesia przyrzadzona powoli w przynajmniej 12 letnim balsamico z rodzynkami i elstar jablkiem :)

Sznytem nazywano kiedys plaszcz z duuuza wewnetrzna kieszenia uzywany przez zlodzieji do wynoszenia rzeczy ze sklepow.

1941:
Powidla sliwkowe znane w Danii zmien cos.

Mnie wrobili w danie na frokost to mialem troche lzej i nie w robocie.

A zrzute to zrobili zebys mial za co kupic? Bo na sniadania sie zrzuca kase czesc dodaje pracodawca.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej