Ogólne > Kącik Kulinarny

Polskie śniadanie

<< < (3/8) > >>

jelonidas777:
JAJECZNICA NA KIEŁBASIE!

happybeti:
No, własnie jajecznicy nie ma jak zrobić w pracy :/

piotr1:
30 czy 31... Różnicy ci nie zrobię żadnej chyba, co?

aisak:

--- Cytat: 1941 w 09 Maj 2013, 13:53:44 ---Kiszke ziemniaczana, kielbase jeszcze, hahaha i tak bedzie lepsze od tego ich medisera bleeee.

--- Koniec cytatu ---
Przypraw sobie ten medister (ja polecam odrobine soli, curry i pieprz czarny), podlej delikatnie woda, nakluj widelcem w kilku miejscach (zeby nie eksplodowal ;)) i zrob go w piekarniku z funkcja grilla. 200 stopni, przypiekaj , az skorka bedzie rumiana.
Gwarantuje, ze zmienisz zdanie :)

aisak:

--- Cytat: marcin.p w 09 Maj 2013, 11:31:57 ---Witam

Pracuję w duńskiej firmie, gdzie wszyscy jedzą wspólne śniadanie-fundowane przez firmę, zwykle są to bułki z dżemem, serem lub leverpostej.
Poprosili mnie, żebym przy okazji  wyjazdu do Polski zorganizował "polskie śniadanie". I mam problem co przygotować.
Przy okazji Euro 2012 rząd itp wymyślili takie coś
1. Twaróg z nowalijkami - jogurtem, rzodkiewką, szczypiorkiem, pietruszką, solą i pieprzem podawane z pieczywem,

2. Jajecznica ze szczypiorkiem na maśle

3. Ciepłe drożdżowe bułeczki z masłem, gęstym musem jabłkowym, miodem lub twarożkami

6. Talerz polskich wędlin: szynka różowa, szynka biała, pasztetowa, kiełbasa wiejska

5. Jajko na miękko kurki zielononóżki kuropatwianej z masełkiem ubitym z mleka krowy polskiej nizinnej z odrobiną kamiennej soli z Wieliczki

Pieczywo z polskie odpada- na następny dzień będzie nieświeże, będzie duńskie. Jajecznice robić dla 30-tu ludzi też będzie problem
Planuję:
- twaróg ze szczypiorkiem
- wybór wędlin
- powidła śliwkowe

I tu moje pytanie do was co mógłbym więcej przywieźć bo "polskie najlepsze", a jest produktem popularnym w Polsce, a rzadko spotykanym w Danii?

Pozdrawiam

--- Koniec cytatu ---
Dunczycy sie raczej nie przejmuja. Przynosza dobrej jakosci pieczywo: np buleczki ze znanej i lubianej piekarni.

Ja polecam domowe, prawdziwe ciasto drozdzowe z maselkiem. Albo nalesniki, racuchy, buchty,co kto woli, z konfitura lub dobrej jakosci dzemem :)

To takie wspomnienia niezapomnianych sniadan u babci, oczywiscie ze szklanka mleka lub kakao :).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej