poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zwrot podatku a brak nemkonto  (Przeczytany 10424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hipisss

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Zwrot podatku a brak nemkonto
« dnia: 24 Kwi 2013, 11:54:07 »
Cześć
Mam następujący problem. Ostatnio dostałem list z Skatu że dostane jeszcze zwrot podatku a jestem już w Polsce ponad rok. Miłe zaskoczenie tylko jest problem taki że nie mam już żadnego konta w Danii i nie wiem jak odebrać te pieniądze. Nie mogę się tam dodzwonić, spróbuje jeszcze raz później. Wiecie może co zrobić w takiej sytuacji?

Offline ewa60b

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: Zwrot podatku a brak nemkonto
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwi 2013, 12:54:32 »
Witaj, pieniądze nie przepadną, należy im podać polskie konto pamiętając o numerze identyfikacyjnym Twojego banku - SWIFT. Pozdrawiam ewa60b@wp.pl

Offline Hipisss

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwi 2013, 12:57:37 »
Dzięki, wysłałem do nich maila z moim kontem, zobaczymy co powiedzą :)

Offline Hipisss

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maj 2013, 16:11:47 »
Już prawie 3 tygodnie minęły odkąd wysłałem zapytanie do Skatu i nie dostałem żadnej odpowiedzi. Dziś spróbowałem jeszcze raz. Wiecie jak długo to może trwać? A może źle wysłałem tą wiadomość. Loguje się na stronę Skatu, wpisuje swoje dane z NemID i korzystając z "Send e-mail" dochodzę do okienka w którym wpisuje się wiadomość. Należy też podać temat pytania i może tu wybieram coś nie tak. Wybrałem "Andet vedr. betaling". Nie wiem czy poprawnie? Proszę o jakąś pomoc w tej sprawie. Dzięki.

Offline VENUS

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 3
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maj 2013, 17:14:50 »
Może trwać do 2 lub 3 miesięcy ( nie pamiętam już dokładnie) o czym informują w pisemku... Twojego maila na pewno dostali, ale z doświadczenia wiem, ze pewniej jest do nich osobiście zadzwonić alibo (jeśli kogoś masz na miejscu) podesłać kogoś do urzędu by to dla ciebie załatwił ( oczywiście nie zapominając o pisemnym upoważnieniu- pełnomocnictwo tego osobnika do reprezentowania cie w ww urzędach)  Pzdr
CARPE DIEM

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maj 2013, 19:07:44 »
Może trwać do 2 lub 3 miesięcy ( nie pamiętam już dokładnie) o czym informują w pisemku... Twojego maila na pewno dostali, ale z doświadczenia wiem, ze pewniej jest do nich osobiście zadzwonić alibo (jeśli kogoś masz na miejscu) podesłać kogoś do urzędu by to dla ciebie załatwił ( oczywiście nie zapominając o pisemnym upoważnieniu- pełnomocnictwo tego osobnika do reprezentowania cie w ww urzędach)  Pzdr

Zeby sie ktos tego podjal, musi porozumiewac sie w jez. dunskim lub angielskim wiec trzeba zaplacic za zajecie sie ta sprawa osobiscie, roznie to kosztuje, za darmo biega sie dla przyjemnosci.
Obecny koszt upowaznienia u notariusza to ok. 50PLN jednak nic to nie da gdy nie jest przetlumaczone i potwierdzone przez tlumacza przysieglego a koszt to roznie nawet ponad 500 kr. nie wiem rowniez, czy notariusz sporzadzi upowaznienie bez udzialu osoby ktora sie upowaznia :-\ zatem musisz to zrobic gdy bedzie ona w Polsce.
Zatem oblicz sobie czy masz na tyle duzy zwrot i pokryje zalatwienie sprawy wg. "doradztwa" Venus ;D ;D ;D

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Maj 2013, 01:33:57 »
a ty jak bys leciala na spotkanie do ambasady w Danii to w wolnej chwili bys mogla to zalatwic .napewno j.angielski i dunski znasz?Bo tak to faktycznie moze byc kosztowne tlumaczenia notariusze i usluga tez kosztuje

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Maj 2013, 01:33:57 »

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maj 2013, 02:23:52 »
Hipisss

Dostalas mailowe potwierdzenie "sprawy" ze skatu ? Zwrocilas sie o "betaling" (moze byc rozumiane jako, ze im chcesz splacic dlug i mail mogl zawedrowac bog wie gdzie) a powinnas o "udbetaling af overskydende skat", moze to jest powodem opoznien.
To jest bardzo prosta sprawa i zadnych tlumaczy i ekspertow nie potrzebujesz. Napisz mail , ze wrocilas do Polski (date) i nie masz juz dunskiego konta wiec zeby wplacili na twoje polskie (musi byc na twoje nazwisko), zaznacz na mailu ze z "potwierdzeniem otrzymania".

Napisalem dzis do skatu, ze powinni miec tez "pomoc" po polsku tak jak ATP (feriepenge).

Offline VENUS

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maj 2013, 19:37:43 »
Hipisss

Dostalas mailowe potwierdzenie "sprawy" ze skatu ? Zwrocilas sie o "betaling" (moze byc rozumiane jako, ze im chcesz splacic dlug i mail mogl zawedrowac bog wie gdzie) a powinnas o "udbetaling af overskydende skat", moze to jest powodem opoznien.
To jest bardzo prosta sprawa i zadnych tlumaczy i ekspertow nie potrzebujesz. Napisz mail , ze wrocilas do Polski (date) i nie masz juz dunskiego konta wiec zeby wplacili na twoje polskie (musi byc na twoje nazwisko), zaznacz na mailu ze z "potwierdzeniem otrzymania".

Napisalem dzis do skatu, ze powinni miec tez "pomoc" po polsku tak jak ATP (feriepenge).

Dokładnie tak... Ja dzwoniłam by się upewnić czy aby wiadomość była dobrze wysłana i trafiła do odpowiednich ludzi... Raz sie zdarzyło, ze pomimo iż wszystko było poprawnie wysłane i tak jej nikt nie odczytał. Telefon pomógł w tym momencie i w przeciągu 2 tyg kobietka dostała zwrot na polskie konto. Powodzenia
CARPE DIEM

Offline Hipisss

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Maj 2013, 22:42:42 »
Nie dostałem jeszcze odpowiedzi. Dokładnie tydzień temu wysłałem jeszcze 2 maile w tej sprawie. Wybrałem następujące tematy z dostępnej listy:
Udbetaling fra SKAT (problemer ect.)
Udbetaling af for meget indbetalt skat (§ 55 udbetalinger)
Myślę że tym razem wiadomość poleciała do odpowiedznich ludzi, ale mimo tego po upływie 5 dni roboczych nadal nic. Nie znam duńskiego stąd też po części wynikają moje problemy. Jutro tam zadzwonię i dogadam się po angielsku. Mam nadzieję że ruszę sprawę do przodu.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Maj 2013, 22:54:35 »
Spytaj po prostu jaki jest status twojej sprawy Kiedys odpowiadali automatycznie, ze odpowiedz wciagu 24g, moze sie juz to zmienilo. Pamietaj ze zwroty ponizej 100 kr nie wyplacaja :)

Offline Hipisss

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Maj 2013, 22:56:34 »
O 100 kr to bym sobie nie zawracał głowy :)
Jutro zadzwonię i się zorientuję.

Offline Hipisss

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Maj 2013, 21:43:33 »
Dzwoniłem do Skatu, okazało się że dostali mojego maila i wszystko jest w porządku, pozostaje mi jedynie czekać. Podobno sporo mają tam roboty dlatego to tyle trwa.

Offline VENUS

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Maj 2013, 22:32:05 »
:-) cieszy mnie to
CARPE DIEM

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Maj 2013, 22:32:05 »

Odliczenia od podatku

Zaczęty przez RomekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6652
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2009, 19:32:21
wysłana przez K3
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 20988
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
Rozliczenie podatku 2010 co i jak?

Zaczęty przez dziubasewoDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 8250
Ostatnia wiadomość 04 Mar 2011, 00:07:05
wysłana przez roga
Jaki jest podatek ????(procentowo) w Danii i czy jest wolna kwota od podatku??

Zaczęty przez Tomasz231Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12832
Ostatnia wiadomość 27 Sie 2010, 14:48:05
wysłana przez vred
Pytania o rozliczenie podatku 2009

Zaczęty przez kokiDział Podatki

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 14911
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2010, 13:34:04
wysłana przez andyandy