Ogólne > Hydepark

meldunek w Polsce?

(1/11) > >>

andrzej1986:
Witam, kilka pytań (dawno nie było):

Skończyłem szkołę (AP), teraz mam pracę (na kontrakcie 40 godzin, bezterminowo), czy muszę zmieniać status pobytu w Statsforvaltning? (zmiana ze studenckiego na pracowniczy)

Na żółtej karcie mam meldunek z domu studenckiego (opuszczony jakiś czas temu) a mieszkam w w zupełnie innym miejscu bez meldunku (i bez widoku na niego), w swej słodkiej naiwności podałem w Folkeregisteret adres koleżanki jako C/O a oni posłali tam moją nową żółtą kartę, której nie potrzebuję, chciałem mieć skrzynkę pocztową :) (była zaskoczona tak jak ja, właściciel jej mieszkania nic nie wie, może mieć przez to  problemy?)

doczytałem (trochę wiekowy z 2011) wątek na temat żółtej karty tymczasowej dla osób które pracują na kontraktach a nie
mają meldunku tutaj (czy mając CPR i kontrakt dostaje się, podatki płaci się tutaj a poczta idzie do Polski?)

Chodzi mi głównie o podatki, chcę je płacić tutaj, Tuskowi moimi podatkami pomagał nie będę, niech sam sobie utrzymuje zieloną wyspę.

I ostatnie pytanie, czy mam po prostu kupić meldunek? i nie komplikować sobie życia, albo może mieszkać bez, jakie są konsekwencję? (tzn do czasu aż nie znajdę normalnego mieszkania)

Za wskazówki dziekuję

Idris:
Andrzej tak na moje oko, to tak, wypadalo by zmienic status pobytu bo i Twoj powod pobytu w Danii sie zmienil.
A po drugie, dlaczego twierdzisz, ze nie potrzebujesz nowej zoltej karty? Oczywiscie, ze potrzebujesz, skoro juz nie jestes zameldowany w domu studenckim to ten adres nie moze stac na Twojej zoltej karcie.
Co do adresu  C/O. W momencie gdy zglaszasz adres co Statsforvaltning najpierw wysyla list do glownego mieszkanca danego adresu z pytaniem czy dana osoba sie zgadza, dopabuse jak uzyskaja zgode wysylaja karte. Wiec pytanie kto ten list odebral Twoja kolezanka czy wlasciciel. Ja bym nic nie kombinowala z tym kupowaniem meldunku tylko zmienila meldunek dopabuse jak znajde normalne mieszkanie.

happybeti:
Taka mała uwaga ;)- nie Tuskowi, a Państwu płacisz podatki :).
To, że wolisz tu, oczywiście, nic mi do tego , sama tak robię, bo tu mieszkam i pracuję. Ale nie dorabiam do tego jakiejś idiotycznej ideologii  ;D

andrzej1986:
adresu nie zmieniałem w Statsforvaltning tylko w Folkeregisteret, o tym liście do właściciela pierwszy raz słyszę.

Wspomniany Tusk był tylko tylko prowokacją, chciałem zobaczyć w którym poście dostanę za niego po uszach.

Cholera jak bym miał łatwiejsze pytanie, jak pójść na zasiłek, rozliczenie, albo dam pracę to miałbym już 23 dobre odpowiedzi, 12 złych, i co najmniej 6 od tych co mają coś do powiedzenia na temat Tuska ;)

Wygląda na to, ze zrobię po swojemu

myszka0807:
Zapewne jestes kowalem wlasnego losu!kombinowanie?!?!-tez twoj wybor.oczekiwales dobrych rad od forum  ?przeciez i tak zrobisz jak bedziesz uwazal.twoj wybor twoja piłka.mysle ze wiekszosc Polakow zyje tu w Danii zgodnoe z prawem przez co bedzie mniej postow ,,POMOCY,,

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej