Witam, postaram się jak najkrócej opisać problem.
Kilka dni temu spotkała się z koleżanką, z którą razem pojechały do Danii przesadzać jakieś chujnki, i ta znajoma się pochwaliła że dostała jakąś kasę na urlop, i że jeszcze miała jakiś podatek do zapłaty, ale suma sumarum jakiś znajomy z Danii zrobił tak że czeka na zwrot podatku. Moja mam myślała że sprawa Danii już dawno zamknięta, na szczęści ma nawyk zatrzymywania wszystkich dokumentów i tym sposobem od 3 dni siedzę, i próbuję jakoś wraz z google translatorem rozwikłać te zagadkę, jednak powoli kapituluje i zwracam się tu o pomoc.
Mama pracowała w Danii w/g umowy od 23 lipca do 31 sierpnia 2012 roku za stawkę godzinową 60 dkk. Do pracy dojeżdżała 30 km w jedną stronę, w 4 osoby samochodem (rachunki za paliwo). Podam po kolei informacje zawarte w pismach od pracodawcy i w dokumentach ze SKAT.
Od pracodawcy:
13-Przychód brutto 12202,04dkk
15-podatek dochodowy odprowadzony- 17dkk
16-rynek pracy- 976 dkk
46-ATP-0
200-łączny doch. brutto-12202,04dkk
201-feriepenge-1355,78
202- 1230,78
Forskudsopgorelse:
fradrag: 26813
Arspogorelse:
Retskat: 2141,89
Nie jestem w stanie przepisać wszystkich wartości także jutro zamieszczę skany.
Zalogowałem się z testsalve kodem na stronę skatu, jednak w Ret årsopgørelsen uzupełniona jest tylko rubryka 11, część jest na szaro. I tutaj, pomimo intensywnej 3 dniowej wieczorowej edukacji na tym forum zgłupiałem. Czy uzupełnić mam tylko rubryke 51, 53? Dojazdy do pracy na terenie Danii ma udokumentowane jak już pisałem, obliczyłem i wyszła mi kwota 3024 dkk. Teraz już sam nie wiem co zrobić z dojazdem jednorazowym z Polski, który też sama finansowała. Pracodawca w piśmie zawarł informacje o kosztach podróży (455dkk/dzień i 195dkk/dzień wyżywienie) oraz o kosztach dojazdu do pracy (2,10 za km powyżej 24 km), poniżej duński numer telefonu "w przypadku pytań i wątpliwości służymy pomocą", z tym że od 4 dni nie odbiera telefonu, a z tego co mówiła koleżanka to w marcu też nie odbierał. Już sam nie wiem jakie ulgi przysługują, jakie nie. W miarę jasne jest dla mnie tylko feriepenge, uzupełniam pismo z numerem konta i czekamy na pieniądze, ale już sam zwrot z podatku jest dość skomplikowany gdy nie zna się języka, do tego samemu się tam nie było i nie ma kontaktu z kimś kto był.